Fie Laursen:

Influenserkrig etter rumpebråk

Kritikken har haglet mot den danske influenseren etter massiv promotering av rumpeløft.

FÅR KRITIKK: Den danske influenseren Fie Laursen (23) la denne uka ut en oppsiktsvekkende video. Video: Foreign Fie / YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske influenseren Fie Laursen (23) fikk mye oppmerksomhet da hun nylig delte en video hvor hun får utført en såkalt «brazilian butt lift».

Inngrepet, som for øvrig ble sponset, fikk Laursen utført på en klinikk i Tyrkia - som hun er ambassadør for.

På Instagram har 23-åringen heftig promotert resultatene, i tillegg til andre justeringer gjort på utseendet sitt, som å slipe ned alle tennene sine for å sette på porselenstenner.

View this post on Instagram

Ny sang på vej 👑👆🏼 #AltJegGør

A post shared by Fie Laursen | ForeignFie (@fielaursenofficial) on

- Kroppspress på sitt verste

Forbrukertilsynet gikk hardt ut mot Laursen, og slo fast at videoen brøt den norske markedsføringslovens paragraf 21 b. At markedsføringen rettet seg mot norske forbrukere, og særlig mot barn, førte til at Forbrukertilsynet slo ned på saken.

- Dette er kroppspress på sitt aller verste. Dette er reklame som spiller på sosial usikkerhet, dårlig samvittighet og dårlig selvtillit, det er kryss på alle punkter, sa Tonje Skjelbostad i Forbrukertilsynet til Se og Hør i slutten av desember.

Videre utelukket hun ikke at Forbrukertilsynet ville se nærmere på saken, og også FIM, Forbundet for influensermarkedsføring, varslet at det ville bli en sak for dem dersom det ble sendt inn klager på videoen.

Kritikken har ikke ført til noen slutt på markedsføringen, heller tvert imot. Forrige uke la nemlig Laursen ut et innlegg på Instagram - hvor hun delte ut et valgfritt, gratis kosmetisk inngrep hos klinikken hun brukte.

View this post on Instagram

Mig imens folk hater på mit plastik kirurgi

A post shared by Fie Laursen | ForeignFie (@fielaursenofficial) on

Det har fått flere norske influensere til å slenge seg på debatten.

- Hadde det eksistert et snev av sympati i deg, så hadde du i hvert fall holdt det tragiske selvbildet ditt for deg selv, og ikke spredd det videre til følgerne dine. At alt du gjør er streberske forsøk på å holde deg aktuell ved å være kontroversiell, er like gjennomsiktig som det triste imaget ditt, lød det i en kommentar fra Halvor Harsem (30) under bildet.

OPERASJON: Richard Liedholm fra «Ex on the Beach» får gjennomført hårtransplantasjon. Video: Dplay / Rød Løper Vis mer

- Forpester sosiale medier

Harsem, for mange kjent som Kong Halvor, forteller til Se og Hør at kommentaren hans er ment for dem som leser i kommentarfeltet til Laursen - og som muligens er unge, usikre mennesker som kan la seg påvirke til å legge seg under kniven.

- Å promotere at man bare skal kunne fikse alt, det er skadelig for unge som blir eksponert for det. Også synes jeg det forpester hele sosiale medier-samfunnet. Jeg gikk nok litt i fella hennes ved å kommentere, men noen ganger går det ikke an å bare holde det inne.

KLARTE IKKE LA VÆRE: Halvor Harsem (30) fikk nok da han så konkurransen hvor man kunne vinne valgfri kosmetisk behandling. Foto: Privat
KLARTE IKKE LA VÆRE: Halvor Harsem (30) fikk nok da han så konkurransen hvor man kunne vinne valgfri kosmetisk behandling. Foto: Privat Vis mer

Harsem etterlyser også en ordentlig debatt rundt kroppspress, og mener de forsøkene som har vært den siste tida har sporet av. Han tror likevel vi har kommet lenger enn i Danmark.

- Hvis du skal spre din usikkerhet til andre, da er du usympatisk og kjip. Da har du ikke sett deg selv godt nok. Kroppspress har blitt mest diskutert blant jenter, men nå tenkte jeg at det kanskje er fint at jeg også sier noe. Ikke for å mansplaine (mann som forklarer til en kvinne på en nedsettende måte, journ. anm.), men for å vise at det er noe som engasjerer oss menn også, sier han.

Han mener Laursen bare er én av mange som bidrar til et usunt fokus, og at det er handlingene, ikke henne som person, han lar seg provosere av. Han mener også at influenseren går bevisst inn for å provosere.

- Jeg synes det er feil å kåre henne til den store, stygge ulven, hun finner ikke akkurat opp kruttet på nytt. Jeg driter egentlig i henne, det er det hun driver med som jeg bryr meg om.

Blåser i kritikken

Laursen selv sier til Se og Hør at hun ikke er enig i noe av kritikken - som hun selv mener har oppstått på bakrunn av misunnelse og sjalusi.

- Jeg mener de influenserne burde skaffe seg innhold i sitt eget liv, og ikke henge seg opp i mitt, sier den danske 23-åringen, før hun legger til:

- Nei, jeg er ikke enig i noe av kritikken.

KRITISERES: Kritikken hagler mot Fie Laursen (23) etter hefte kirugipromotering. Foto: Ritzau Scanpix
KRITISERES: Kritikken hagler mot Fie Laursen (23) etter hefte kirugipromotering. Foto: Ritzau Scanpix Vis mer

- Er det noe du kunne gjort annerledes?

- Nei, jeg har ikke gjort noe galt.

På Instagram har hun også gjort et poeng ut av at kritikken preller av. I en video med underteksten «la meg være, Norge» sier hun at den eneste grunnen til at hun tidligere frontet kroppspositivitet, var fordi hun selv ble kalt tjukk i kommentarfeltene.

View this post on Instagram

LEAVE ME ALONE NORWAY!

A post shared by Fie Laursen | ForeignFie (@fielaursenofficial) on

Overfor Se og Hør stiller hun seg totalt uforstående til påstandene om at hun bidrar til kroppspress. I oktober kunngjorde influenseren at hun skulle flytte til Oslo, men flytteplanene er nå lagt helt til side.

- Jeg skulle få leilighet etter Tyrkia-operasjonen. Så ble jeg informert om reglene, og valgte å ikke flytte. Jeg byttet aldri adresse, så jeg har alltid bodd i Danmark, forteller 23-åringen.

- Lavmål

Kristin Gjelsvik (32) har tidligere gått hardt ut mot influensere som fronter kosmetiske inngrep og behandlinger, og skapte blant annet storm da hun i fjor kalte Sophie Elise Isachsen (25) «Norges farligste forbilde». Også hun har satt sitt spor i kommentarfeltet.

KRITISK: Kristin Gjelsvik har sett seg lei på at Sophie Elise Isachsen fikser på komplekser og deler det med følgerne sine. Video med tillatelse: Kristin Gjelsvik Vis mer

- Lavmål på et helt nytt nivå! Trist.. Bare trist, lyder kommentaren.

Gjelsvik synes markedsføringen er skremmende, og sier til Se og Hør at hun valgte å kommentere fordi hun mener det er viktig å rope høyt om at dette ikke er greit.

- De siste årene har vi sett en «trend» hvor det handler om å provosere mest mulig og være mest mulig kontroversiell, for å få oppmerksomhet. Og det som gjerne provoserer mest, gir flest klikk, og dessverre likes, er en tur på operasjonsbordet. Men på tross av ekstremt mye fokus på falske og uoppnåelige kroppsidealer og plastisk kirurgi, hadde jeg aldri trodd vi skulle komme hit, sier Gjelsvik.

- Denne saken er så horribel, dette har nådd et helt nytt nivå.

SJOKKERT: Kristin Gjelsvik forteller at hun synes det er trist og skremmende å se Laursens kirurgi-markedsføring. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SJOKKERT: Kristin Gjelsvik forteller at hun synes det er trist og skremmende å se Laursens kirurgi-markedsføring. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Direkte farlig

Hun kaller markedsføringen «forkastelig» og «ansvarsløs», og reagerer sterkt på det hun mener er normalisering og bagatellisering av et såpass omfattende inngrep.

- Her snakker man åpent om hvordan man blir kvitt kompleksene i stedet for å jobbe med hodet. Dette er direkte farlig markedsføring rettet mot en sårbar gruppe, fortsetter toppbloggeren.

32-åringen er en del av FIM, som nå på nyåret skal behandle klager mot influensere og annonsører som har blitt meldt inn den siste tida.

Også Youtuber Hanna-Maritine Slåttland Baller (20) har kastet seg inn i debatten, og mener innlegget ikke kan forsvares på noen måte.

- Kan det ikke heller promoteres og heies for at man er bra nok akkurat som man er, lyder kommentaren.

20-åringen skriver i en tekstmelding til Se og Hør at hun ikke har noen ytterligere kommentarer - annet enn det hun har skrevet under innlegget.

Forbrukertilsynet reagerer

Forbrukertilsynet har på sin side sendt et dokument til den danske influenseren - der de har vurdert at den aktuelle markedsføringen rundt rumpeløftet hun gjennomførte i fjor er rettet til de norske forbrukerne.

De ser svært alvorlig på at det i 23-åringens blogginnlegg etter inngrepet gis uttrykk for at det ville tatt flere år å trene seg til samme resultat som operasjonen gir, og at det derfor ville vært verdt å operere seg. Videre er de kritiske til at det brukes virkemidler som spiller på trygghet hos mottakerne ved å vise til at flere kjente bloggere hadde delt operasjoner hos klinikken i Tyrkia.

DEBATTEN: I nyeste episode av serien «Kristin & Dennis: 1 + 1 = 3» får vi bli med bak kulissene før Kristin Gjelsvik møtte Sophie Elise til debatt om kroppspress. Video: Viafree Vis mer

Forbrukertilsynet mener det må tas høyde for at markedsføringen tolkes bokstavelig, og at den treffer en målgruppe som allerede er i en sårbar fase i livet. De påpeker også at det ikke gis noen informasjon om risikoen ved en slik operasjon.

De konkluderer med at Laursen har brutt god markedsføringsskikk overfor barn ved å publisere markedsføring for «brazilian butt lift» og også kosmetisk tannbehandling.

LES OGSÅ: Mistet følelsen i ansiktet etter inngrepene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer