Eurovision

Israel vant Eurovision-finalen

- Jeg er så lykkelig. Tusen takk for at dere aksepterer forskjeller mellom oss, og feirer mangfold, sa Netta etter seieren.

VANT: Israelske Netta vant årets Eurovision. Foto: NTB Scanpix
VANT: Israelske Netta vant årets Eurovision. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LISBOA (Se og Hør): Lørdag kveld ble vinneren av årets Eurovision Song Contest i Lisboa kåret.

Israel og Netta stakk av med seieren. Hennes høneklukkende og metoo-inspirerte låt «Toy» overbeviste både folket og fagjuryene.

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! sa Netta da førsteplassen var et faktum.

Alexander Rybak endte på en 15. plass.

Netta var blant de store forhåndsfavorittene i forkant av konkurransen. Sammen med Sverige, Kypros og Østerrike lå hun i toppsjiktet av resultatlista, før det ble klart at hun trakk det lengste strået.

Forrige gang Israel vant låtskriverkonkurransen, var i 1998.

- Jeg er veldig takknemlig over at folk valgte annerledes og forfriskende. Jeg er glad over at dette skjedde. Takk, sa Netta til pressen etter å ha mottatt vinnertrofeet.

Hun fortalte videre at hun ikke følte seg sikker på seier, til tross for at hun var blant forhåndsfavorittene.

- Jeg visste at vi gjorde noe spesielt. Jeg er superoverrasket over at folk anerkjente og innså at annerledes er fantastisk, sa den nybakte Eurovision-vinneren.

Saken fortsetter under bildet.

VINNERE: Fjorårets vinner Salvador Sobral overrekker Eurovision-trofeet til Netta. Foto: NTB Scanpix
VINNERE: Fjorårets vinner Salvador Sobral overrekker Eurovision-trofeet til Netta. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tolv poeng fra Italia

Alexander Rybak og hans «That's How You Write a Song» endte på 15.-plass, etter både Sverige og Danmark, som kom på henholdsvis 7.- og 9.-plass.

Danmark ga ingen poeng til Norge. Sverige ga Rybak to poeng. Italia på sin side ga Rybak hans første tolver i årets konkurranse.

Det står i skarp kontrast til 2009, da Rybak vant Eurovision med «Fairytale». Den gang fikk han hele 16 tolvpoengere, og slo poengrekord i låtskriverkonkurransen.

Fagjuryenes stemmer ga Rybak 84 poeng, og løftet ham dermed betraktelig på resultatlista.

Norges tolvpoenger ble presentert av fjorårets MGP-vinnere, Jowst, og gikk til Tyskland. Norge ga ti poeng til Sverige, og ingen til Danmark.

- Deilig, god energi

Hele 26 låter har runget mellom veggene i Altice Arena, foran tusenvis av publikummere og over 200 millioner tv-seere.

Rybak og den norske gjengen var nummer sju ut i kveldens finale, og høstet skryt fra både artistkolleger, tidligere MGP-general Per Sundnes og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

- Erru gæern, det var en kjempefin opptreden. Han sang bedre enn i går og hadde en god energi. Ikke overspill, men en deilig, god energi. Jeg kjente at dette er bra, sa Elisabeth «Bettan» Andreassen like etter at Rybak hadde gått av scenen.

PORTUGAL: Alexander Rybaks dansere er klare for den store finalen i Eurovision. Nå som det nærmer seg kjenner de nervene snike seg på... Video: Privat / Emilie Rydning Vis mer

Stormet scenen

Under kveldens finale skapte en ukjent mann skandale da han stormet britiske SuRies opptreden.

Mannen rappet mikrofonen fra artisten midt i framføringa av «Storm». Han er nå i politiets varetekt.

SuRie fikk tilbud om å synge på nytt, men valgte å takke nei.

- Det er helt krise, og jeg fatter ikke at de ikke har bedre sikkerhet rundt scenen, sa KK-redaktør Ingeborg Heldal etter at Eurovision-skandalen var et faktum.

Tror Rybak var stresset

Ikke alle var overbeviste etter Rybaks innsats i finalen. Aftonbladets anmelder Markus Larsson mener nordmannen leverte varene, men er ikke stor fan av «That's How You Write a Song»:

- Alexander Rybak er en stjerne på scenen. Showet og låta kan fortsatt dumpes i en fjord. Lykke til!

PORTUGAL: Dagbladets team i Lisboa tok temperaturen på stemninga dagen før den store Eurovision-finalen. Reporter: Henriette Eilertsen / Video: Henning Lillegård / Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Expressens anmelder Anders Nunstedt synes han så noe stresset i Rybaks blikk i starten av framføringa.

- Føler han på presset hjemmefra? Har han hørt snakk om at han har sunket som en stein på bettinglistene? Jeg vet ikke, men det var forsert, sier Nunstedt, som spår topp ti-plassering på Rybak.

Den norske artisten vant Eurovision Song Contest i Moskva i 2009 med «Fairytale», og har vært blant forhåndsfavorittene til å vinne konkurransen også i år.

I forkant av torsdagens semifinale lå Rybak på andreplass på bettinglistene hos Eurovisionworld, som samler oddsen fra en rekke bookmakere. Etter semifinalen har Rybak rast på lista, og lå like før finalen på tiendeplass.

MGP-general Stig Karlsen erkjente overfor Dagbladet at konkurransen var hard i år, med mange sterke bidrag.

- Det er «heavy» konkurranse i år. Man må være ydmyk i forhold til det. Marginene er små her. Vi sikter på toppen, men er klar på at det er krevende, sa Karlsen fredag kveld.

STORMER SCENEN: Under Storbritannias bidrag stormet en ukjent mann scenen. Nå får SuRie synge igjen. Video: NRK. Foto: AP Photo/Armando Franca Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer