Norske kjendiser om USA-valget:

- Intens stemning

Flere norske kjendiser med tilhørighet i USA, forteller om sine tanker rundt valget 3. november.

NYTT VALG: Det kommende døgnet får vi vite om Donald Trump blir sittende som president eller om Joe Biden overtar rollen. Flere norske kjendiser deler sine tanker før det spennende valget. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør / Privat
NYTT VALG: Det kommende døgnet får vi vite om Donald Trump blir sittende som president eller om Joe Biden overtar rollen. Flere norske kjendiser deler sine tanker før det spennende valget. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart kommer fasiten på det som opptar veldig mange om dagen - ikke bare amerikanerne. En president skal velges, og natt til onsdag er det duket for at folket skal gi sin stemme.

Om det blir fire nye år med president Donald Trump (73) eller om Joe Biden (77) får komme tilbake i Det hvite hus, denne gang som president, avgjøres altså veldig snart.

Blant dem som har avgitt sin stemme er «Stjernekamp»-vinner fra 2018, Adam Douglas (39). Artisten er opprinnelig fra Oklahoma, men fant kjærligheten her til lands, og har de siste elleve åra bodd i Norge.

IKKE AKTUELT: Adam Douglas kunne som amerikansk statsborger stemme på Kanye West i valget. Han valgte heller å sende sin stemme i retning Joe Biden. Her fotografert i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB
IKKE AKTUELT: Adam Douglas kunne som amerikansk statsborger stemme på Kanye West i valget. Han valgte heller å sende sin stemme i retning Joe Biden. Her fotografert i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Mange problemer

Han har imidlertid fortsatt statsborgerskap, og er veldig opptatt av hva som skjer med hjemlandet. Han har blant annet skrevet den politisk ladede låta «Joyous We'll Be», som kom ut nå nylig.

- Som jeg synger i låta er det veldig mange systematiske problemer i USA. Systematisk rasisme, uansvarlig politikk og en forferdelig fyr som sitter på toppen av det hele. Det som trengs er enhet og at folk bryr seg om hverandre. Det er utrolig vanskelig når lederen av landet er en såpass stygg fyr som bare tenker på deg selv, sier han i en kraftsalve til Se og Hør.

Han forteller videre at det har vært «forferdelig» å følge med på utviklingen i hjemlandet de siste fire årene.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg håper USA velger Biden og ikke Trump for fire nye år. Da er jeg redd for hva som skjer med USA. Nå ser det ut til å bygge opp til krig, sier han.

Da han forhåndsstemte hadde han også mulighet til å stemme på Kanye West, som har gått til presidentvalg i en håndfull stater.

- Det var litt morsomt, men ikke aktuelt for meg, forklarer han.

- Er bekymret

Norske Emma Krokdal, som bor i Los Angeles med forloveden, Hollywood-stjerne Dolph Lundgren, er også svært spent på hva som skjer de kommende dagene. Verken hun eller Lundgren kan imidlertid stemme, da de er henholdsvis norsk og svensk statsborger.

- Det er ganske intens stemning i LA, og det har vært det ganske lenge, så vi håper på en endring. Jeg er bekymret for at det blir flere opprør og protester hvis Trump vinner, sier hun til Se og Hør.

- INTENS STEMING: Norske Emma Krokdal, som er forlovet med Hollywood-stjerna Dolph Lundgren, forteller om intens stemning i Los Angeles. Foto: Privat
- INTENS STEMING: Norske Emma Krokdal, som er forlovet med Hollywood-stjerna Dolph Lundgren, forteller om intens stemning i Los Angeles. Foto: Privat Vis mer

Hun er imidlertid ikke noen stor fan av motstanderen hans heller.

- Det er synd det ikke er noen bedre kandidater, men jeg tror en forandring vil gjøre landet godt, helt klart!

Kjendisstylist Rikke Gajda (29) bor også i LA, og har stått for frisyren til superstjerner som Kim Kardashian. Hun har heller ikke stemmerett, men merker valget på kroppen.

SER MYE PROTESTER: Rikke Gajda forteller at folk ikke er redde for å gå ut i gatene for å demonstrere opp mot valget. Foto: Privat
SER MYE PROTESTER: Rikke Gajda forteller at folk ikke er redde for å gå ut i gatene for å demonstrere opp mot valget. Foto: Privat Vis mer

- Jeg var her for fire år siden ved forrige valg, så jeg merker stor forskjell fra da. Jeg tror at det var mer uvirkelig, eller utrolig rett og slett, at Trump kunne vinne, så jeg føler det var litt mer hausset opp da. Mye mer spekulasjoner i media og så videre, forteller hun.

Gajda mener det er roligere nå fordi befolkningen er forberedt på at det kan bli fire nye år med Trump.

- Vi lurer liksom ikke så mye på hva han kan gjøre som president, det vet vi jo nå i forhold til den gang. Men jeg tror alle protestene vi hadde tidligere i år virkelig åpnet opp for det å protestere - folk er ikke redde for å gå ut i gatene, og derfor er det mange som tror at det, uavhengig av hvem som vinner, kommer til å bli store protester i gatene, sier hun videre.

29-åringen opplevde selv å havne mitt i et Trump-oppgjør på gata i Los Angeles, der hun bor. Hun forklarer at flere leilighetskomplekser tar forholdsregler for å beskytte eiendommene, blant annet ved å installere ekstra porter.

VEKKER OPPSIKT: De siste dagene har ivrige Twitter-brukere vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Vil unngå borgerkrig

Rick Kirkham er kanskje ikke norsk, men han har bodd i Norge i en lengre periode. Tidligere i år ble han kjent verden over for sin rolle i serien «Tiger King» på Netflix, og dermed oppdaget også flere at han altså holdt til her i Norge.

Han er fortsatt amerikansk statsborger, og sier til Se og Hør at han definitivt skal bruke stemmeretten sin.

FRYKTER BORGERKRIG: Rick Kirkham, kjent fra «Tiger King» på Netflix, bor for tida i Bodø. Han er redd for at det skal bryte ut borgerkrig i USA. Foto: Privat
FRYKTER BORGERKRIG: Rick Kirkham, kjent fra «Tiger King» på Netflix, bor for tida i Bodø. Han er redd for at det skal bryte ut borgerkrig i USA. Foto: Privat Vis mer

- Jeg skal stemme på Biden. Det er vel ikke en stemme til han, men mer en stemme mot Donald Trump, sier han, og fortsetter:

- Trump har delt landet mitt såpass mye at det er snakk om en mulig borgerkrig. Mens Biden snakker om å helbrede nasjonen, spyr Trump ut hat mot minoriteter og immigranter. Han gir demokrater skylden for alle problemene i USA, sier Kirkham til Se og Hør.

Tv-profilen, som altså er bosatt i Bodø, ville nok ikke nominert Biden som kandidat for demokratene, men mener likevel at han er det beste alternativet.

- Han står for å reversere all skaden fire år med Trump har skapt. Og vi kan ikke bli tvunget til å gjennomgå fire nye år med Trump-skader, sier han.

Frykter «rent helvete»

Den norske kjendisstylisten Jan Thomas kalte Los Angeles sitt hjem i flere år, før han på 2000-tallet satte kursen mot Norge igjen. Han kjenner ikke igjen landet han en gang elsket.

- Dette er ikke det USA som jeg husker eller som jeg bodde i. Jeg håper selvsagt at Joe Biden vinner valget, men finner det uansett meget forstyrrende at det er så jevnt, sier han, og fortsetter:

- Hva har egentlig skjedd med USA? Ikke vet jeg, men nå må vi bare håpe at dette går riktig vei.

- MEGET FORSTYRRENDE: Jan Thomas kjenner ikke igjen landet han en gang bodde i. Foto: Terje Bendiksby / NTB
- MEGET FORSTYRRENDE: Jan Thomas kjenner ikke igjen landet han en gang bodde i. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Den profilerte journalisten og programlederen Johanna Grønneberg Mesa bodde flere år i USA, der hun blant annet jobbet for MTV og en nyhetskanal i Nord-Dakota. Hun traff også den store kjærligheten, ektemannen Vincent, som hun har dattera Savannah med.

Hun bor for tiden i California, og følger valget tett. Grønneberg er ikke amerikansk statsborger, og kan dermed ikke stemme. Likevel gruer og gleder hun seg til den store dagen.

- Jeg gruer meg for hvilket utfall det kan få, og gleder meg i håp om at det skal gå rett vei. Jeg er veldig usikker hvilken vei det går, det eneste jeg kjenner meg ganske sikker på er at det kommer til å bli bråk uansett, forteller hun til Se og Hør.

- GRUER MEG: Johanna Grønneberg er redd det kan oppstå bråk ved begge utfall. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- GRUER MEG: Johanna Grønneberg er redd det kan oppstå bråk ved begge utfall. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I likhet med flere, frykter hun at det kan bli bråk dersom den sittende presidenten får en ny periode. Hun tror også flere vil snuse på muligheten om å flytte fra landet.

- Og om han taper så kommer Trump-supporterne til å lage et rent helvete tror jeg. Det blir bråk uansett. Selv om tallene ser ut til å gå mot Biden akkurat nå, så er det langt fra sikkert, mener hun.

UREDELIG SPILL: Under sin takketale var Brad Pitt tydelig på hva han mener om den politiske situasjonen i USA. Video: AP/ABC Vis mer

LES OGSÅ: - Melania venter på å skilles

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer