Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres:

- Ingen kan velge det de blir født inn i

Kong Harald holdt en rørende tale til prinsesse Ingrid Alexandra.

KONGEN TVILER: Da kongen holdt tale for prinsessen var han usikker på om konfirmasjon var noe hun hadde valgt helt selv. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble prinsesse Ingrid Alexandra (15) konfirmert i Slottskapellet. I tillegg til kongefamilien, var både nær familie, regjeringen og andre celebriteter på plass, og mamma Mette-Marit (46) slet med å holde tårene tilbake under seremonien.

Som nylig konfirmant tok Ingrid Alexandra turen ut på Slottsbalkongen sammen med sin far, kronprins Haakon (46), hvor hun vinket til de oppmøtte.

I etterkant av seremonien har konfirmanten, kongefamilien og alle gjestene tatt plass for en lunsj på slottet. Der benyttet flere av prinsessas familie anledningen til å si noen velvalgte ord til konfirmanten som en gang skal bli Norges dronning.

Som flere ganger før, kom kong Harald (82) med både en personlig og varm tale.

Les hele kongens tale nederst i saken.

TALTE TIL BARNEBARNET: Både dronning Sonja og kong Harald holdt taler til konfirmanten. Foto: NTB Scanpix
TALTE TIL BARNEBARNET: Både dronning Sonja og kong Harald holdt taler til konfirmanten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Finn din egen vei

- Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor! Den vil du garantert trenge. Der håper jeg du har fått litt fra meg, var blant det kongen sa i talen til barnebarnet.

Også dronning Sonja benyttet anledningen til å si noen fine ord om konfirmanten.

STRÅLER: Prinsesse Ingrid Alexandra er ikledd den nye bunaden på sin store dag. Den fikk hun i konfirmasjonsgave fra kongeparet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STRÅLER: Prinsesse Ingrid Alexandra er ikledd den nye bunaden på sin store dag. Den fikk hun i konfirmasjonsgave fra kongeparet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Du har utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur.

Kongen sa også noen velvalgte ord om prinsessas rolle som arving til Norges trone. Til tross for at dette er en rolle hun ikke selv har valgt, var han klar i sitt råd: Vær deg selv.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

- Som små barn kan vi ikke velge selv. Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks, dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Allikevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene. Fylle det med sitt eget innhold, velge retning, verdier og måten å leve livet sitt på, sa kong Harald og fortsatte:

- Denne muligheten har også du. Og er det ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag – så er det dette: Vær deg selv. Finn din egen vei.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer da datteren hennes holdt en tale etter konfirmeringen. Video: NRK. Vis mer

Første kvinnelige monark

- Dette var en fantastisk rørende, varm og nær tale fra en stolt bestefar, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle om kong Haralds tale.

- Men også fra landets konge som åpenbart er trygg på at hans barnebarn vil fylle dronningenrollen på beste vis når den tid kommer.

Kongen benyttet også anledningen til å snakke om at Ingrid Alexandra vil bli den første kvinnelige monarken i kongeringet Norge noensinne.

En arveprinsesse har ikke Norge hatt siden Dronning Margrete L styrte landet som en del av Kalmarunionen på 1300-tallet.

- Da du ble født, begynte en ny epoke i vårt lands historie (....) Og med lovendringen fra 1990 – som ga den førstefødte arveretten, var en gjerning bestemt for deg fra du åpnet øynene første gang. Det er virkelig godt å vite at den norske monarken også kan være en kvinne! sa kong Harald.

LES OGSÅ: Stjal showet i dåpen. Avviser reprise

Les hele kongens tale til konfirmanten:

Kjære Ingrid Alexandra Gratulerer med konfirmasjonsdagen!

Sist gang vi var samlet her på Slottet for å feire deg, skrek du deg først gjennom biskopens dåpstale i Slottskapellet, så sov du deg gjennom min tale til deg under lunsjen.

I dag er det veldig hyggelig at du både er våken og fornøyd – så du kan ta imot det vi har lyst til å si til deg ved denne spesielle anledningen!

For det er nemlig bare gode ting.

Da du ble født, begynte en ny epoke i vårt lands historie. En arveprinsesse hadde ikke Norge hatt siden Dronning Margrete I styrte landet som del av Kalmarunionen på 1300-tallet. Og med lovendringen fra 1990 – som ga den førstefødte arveretten, var en gjerning bestemt for deg fra du åpnet øynene første gang. Det er virkelig godt å vite at den norske monarken også kan være en kvinne!

Som besteforeldre har vi fått følge deg tett gjennom disse 15 årene – og blitt mer og mer trygge på at dette kommer til å gå veldig bra. Du har mange fine egenskaper som du vil ha god bruk for – som menneske – og kanskje spesielt i den gjerningen som venter deg:

Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor! Den vil du garantert trenge. Der håper jeg du har fått litt fra meg. Og så tror jeg du har tatt med deg en god porsjon av din bestemors vitebegjær. Du er sosial og får lett venner. Alt dette er gull verdt på livsveien din.

Kjære Ingrid, konfirmasjonen handler om å bekrefte dåpen. Som små barn kan vi ikke velge selv. Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks, dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Allikevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene. Fylle det med sitt eget innhold, velge retning, verdier og måten å leve livet sitt på.

Denne muligheten har også du. Og er det ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag – så er det dette: Vær deg selv. Finn din egen vei. Alle forsøk på å være noe annet enn deg selv vil bli gjennomskuet – og vil gjøre deg mindre enn du er. Stol på at du er nok!

Når du i dag har bekreftet dåpen gjennom konfirmasjonen, handler det samtidig om å bekrefte din tilhørighet til en tusenårig historie som landet vårt er bygget på. På dette fundamentet hviler høytidene og tradisjonene våre, fortellingene, bønnene og salmene. Historien om hvem vi var og hvem vi har blitt. Det å kjenne dine egne røtter gjør deg også bedre rustet til å møte mennesker med en annen bakgrunn trygt og åpent.

Men konfirmasjonen åpner også for en dypt personlig plattform for livet. Noe som bærer gjennom alt. For meg har trosforankringen vært viktig. Og kanskje vil også du kjenne styrke ved den gjennom ditt liv.

Kjære Ingrid, ved dåpen din uttrykte flere av oss rundt deg et inderlig håp om at du måtte få utvikle deg i frihet – med en trygg barndom, en fri og utforskende ungdomstid, med alt som hører livet til, for å bli et helt og trygt menneske. Det håpet lever fremdeles sterkt – og du er jo allerede på god vei mot dette målet. Du har omsorgsfulle, kloke foreldre som veileder deg. Du er velsignet med søsken og en storfamilie som bare vil deg vel – og som er opptatt av at du skal ha en god balanse i livet. Nå er du i en livsfase da alle slags følelser og frustrasjoner skal få romstere i deg og finne retning. Det ønsker jeg for deg at du må få ro og rom til.

Jeg er glad for at du har et så sterkt engasjement for miljøet, Ingrid. Det trenger vi. Det trenger Norge. Det trenger verden. Og det trenger jorden. I Frans av Assisis bønn – som du leste så nydelig i kapellet i dag – ber vi om å bli brukt som redskap i det godes tjeneste. Dette har betydning på flere plan: Vi ber om å finne både glede og mening i det å tjene.

Samtidig er det en bønn om å få bruke seg selv til å fremme fred, både blant mennesker – og i samspillet mellom mennesker og naturen.

Du blir voksen i en tid da det å bygge bro mellom folk – og det å redde kloden – vil være blant de viktigste oppgavene. Jeg er sikker på at du og din generasjon, med deres kunnskap og klokskap, vil klare å finne gode løsninger. Bedre enn noen av oss som har gått foran dere.

Kjære Ingrid, jeg ønsker deg varmt lykke til. Jeg er stolt av deg. Jeg er glad i deg. Og jeg er her for deg. Vi i familien er heldige som får vandre sammen med deg på livsveien din.

Med dette ber jeg alle bli med meg i en skål for Prinsesse Ingrid Alexandra!

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer