Kanye West:

- Ingenting i et presidentvalg å gjøre

Snart avgjøres hvem som skal bo i Det hvite hus de neste fire årene. Det er ikke Kanye West, men teoretisk har han en mulighet til å påvirke resultatet.

OPPSIKTSVEKKENDE VALGKAMP: Kanye West har flere ganger under valgkampen vakt oppsikt. Her fra 2018. Foto: Kevin Lamrque/Reuters/NTB
OPPSIKTSVEKKENDE VALGKAMP: Kanye West har flere ganger under valgkampen vakt oppsikt. Her fra 2018. Foto: Kevin Lamrque/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

3. november skal det avgjøres om Det hvite hus får en ny beboer i Joe Biden (77), eller om nåværende president Donald Trump (74) slipper å rydde ut av undertøysskuffen.

Det som imidlertid er sikkert er at Kanye West (43) ikke kan kalle Kim Kardashian (40) førstedame.

43-åringen har ved flere anledninger truet med å kaste seg inn i kampen om presidentembetet, og så sent som i juli i år gjorde han alvor av planene.

Kan ikke vinne

Det er bare fire år siden pressen sendte sine underholdningsreportere ut for å dekke valgkampen til den nåværende presidenten.

West landet imidlertid på å stille som selvstendig kandidat, under partiet med navnet «Birthday Party».

I DET HVITE HUS: Kanye West er ikke fremmed for Det ovale kontor, men kommer ikke til å bytte plass med nåværende president Donald Trump. Her i desember 2016. Foto: Splash News/NTB
I DET HVITE HUS: Kanye West er ikke fremmed for Det ovale kontor, men kommer ikke til å bytte plass med nåværende president Donald Trump. Her i desember 2016. Foto: Splash News/NTB Vis mer

Valgkampen ble imidlertid i stor grad overskygget av overskrifter om maniske Twitter-meldinger, hulkende valgkampmøter og privat familiekaos, og de aller fleste har avfeid West som ikke annet enn et underholdningsinnslag i årets valgkamp.

I august ble det klart at West ikke har noen reell sjanse for å vinne valget, ettersom han det var flere stater han ikke registrerte seg som kandidat i, innen fristen.

Det er nemlig bare i 16 av de totalt 50 statene man kan stemme på rapperen, og da sier det seg selv at han ikke utgjør noen konkurranse for verken Biden eller Trump.

Teoretisk mulighet

Det betyr imidlertid ikke at West ikke kan påvirke valget. Og for at han skal få valuta for pengene - New York Magazine skriver nemlig at han har brukt hele syv millioner dollar på valgkampen, er det kanskje en ørliten trøst.

BRYTER STILLHETEN: Natt til tirsdag 21. juli gikk Kanye West hardt ut på Twitter mot blant annet Kris Jenner, nå bryter hun stillheten. Vis mer

Førstelektor ved Universitetet i Agder, Erik Mustad, forteller at West teoretisk har en mulighet til å påvirke valget.

- Alle tredjekandidater kan påvirke valget ved å stjele stemmer fra de to andre kandidatene. Historisk har tredjekandidater, som er populære i visse grupperinger i USA, stjålet stemmer i avgjørende stater, og dermed vippet valgmannskollegiet i den ene eller andre retningen, forklarer han.

Sist det amerikanske folket gikk til urnene var det kandidaten for partiet De grønne, Jill Stein, som muligens kostet Hillary Clinton seieren.

Hun fikk nemlig såkalte «proteststemmer» i vippestaten Florida, noe som gjorde at staten havnet i den hule hånda til Donald Trump.

I 2000 tok miljø- og forbrukeraktivisten Ralph Nader så mange stemmer fra demokratenes Al Gore i Florida at han trolig hjalp George W. Bush til å vinne.

Det er imidlertid ingen fare for at West skal vippe akkurat Florida i den ene eller den andre retningen. Han er nemlig ikke registrert som kandidat i staten. Om han stjeler noen stemmer i andre vippestater gjenstår å se.

Kan stjele Trump-stemmer

Mustad tviler imidlertid på at West kommer til å utgjøre noen forskjell i årets valg. Han forteller at det i så fall er usikkert hvem av kandidatene han vil stjele stemmer fra.

- Man trodde innledningsvis at han ville stjele stemmer fra Trump, på grunn av «Black Lives Matter»-bevegelsen og protestene mot politibrutalitet. Samtidig vet man at afroamerikanere og andre etniske minoriteter støtter demokratene, noe som i høst er bakgrunnen for at man trodde han ville stjele stemmer fra Biden. Det som er uforutsigbart er at man ikke vet helt hva slags ståsted han har politisk, sier han.

OVERRASKER: Kylie Jenner kastet klærne på Instagram tidligere denne uka. Det bidro til en overraskende effekt. Vis mer

West har bare de siste årene dukket dypt ned i kristendommen, og har viet sin artistkarriere til å fremme det kristne budskap. Han har blant annet vært veldig høylytt i abortmotstanden sin.

Mustad holder en knapp på at det er Trumps velgere som i størst grad vil kunne la seg stjele av West, på grunn av den kristenkonservative holdningen.

- Jeg tror likevel at han har så lite oppslutning i de enkelte statene, at det ikke vil ha noen betydning.

- Forfengelig tullebukk

USA-forsker Hilmar Mjelde mener det overhodet ikke er noen fare for at West får innflytelse over resultatet.

- Nei, vi trenger ikke å ta Kanye West på alvor. Hadde han gjort et seriøst forsøk på valgkamp, kunne han vunnet en prosent eller to stemmer bare i kraft av sin celebritet, forklarer han.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Han går hardt ut mot rapperen, og beskriver ham som en «forfengelig tullebukk».

- Hele kampanjen hans er en vits. Han er overhodet ikke kvalifisert til å være president, og har ingenting i et presidentvalg å gjøre, sier Mjelde.

- USA trenger flere yrkespolitikere og grå mus, og færre kjendispolitikere. Folk som veit hvordan det politiske systemet fungerer. I USA finnes det dessverre en absurd tro blant kjendiser på at en ikke trenger politisk erfaring for å lede verdens viktigste land, fortsetter han.

LES OGSÅ: Kim Kardashian: - Forklarer Kanyes bisarre utspill

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer