Gordon Ramsay:

- Ja, jeg spiser marsvin

Sinnakokken får marsvin-refs.

KRITIKK: TV-kokken Gordon Ramsay kritiseres for å spise det mange ser på som et kjæledyr. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: TV-kokken Gordon Ramsay kritiseres for å spise det mange ser på som et kjæledyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kjendiskokken Gordon Ramsay (52) er vel så kjent for sine sinneutbrudd som for sin berømte mat. 52-åringen har jobbet profesjonelt som kokk siden starten av 1990-tallet, og åpnet sin første restaurant i 1997. Deretter har det ballet på seg for Ramsay, som i dag eier flere restauranter med drøssevis av Michelin-stjerner verden over.

Legger man de gastronomiske ferdigheter til side, så har hans hissige temperament og korte lunte trolig sørget for mesteparten av berømmelsen hans.

Siden slutten av 1990-tallet, samtidig som gründerkarrieren tok av, har 52-åringen vært å se i diverse tv-programmer - der han har skjelt ut gud og hvermann for uakseptabel matlaging.

Selv om uttalelsene hans kan være vemmelige fra tid til annen, har hissigproppen klart å bli en av Storbritannias største stjerner. Det er derimot ikke alt han lirer av seg som faller i like god jord hos utenforstående.

I den nye serien «Gordon Ramsay: Uncharted» reiser kokken verden rundt for å belyse internasjonale matvaner. I den første episoden, som ble sendt i Storbritannia i helgen, reiste kokken til Peru.

Hyller smaken

Landet er kjent for sine lamaer og fjell, men også for sine spesielle matvaner - som vekker avsky hos enkelte i vesten. I Peru er det nemlig helt normalt å spise marsvin, noe Dagbladet har skrevet om en rekke ganger gjennom årenes løp.

Derfor var det naturlig for den 52 år gamle kokken å smake på dyrene, som hadde blitt tilberedt på en rekke forskjellige måter.

AVLES OPP: Dyrene mates til de er store nok, slaktes og serveres som en delikatesse i Peru og andre land i Andes-kjeden. Foto: NTB scanpix
AVLES OPP: Dyrene mates til de er store nok, slaktes og serveres som en delikatesse i Peru og andre land i Andes-kjeden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det falt, mildt sagt, i smak.

- Dere vet ikke hva dere går glipp av. Jeg sier det til dere, dette er kjempegodt, sa han, og la til at det smakte som en tjukk grisunge.

Ifølge The Independent har peruanere, hovedsaklig befolkningen som befinner seg i Andesfjellene, spist marsvin i over 5000 år. De største kan bli omtrent to kilo store, og inneholder mye proteiner og lite fett. Det er vanlig at dyrene serveres relativt intakte, gjerne grillet eller røkt. For noen år siden ble det anslått at det ble spist 70 millioner marsvin årlig i Peru.

IKKE I USA: Gordon Ramsay sier han liker smaken av kjøttet, men tror ikke amerikanere hadde satt pris på å få marsvin servert i hjemlandet sitt. Foto: NTB scanpix
IKKE I USA: Gordon Ramsay sier han liker smaken av kjøttet, men tror ikke amerikanere hadde satt pris på å få marsvin servert i hjemlandet sitt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Enkelte beskriver smaken som noe lignende kylling, mens andre hevder smaken ligger nærmere frosk eller vaktel. Ramsay er i hvert fall fan av kjøttet, og vil gjerne at flere skal få smake det. Han tror derimot ikke at det lar seg gjøre.

- Jeg kan ikke ha grillede marsvin på menyene her i USA. Jeg hadde blitt taklet i bakken, sa han i programmet.

Det er vanskelig å stille spørsmål ved akkurat dét. På Twitter har Ramsays kjøttutsagn blitt gjenstand for debatt, der flere gir uttrykk for at de aldri i livet ville ha gjort det samme som ham.

«Jeg innser at folk spiser mye forskjellig rundt om i verden, og at det skyldes religion, økonomi, etc. Men siden jeg selv eier et hamster og elsker dyret, kan jeg ikke se på Gordon Ramsays nye program. De stakkars, små dyra», skrev en fortvilet bruker.

Står for valget

Andre har hevdet at de måtte forlate rommet da scenen ble avspilt. Det skal derimot nevnes at han også har mottatt en hel del støtte etter utsagnet.

Flere påpeker at «kjøtt er kjøtt», og at man bør stole på en kokk av hans kaliber. Spiser man ikke kjøtt i utgangspunktet, eller er dyreforkjemper, ville nok ikke dette falt i god jord uansett, mener enkelte.

Ramsay blåser derimot i kritikken. Han har selv delt en artikkel om kritikken, men legger seg på ingen måte flat.

«Ja, jeg spiser marsvin. Jeg spiser også mark om de er tilberedt korrekt», liret kokken av seg.

Den videre sesongen av serien kan for øvrig også friste med andre lokale delikatesser, som whisky lagret i et glass med døde øgler. I traileren til programmet kan den observante seer få med seg at kokken mener at det smaker bedre enn normal whiskey, fordi øglene gjør aromaen «ekstraordinær».

Siste kamp mellom Twitter og kokken er, med andre ord, trolig ikke kjempet riktig ennå.

LES OGSÅ: - Jeg er panseksuell

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer