Stormingen av Kongressen:

Ivanka med desperat bønn

Ivanka Trump skal ha kommet med en desperat bønn til sin far da kaoset utspilte seg i Kongressbygningen i januar i fjor.

BØNN: Ivanka Trump skal ha tryglet sin far, daværende president Donald Trump, om å gripe inn under stormingen av Kongressen i fjor. Foto: Chris Kleponis / UPI / Shutterstock / NTB
BØNN: Ivanka Trump skal ha tryglet sin far, daværende president Donald Trump, om å gripe inn under stormingen av Kongressen i fjor. Foto: Chris Kleponis / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hel verden ble rystet da en voldelig mobb angrep Kongressbygningen i Washington D.C. 6. januar i fjor, i et forsøk på å stanse godkjenningen av presidentvalget.

Bare timer før opptøyene holdt daværende president Donald Trump (75) en tale til sine støttespillere, hvor han oppfordret den enorme folkemengden om å marsjere ned Pennsylvania Avenue, hvor USAs ikoniske lovgivende forsamling - Kongressen - befinner seg.

ONDSKAPENS HOTELL: Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump sammenlignes i video med en berømt skrekkfilm fra 1980. Video: Twitter, reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Først flere timer etter at mobben tok seg inn i Kongressen, ba han tilhengerne om å reise hjem.

Nå - snart ett år etter de voldelige opptøyene - avslører imidlertid komiteen som etterforsker hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen, at datteren Ivanka Trump (40) skal ha bønnfalt faren om å gripe inn.

- Vær så snill

Komiteen mener å ha klare bevis på at Det hvite hus ble «bedt om å gjøre noe» for å stoppe de voldsomme scenene som utspilte seg i hovedstaden. Det bekrefter demokraten som leder granskingen, Bennie Thompson, overfor CNN.

GÅR VIRALT: Melania og Donald Trumps forhold har vært et stort diskusjonstema i det siste, og ryktene om et haltende ekteskap ble ikke mindre etter at dette klippet gikk viralt. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Ap / NTB / Twitter Vis mer

Blant dem som skal ha bedt presidenten om å handle raskere, er hans egen datter, Ivanka Trump.

- Vi kjenner datteren hans. Vi har førstehåndsinformasjon om at Ivanka gikk til ham minst to ganger og sa: «Vær så snill, få en slutt på denne volden», sier Liz Cheney, nestleder i komiteen, til ABC News.

Også Trumps sønn, Donald Trump jr. (44), skal ha tryglet faren om å reagere.

- Dette har gått for langt og er ute av kontroll. Han må fordømme denne dritten med en gang, skrev han i en SMS til farens stabssjef Mark Meadows mens demonstranter tok seg inn i kongressbygget.

STJERNEMØTE: Kathrine Sørland møtte president Donald Trump da hun konkurrerte om å bli Miss Universe i 2004. Slik var det. Video: Nina Hansen. Reporter: Ruben Pedersen. Foto: Geir Hamnes. Faksimile: Se og Hør. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

- Ødelegger ettermælen

Meadows anses som et mulig nøkkelvitne for å få klarhet i hva Det hvite hus visste om stormingen av Kongressen. Han har nektet å vitne i saken, men granskningskomiteen har likevel fått tilgang til meldingene som ble sendt til Meadows under stormingen.

Meldingene - som ble offentliggjort i midten av desember - viser at både politikere og andre forsøkte å få stabssjefen til å presse Trump til å fordømme angrepet.

«Hei Mark, presidenten må fortelle folk i Kongressen at de må dra hjem … Dette skader oss alle … Han ødelegger sin ettermæle», skrev Fox-programleder Laura Ingraham.

VEKKER OPPSIKT: Ivrige Twitter-brukere var overbevist om at USAs tidligere president Donald Trump hadde leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Også Ingrahams kollega, Brian Kilmeade, fryktet for Trump-arven.

«Vær så snill å få ham på TV. Dette ødelegger alt dere har oppnådd», skrev han.

«Jeg presser på for å få det til. Jeg er enig», skal Meadows ha svart.

- I krig

Representantenes hus tok i januar ut riksrettstiltale mot Trump for oppildning til de voldelige opptøyene.

Som eneste president noensinne har Trump blitt stilt for riksrett to ganger. Begge ganger har han blitt frikjent.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar i fjor en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Til tross for at Trump ble frikjent, mener Cheney likevel at Trump «ikke er til å stole på».

- Trump har krysset linjer ingen amerikansk president noensinne har krysset før, sier hun ifølge The Independent og fortsetter:

- Trump har vist at han er i krig med rettsstaten. Han har demonstrert at han er villig til å blåse i alle demokratiets verdier, og han kan aldri være i nærheten av Det ovale kontor igjen.

LES OGSÅ: - Rasende etter penis-påstand

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer