«Skal vi danse»:

Innrømmer kopiering

- Vi har ikke forsøkt å holde noe skjult, sier TV 2 om plagiat-beskyldningene.

INSPIRERT: Andreas Wahl og Mai Mentzoni danset en forrykende tango på lørdag, som fikk hele 39 poeng av dommerne. Enkelte av trinnene fikk imidlertid årvåkne seere til å reagere. Foto: Espen Solli / TV 2
INSPIRERT: Andreas Wahl og Mai Mentzoni danset en forrykende tango på lørdag, som fikk hele 39 poeng av dommerne. Enkelte av trinnene fikk imidlertid årvåkne seere til å reagere. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

Til helgen skal det endelig kåres en vinner i «Skal vi danse», etter det som bare kan beskrives som en spennende og innholdsrik sesong. Nå står det mellom realityprofil Nate Kahungu og vitenskapsstjerna Andreas Wahl, som denne høsten har utpekt seg som tydelige favoritter hos både seerne og dommerne.

For proffdanserne har høsten vært særdeles hektisk. Ikke bare skal de koreografere nye danser hver uke, men de skal få kjendisene til å lære dem. Derfor er det ikke utenkelig at de lar seg inspirere av enkelte andre, som har banet vei på parketten før dem.

Denne helga ble det veldig tydelig at Andreas Wahl og Mai Mentzoni har gjort akkurat det.

Bekrefter inspirasjon

Deres tango til «Bad Guy» av Billie Eilish, som de fikk hele 39 poeng for, inneholdt nemlig elementer som var slående like en Emmy-nominert dans fra «So You Think You Can Dance» i 2008.

Nummeret, den gang koreografert av Mandy Moore og danset til Eurythmics' «Sweet Dreams», bruker et bord som rekvisitt.

- HELT VANLIG: Mai Mentzoni sier det er helt normalt at de lar seg inspirere av andre danser i programmet. Foto: Espen Solli / TV 2
- HELT VANLIG: Mai Mentzoni sier det er helt normalt at de lar seg inspirere av andre danser i programmet. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Flere av bevegelsene som ble gjennomført den gang, blant annet at den kvinnelige danseren føres ned fra bordet på spenstig vis, var også å se i lørdagens dans.

Se og Hør har gjennom helga mottatt flere tips fra ivrige seere som har lagt merke til dette. Overfor Se og Hør bekrefter Mentzoni det tipserne har mistenkt.

«SKAL VI DANSE»: Alle de gjenværende deltakerne i «Skal vi danse» har ritualer de sverger til. Her avslører de hva de er. Video: Martine Johansen/Thea Hope/Ingebjørg Iversen Vis mer

- Det stemmer at vi har hentet inspirasjon fra en koreografi fra «So You Think You Can Dance», og det er rundt åtte til ti sekunder av vår koreografi fra sist lørdag som er veldig lik denne, sier hun, og fortsetter:

- Det er helt vanlig at vi lar oss inspirere av andre når vi lager koreografiene til dansene våre, og dette har heller aldri vært noe vi har hatt en intensjon om å forsøke å holde skjult. Vi syntes dette var en bra trinnkombinasjon, som vi hadde lyst til å forsøke å få til, forklarer hun.

FULL POTT: Nate Kahungu tok et oppgjør med rasisme under lørdagens «Skal vi danse». Reporter: Marcus Brenden. Video: TV 2 Vis mer

- Helt naturlig

Mens man i andre konkurranser kan diskvalifiseres på grunn av kopiering, eller i verste fall plagiering, vil ikke den 2008-inspirerte dansen få noen konsekvenser for Wahl og Mentzoni. Det sier programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen.

SJOKKERT: Det er duket for semifinale i «Skal vi danse», og de tre gjenværende parene jobber alt de kan for å komme seg til finalen neste lørdag. Det er dog litt usikkert om de vil ta noe inspirasjon fra argentinske «Skal vi danse», som byr på bitte litt mer hud enn hva vi er vant til her til lands. Reporter: Martine Johansen. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

- Gjennom en lang «Skal vi danse»-sesong er det helt naturlig at det hentes inspirasjon til koreografier fra mange ulike hold. Dette skjer både her i Norge og i andre land. Dansere inspirerer hverandre, akkurat som utøvere av andre kunstformer, mener hun.

Dette er ikke første gang et dansepar er blitt beskyldt for å ha plagiert andre.

Da Egor Filipenko vant programmet med Agnete Johnsen i 2014, ble seieren overskygget av anklager om at de to skulle ha rappet enkelte bevegelser fra amerikanske «Dancing with the Stars».

Skjedd før

I 2010 opptrådte Derek Hough og Chelsie Hightower med en paso doble som minnet veldig om danset Filipenko hadde koreografert.

- Dette er fullstendig uakseptabelt. Vi har alle investert svært mye, da vi trodde på en ærlig konkurranse med like vilkår. Løgn, uetisk oppførsel og plagiat hører ikke hjemme i en slik konkurranse, sa Henrik Mohn, sjefen til finalist Roar Strand, om situasjonen den gang, til VG.

BLE BRÅK: Egor Filipenko ble anklaget for plagiat etter seieren med Agnete Johnsen i 2014. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
BLE BRÅK: Egor Filipenko ble anklaget for plagiat etter seieren med Agnete Johnsen i 2014. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Selv mente Filipenko, som de senere åra har fungert som dommer, at kritikken kom ufortjent. Han benektet ikke at de hadde latt seg inspirere, noe han mente var normal praksis blant proffdanserne i programmet.

TV 2 uttalte også selv den gang at de så på det som uproblematisk at man lot seg inspirere av andre danser.

LES OGSÅ: Røper forlovelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer