Kevin Spacey:

«Ingen» visste hvor stjernen var - før nå

Gjorde comeback i bisarr video.

KORTHUSET SOM FALT: Den Oscar-belønnede skuespilleren Kevin Spacey var en av mange som ble felt i forbindelse med #metoo-kampanjen. Her avbildet i 2013. Nå viser han seg igjen. Foto: NTB scanpix
KORTHUSET SOM FALT: Den Oscar-belønnede skuespilleren Kevin Spacey var en av mange som ble felt i forbindelse med #metoo-kampanjen. Her avbildet i 2013. Nå viser han seg igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

29. oktober i fjor er for de fleste en ubetydelig dato. For den anerkjente og prisbelønnede skuespilleren Kevin Spacey (59) markerer imidlertid den datoen på mange måter begynnelsen på slutten.

Den første anklagen om seksuell trakassering kom fra skuespiller Anthony Rapp (47). Ifølge BBC har britisk politi nå igangsatt etterforskning av ytterligere tre påstander om seksuelle overgrep begått av 59-åringen. Så langt er Spacey anklaget for seksuelle overgrep mot mer enn 30 menn.

Spacey har i sitt tilfelle avvist alle anklager. I oktober uttalte den Oscar-belønnede skuespilleren at han ikke har noe minne av den angivelige Rapp-episoden. Like fullt valgte han å beklage i offentligheten - og kunngjorde samtidig at han er homofil. Deretter gikk 59-åringen under jorda.

I natt ble det kjent at 59-åringen var siktet for et overgrep mot en 18 år gammel gutt i 2017, og at han må møte i retten den 7. januar, ifølge Boston Globe. Han risikerer fem års fengsel om han blir dømt. Samtidig som siktelsen ble kjent, valgte skuespilleren å gjøre «comeback» - på noe bisart vis.

Utkledd i video

Etter at det lenge har vært stille fra ham, la Spacey på julaften ut en «House of Cards»-inspirert video på YouTube, hvor han ikledd et nisseforkle snakker til publikum i videoen han har kalt «Let Me Be Frank».

- Noen trodde på alt og har holdt pusten mens de har ventet på å høre meg innrømme alt. De dør etter å høre meg erklære at alt er sant og at jeg fikk det jeg fortjente. Ville det ikke ha vært lettvint om alt var så enkelt? spør han i den drøyt tre minutter lange videoen.

- Men både du og jeg vet at det aldri er så enkelt. Ikke i politikk og ikke i livet. Men du ville ikke trodd det verste uten beviser, ville du? Du ville ikke forhastet deg til dømme noen uten fakta, ville du? Gjorde du? spør skuespilleren.

I den merkelige videoen, som i skrivende stund er sett over fire millioner ganger på videonettsiden, imiterer Spacey sin velkjente «House of Cards»-karakter - Frank Underwood. Han ble som kjent skrevet ut av serien etter at anklagene begynte å rulle, og erstattet av en annen karakter.

Som Underwood forklarer han at han har det bra, tross medieoppslagene om sin egen «død». Dette er første gang Spacey viser seg offentlig siden anklagene begynte å rulle mot ham i fjor høst.

FORSVANT FRA OFFENTLIGHETEN: Skuespiller Kevin Spacey har ikke blitt observert i offentligheten på et år - får nå. Her avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB scanpix
FORSVANT FRA OFFENTLIGHETEN: Skuespiller Kevin Spacey har ikke blitt observert i offentligheten på et år - får nå. Her avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Klinikk for sexavhengige

Det siste han la ut i sosiale medier, før denne videoen, var uttalelsen i forbindelse med Rapps anklager. Spacey har heller ikke gitt intervjuer eller uttalt seg offentlig siden.

Dét har likevel ikke stoppet snøballen i å vokse seg stadig større. I november i fjor fikk skuespilleren, som nevnt, sparken fra Netflix' suksesserie «House of Cards», som følge av anklagene.

Samtidig varslet Spaceys talsperson, Staci Wolfe, at 59-åringen «tar seg et nødvendig avbrekk for å kunne søke evaluering og behandling».

I den kulørte delen av pressen ble det i slutten av november i fjor publisert paparazzibilder av skuespilleren. Iført caps, svart hettegenser og mørke solbriller, ble han dermed observert for første gang etter at skandalen brøt løs. Bildene er angivelig tatt utenfor en rehabiliteringsklinikk for sexavhengige i Arizona, ifølge CBS News.

Det er for øvrig den samme klinikken den tidligere filmmogulen Harvey Weinstein (66) har søkt behandling hos.

- NØDVENDIG AVBREKK: Ifølge en rekke medier skal Kevin Spacey angivelig ha søkt seg inn ved en rehabiliteringsklinikk i Arizona. Her avbildet i 2009. Foto: NTB Scanpix
- NØDVENDIG AVBREKK: Ifølge en rekke medier skal Kevin Spacey angivelig ha søkt seg inn ved en rehabiliteringsklinikk i Arizona. Her avbildet i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fint å få en telefon

Det er ytterst få som kjenner til hvor Spacey befinner seg i dag. Til tross for at britisk politi har startet etterforskning, ligger 59-åringen lavt, og er ikke blitt observert i offentligheten på snart åtte måneder.

I et intervju med nyhetsbyrået AP har regissør Ridley Scott (81) uttalt at skuespilleren har «gått under jorda». Scott er en av de siste som jobbet sammen med Spacey, i forbindelse med innspillingen av «All the Money in the World». Sistnevnte hadde opprinnelig rollen som styrtrik oljemagnat og kunstsamler Jean Paul Getty, men ble som kjent klippet ut og erstattet av skuespiller Christopher Plummer (89).

SPARKET: Kevin Spacey ble som følge av anklagene om seksuell trakassering sparket fra «House of Cards». I den sjette sesongen, som blir lansert i løpet av 2018, er det Robin Wright (t.h.) som har tatt over hovedrollen. Foto: NTB scanpix
SPARKET: Kevin Spacey ble som følge av anklagene om seksuell trakassering sparket fra «House of Cards». I den sjette sesongen, som blir lansert i løpet av 2018, er det Robin Wright (t.h.) som har tatt over hovedrollen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I intervjuet med AP, som ble publisert i slutten av desember i fjor, forklarte Scott at han ikke har hørt fra Spacey etter at det ble tatt en avgjørelse om å fjerne ham fullstendig fra filmen.

- Det ville vært fint å få en telefon, selv om det bare hadde vært fra en av hans talspersoner, men nå er det uansett for sent.

Regissøren uttalte samme dag at han neppe ville hatt en samtale med skuespilleren i dag, dersom sjansen hadde bydd seg.

- Jeg vet ikke hva jeg skulle sagt til ham. Jeg ville trolig blitt målløs for første gang i mitt liv, har Scott fortalt til New York Daily News.

ERSTATTET: I november ble det kjent at Kevin Spacey klippes ut fra den nye filmen «All the Money in the World» etter flere anklager om seksuell trakassering. Regissøren valgte Christopher Plummer til å overta rollen som J. Paul Getty. Nå er den nye traileren klar. Vis mer

Tar over hovedrollen

Kevin Spacey hadde rollen i ovennevnte film helt frem til slutten av oktober i fjor. Filmen var allerede ferdiginnspilt, og klar for premiere 22. desember i USA, da alt ble snudd på hodet.

- Det var ikke mye tid til å diskutere manus. Jeg fikk en telefon fra Ridley Scott, har Christopher Plummer, som var glad for å få muligheten til å jobbe med en regissør han har beundret lenge, tidligere uttalt til Dagbladet.

Han fortalte videre om øyeblikket da nyheten om Spacey sprakk. Ridley Scott brukte da under 24 timer å bestemme at Spacey måtte slettes fra filmen. Rollen var stor, og et digert maskineri måtte settes i gang for å filme alle scenene han var med i på nytt. Dette gikk også utover Mark Wahlberg (47) og Michelle Williams (38), som begge hadde flere scener sammen med Spacey.

I desember i fjor opplyste også Netflix på en pressekonferanse at Robin Wright (52) ville ta over hovedrollen i den siste sesongen av «House of Cards».

Wright har spilt kona til Spaceys figur, den korrupte politikeren Frank Underwood, i de foregående fem sesongene.

Spacey vant Oscar-pris både for sin innsats i «American Beauty» i 2000 og «Usual Suspects» i 1996. I perioden fra 2004 til 2015 var han kunstnerisk leder ved London-teateret The Old Vic. Hvorvidt 59-åringen vil returnere til film og tv-bransjen i fremtiden, er ikke kjent.

LES OGSÅ: Nå skal de ha giftet seg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer