Ingrid Espelid Hovig

Ingrid Espelid Hovig er død

Hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig døde tidlig i formiddag, 94 år gammel.

GIKK BORT: Ingrid Espelid Hovig er død. Det melder hennes forlag. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Ingrid Espelid Hovig er død. Det melder hennes forlag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det bekrefter hennes forlag, Gyldendal forlag, overfor NRK.

Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen og ble i 1964 programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff i statskanalen.

Hun ble landskjent som programleder for Fjernsynskjøkkenet som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I snart en menneskealder har Ingrid Espelid Hovig vært vant til å skape matglede rundt seg. Hun ble spesielt kjent for setningen « no har me juksa litt», en utsagn som har gått over i norsk popkultur.

Mistet ektemannen

Ingrid Espelid Hovig har levd et dramatisk og eventyrlig liv.

Hennes bror, Halldor, ble skutt av tyskerne under krigen, og hun mistet søsteren Gunnvor i 1966 etter lengre tids sykdom.

Ingrid Espelid Hovig fant egenhendig opp Fjernsynskjøkkenet på NRK. Her lager hun mat i programmet i 1974. Foto: NTB Scanpix
Ingrid Espelid Hovig fant egenhendig opp Fjernsynskjøkkenet på NRK. Her lager hun mat i programmet i 1974. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det tok lang tid før NRK-profilen selv opplevde den store kjærligheten. Da hun fant den, mistet hun den brått.

Ektemannen, arkitekt Jan Inge Hovig, gikk bort bare ni dager etter at de giftet seg i 1977. De møttes på en fest fire år tidligere.

- Det var Jan Inge, og sånn møttes vi. Han var den mest fantastiske mannen jeg noen sinne har møtt. Han var arkitekt, og jeg har mange ganger beundret bygningene hans og særlig Ishavskatedralen, fortalte Ingrid i tv-programmet «Mitt liv» på NRK.

Bare ni dager etter bryllupet døde Jan - samme dag som paret skulle ha dratt på bryllupsreise.

- Det var veldig vanskelig. Det skjedde så brått og uventet og han var ikke gammel. Men arbeidet er viktig når man kommer i vanskelige perioder. Å drukne seg i arbeid er god medisin, sa Ingrid Espelid Hovig til Dagbladet i forbindelse med sin 90-årsdag.

- Jeg måtte bare ta opp igjen arbeidet mitt i NRK, og sånn er det blitt resten av livet. Arbeid ble både min velsignelse og medisin, har Ingrid fortalt.

«Adopterte» sønner

Ingrid Espelid Hovig har de seineste åra ikke stilt til intervju selv. I 2017, i anledning 20-årsjubileet til Hovigs første bok, snakket Dagbladet med Lars Røtterud, Hovigs forlegger i Gyldendal.

Tv-profilen og kokebokforfatteren fikk aldri egne barn, men var kjent for å «adoptere» folk hun likte ekstra godt. De fleste «adoptivsønnene» hennes er profilerte kokker som Eyvind Hellstrøm, Terje Næss, Arne Brimi, Lars Barmen, Trond Moi, Arne Hjeltnes og Bent Stiansen.

POPULÆR: Ingrid Espelid Hovig signerte kokebøker under Oslo Bokfestival 2014. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
POPULÆR: Ingrid Espelid Hovig signerte kokebøker under Oslo Bokfestival 2014. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

«Søskenflokken» møttes stadig «familiemiddager», kunne Røtterud fortelle.

- Da moren min døde tenkte jeg det var veldig trist ikke å ha en mor. Jeg sendte utfordringene til Ingrid, og hun aksepterte. Det viser at det går an å velge familie. Nå har jeg fått mange kule brøde og noen søstre, sa Røtterud, som hadde daglig kontakt med sin «mor», Ingrid Espelid Hovig.

- Det er en ære at hun tar til seg folk i bransjen på en måte som gjør at vi blir en familie. Det er ikke sikkert at samhandlingen i norsk gastronomi hadde vært den samme uten Ingrid. Det er fenomenalt å være en del av den vesle gjengen hennes, har Arne Brimi tidligere uttalt.

Ikke ensom

Ingrid Espelid Hovig har tidligere fortalt Dagbladet at hun tross tapene i familien, aldri følte seg ensom.

- Siden jeg jobber mye og har et forholdsvis aktivt sosialt liv, gjør jeg ikke det. (...) Jeg pleier også å si at pc-en er min gode venn. Flere eldre burde bruke pc-en mer. Det er en kontaktskaper, sa hun i 2011.

I samme intervju sa hun at hennes gode humør stammet fra barndommen, og at hun alltid forsøkte å se det positive.

- En god dose sjarm

I anledning Hovigs 93-årsdag i 2017, kunne Lars Røtterud fortelle hva han trodde var hemmeligheten bak hennes suksess.

- Jeg tror hennes suksess er summen av å ha et godt hode, et klart og enkelt språk, et klart budskap, solid matkunnskap og en god dose sjarm. Ingrid har alltid hatt en genuin interesse for å formidle enkel og sunn hverdagsmat som alle har nytte av, sa Røtterud den gangen.

BLID: Ingrid jobbet i mange år sammen med Kaare Nornum. her er de fotografert i 1996. Foto: NTB scanpix
BLID: Ingrid jobbet i mange år sammen med Kaare Nornum. her er de fotografert i 1996. Foto: NTB scanpix Vis mer

Om tilstanden til Hovig kunne han si at alderen tæret på, men at hun fremdeles hadde glimt i øyet.

- At alderen dessverre har tatt henne igjen. Hun var en gang den sprekeste 80-åringen du hadde sett. Nå er hun mindre mobil og sliter med evnen til å snakke like lett som før. Men både glimtet i øyet og latteren har hun intakt, sa han.

Fjernsynskjøkkenet

Ingrid Espelid Hovid, som egenhendig fant opp konseptet Fjernsynskjøkkenet på NRK TV - har sittet på universalnøkkelen til det norske folks hjerter, uansett alder og bakgrunn.

På hennes 90-årsdag i 2014 sto Arne Hjeltnes bak boka «90 retter til Ingrid Espelid Hovig», hvor norske mesterkokker sto i kø for å hedre jubilanten med velsmakende hyllest.

- Ingrid har inspirert veldig mange til å bli kokker og lært opp flere generasjoner til å lage god hverdagsmat. For alle som har vært så heldig å møte Ingrid er det noe du ikke glemmer. En dame som er varmere, mer nysgjerrig eller mer positiv skal du lete lenge etter. I forbindelse med boka i anledning jubileet hennes var det utrolig å se hvor høyt elsket og populær hun er, sa Hjeltnes til Dagbladet den gang.

I 1986 fikk hun Kringkastingsprisen og i 1999 ble hun tildelt Gullrutens hederspris for sin mangeårige karriere.

På sykehjem

I mai ble det kjent at Hovig stod i fare for å miste plassen sin på Frognerhjemmet.

Hjemmet ble av beboere og pårørende rangert som det tredje mest populære av rundt 50 sykehjem i Oslo, og byrådet i Oslo ville legge ned driften.

Hjemmet, med 53 langtidsplasser og 14 dagplasser, skulle etter planen avvikles fordi det ikke er toalett og bad på alle rom. En av beboerne på hjemmet var hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig.

Lars Røtterud besøkte henne flere ganger i uka. Han kalte situasjonen en tragedie for Ingrid og de andre beboerne i mai.

- Vi er sjokkert over hvordan kommunen går fram. Beboerne har det godt på Frognerhjemmet. De opplever omsorg og føler seg trygge. Det er ikke på badeværelset slaget står om livskvalitet, sa han.