Ingrid Bjørnov har planlagt egen begravelse

- Jeg kommer til å bli behandlet i overskuelig fremtid.

ETT ÅR MED KREFT: I januar ble det kjent at Ingrid Bjørnov hadde fått påvist kreft med spredning. I et større intervju med Dagbladet Magasinet forteller hun om siste års tilværelse. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ETT ÅR MED KREFT: I januar ble det kjent at Ingrid Bjørnov hadde fått påvist kreft med spredning. I et større intervju med Dagbladet Magasinet forteller hun om siste års tilværelse. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I januar fortalte den folkekjære artisten Ingrid Bjørnov (54) at hun hadde fått kreft med spredning. Den ærlige kunngjøringen til fans og publikum kom et halvt år etter at artisten først fikk diagnosen påvist av legene.

Bjørnov forklarte selv at hun ble operert i fjor sommer. Så kom meldingen om spredning, noe som ikke lot seg forene med reising og pianospill. Dermed ble «Steinway to Heaven»-turneeen avlyst.

Siden den gang har det av naturlige årsaker vært uvanlig stille fra 54-åringen - frem til nå.

- Å bli rammet av kreft har vært annerledes enn jeg trodde det skulle være. Jeg er nok et godt eksempel på fremtidens kreftpasienter: De kommer til å leve med sykdommen. Jeg er ikke frisk, men jeg er frisk nok. Jeg kommer til å bli behandlet i overskuelig fremtid. Jeg har det veldig bra, sier Ingrid Bjørnov til Dagbladet Magasinet.

Tror ikke hun blir frisk

Det er i lørdagsutgaven av ovennevnte magasin at artisten nå beskriver sin egen tilværelse det siste året. Etter at hun ble kjent med egen diagnose, har prøvelsene vært mange. Aller først planla hun sin egen begravelse i detalj.

- Kan du bli frisk?

- Jeg tror ikke det, sier hun til Dagbladet Magasinet.

Det er ikke til å stikke under stol at livet, slik Bjørnov kjente det, har tatt en ny vending. Kirurgiske operasjoner har ikke tatt knekken på sykdommen. Likevel har 54-åringen stor tillit til egen drivkraft.

TØFF: Ingrid Bjørnov har en lang karriere bak seg. Her mottar hun Komiprisen 2013 i kategorien «Beste kvinnelige artist, revy og komedie». Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TØFF: Ingrid Bjørnov har en lang karriere bak seg. Her mottar hun Komiprisen 2013 i kategorien «Beste kvinnelige artist, revy og komedie». Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Ikke klar for døden

Siden januar har Bjørnov fått immunterapi, en ny behandlingsform som går ut på å styrke immunforsvaret slik at det selv angriper kreftcellene. Sykehusbesøket er en fast påminnelse i kalenderen hver 14. dag.

- Ett år med kreft nå. Fin form, spredningen slått tilbake, behandlingen fortsetter for å holde spetakkelet på avstand. Trygg i hendene til de supre folka på KreftPol Kalnes. Og Terje. Og alle dere andre. Takknemlig, skriver hun i et innlegg på Facebook fredag.

På spørsmål fra Magasinet om Bjørnov frykter døden, svarer hun på følgende vis:

- Jeg vet ikke om jeg er redd, men jeg synes døden er litt irriterende. Jeg er ikke klar for den.

Da den triste og uventede situasjonen ble offentlig kjent i januar, var det mange som sendte varme ord og lykkønskninger i retning Bjørnov.

- Bekymret

Artisten har en lang karriere bak seg, og ble først kjent gjennom popduoen Dollie de Luxe, sammen med Benedicte Adrian - som i fjor var aktuell i «Stjernekamp» på NRK.

Bjørnovs nære venninne og tidligere kollega, fortalte til Se og Hør i januar at venninnens kreftbeskjed var tøff å få.

- Ingrid er som en søster for meg, så nå er jeg selvfølgelig bekymret. Dette er selvfølgelig ikke gode nyheter, men det ser ut som om hun er i de beste hender, heldigvis, sa Adrian.

STØTTER VENNINNEN: Benedicte Adrian (t.h.) har tidligere uttalt til Se og Hør at hun har stor tro på at Ingrid Bjørnov vil komme sterkere tilbake etter kreftsykdommen. Foto: NTB Scanpix
STØTTER VENNINNEN: Benedicte Adrian (t.h.) har tidligere uttalt til Se og Hør at hun har stor tro på at Ingrid Bjørnov vil komme sterkere tilbake etter kreftsykdommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Blir berørt

Også hennes manager, Lisbeth Wiberg-Olsen, kom med en pressemelding da nyheten ble kjent.

Der fremgikk det at artisten fikk kreftdiagnosen én uke før premieren på forestillingen «Steinway to Heaven».

«Hun ble raskt tatt hånd om av leger/sykehus – og fikk på senhøsten beskjed om at det så ut til å ha gått bra. Hun gjennomførte hele høstturneen, med kun endring på noen få forestillinger, som vi fant nye datoer til», het det blant annet i pressemeldingen.

Videre i pressemeldingen opplyste Bjørnovs manager at artisten fikk den tunge beskjeden om at kreften hadde kommet tilbake bare to dager tidligere.

«For 2 dager siden fikk hun beskjed om at det nå var kommet tilbake, og vi må derfor avlyse resten av turneen, slik at hun raskt får gjennomført nødvendig behandling. Det betyr at 34 forestillinger og flere utsolgte hus blir berørt. Alle som har kjøpt billetter til forestillingen, henvender seg der de er kjøpt, for refusjon. Vi beklager den oppståtte situasjonen, men Ingrid vil nå bruke tiden på å bli frisk, slik at hun kan komme tilbake på scenen igjen, om ikke lenge».

Berømmer pleierne

Mellom Bjørnovs behandlingsrunder har hun også benyttet anledningen til å vise de ansatte hvor mye hun setter pris på arbeidet de gjør.

«Multitasking Kalnes. Supersykehuset der pleierne sørger for at nåla ikke kommer i veien for noteskrivingen», skrev hun til et bilde på Facebook for to måneder siden.

I juni valgte hun også å underholde de ansatte ved kreftavdelingen, noe 54-åringen delte på Facebook.

«Fornøyd pasient har nettopp tatt en trall for de ansatte ved den fantastiske kreftavdelingen på Sykehuset Kalnes», skrev hun under bildet.

LES OGSÅ: - Jeg får vondt i magen av å lese det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer