Ukraina-krigen:

Influensere tordner mot Putin - risikerer fengsel

Russiske influensere med mange millioner følgere raser mot Putins invasjon av Ukraina.

GIKK TIL KRIG: Forrige uke gikk Russlands president Vladimir Putin til angrep på Ukraina. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
GIKK TIL KRIG: Forrige uke gikk Russlands president Vladimir Putin til angrep på Ukraina. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer
Publisert

Natt til torsdag 24. februar invaderte Vladimir Putins styrker Ukraina, og dermed var krigen et faktum. Siden har det vært harde kamper i flere byer. Invasjonen regnes som den største militære konflikten i Europa i det 21. århundre.

Twitter skriver den britiske historikeren Dr. Ian Garner nå at Putin taper propagandakrigen, og det på grunn av influensernes påvirkingskraft.

- Kan ikke stoppes

«Etter flere dager med krig har jeg fulgt nøye med på reaksjoner og det som legges ut på russiske sosiale medier, og jeg er mer overbevist enn før om at Putins regime har overvurdert sin evne til å vinne en propagandakrig».

Slik begynner han tråden.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin forsøkte lenge å holde barna utenfor offentligheten, men så ble gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

Garner mener russere blir bombadert med svært effektiv russiskspråklig antikrigspropaganda ved at russiske influensere med millioner av følgere går hardt ut mot krigen.

«Russere leser disse historiene, hører jevnaldrende og deres idoler snakke til dem som vanlige mennesker, og på russisk. Innleggene går viralt, og den russiske regjeringen kan i utgangspunktet ikke stoppe dem», skriver han i en av de utallige Twitter-postene.

Raser mot krigen

Yuru Dud (35) er en journalist og YouTuber, og ikke minst en av Russlands mest kjente influensere. Han har nesten ti millioner følgere på YouTube og fem millioner på Instagram.

Mandag delte han et innlegg på Instagram hvor han refererte til at den russiske representanten Oleg Anisimov beklaget krigen under møtet i FNs klimapanel (IPCC) søndag.

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar gikk det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skulle rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

- La meg komme med en unnskyldning på vegne av alle russere som ikke klarte å avverge denne konflikten, sa Oleg Anisimov, ifølge kildene.

«Jeg ønsker virkelig at denne kommentaren skal inkluderes i lærebøker i historie og sosiologi, som vil belyse undertrykkelsen av menneskelig vilje i Russland», skriver Dud i innlegget.

Videre beskriver han hvordan det er å leve i et undertrykkende samfunn.

«De russiske styresmaktene har i alle år prøvd å viske bort verdigheten vår, og i de siste dagene har de tilintetgjort den. Vi får ikke lov til å kalle krigen med Ukraina for «krig», og alle som kritiserer angrepet på Ukraina kalles for forrædere», tordner han i innlegget.

Omdømmeskade

Dud er ikke alene om å være kritisk til invasjonen av Ukraina. Ifølge The Guardian la datteren til Dmitry Peskov, Putins pressesekretær, ut en story på Instagram hvor det sto «Nei til krig». Den ble imidlertid raskt slettet, skriver avisen.

KRITISERES: Den russiske influenseren Alla Bruletova har publisert flere videoer på Tiktok sammen med brunbjørnen Tom. Nå raser det inn med kommentarer. Video: Tiktok. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Max Galkin, som er gift med den russiske sangstjernen Alla Pugacheva, delte en svart firkant med samme tekst til sine 9,3 millioner følgere. Motedesigner Svetlana Taccori var nylig i Milano i forbindelse med moteuken, men tok seg likevel tid til å vise sin støtte til Ukraina ved å legge ut et bilde av det gule og blå flagget.

Influenseren Lova Olala malte det russiske og det ukrainske flagget på hvert kinn og skrev «Jeg har ingenting å si» under bildet.

Russiske kjendiser og influensere som uttaler seg kritisk om Putin risikerer å bli arrestert eller enda verre. Men hvis man tar deres rekkevidde og følgerskare i betraktning kan uttalelsene sørge for betydelig omdømmeskade for Putin og hans sak - da de når ut til mange millioner, skriver The Guardian.

KRITIKK: Den tidligere russiske turneren Karolina Sevastyanova var i hardt vær etter å ha delt et bilde på Instagram. Foto: Instagram / Karolina Sevastyanova / NTB. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Ingen støtter invasjonen

TikTok har vært en av plattformene hvor influenserne flittig har delt kritikk mot krigen. Den berømte algoritmen er kjent for å vise populært innhold selv om brukere ikke følger bestemte personer, noe som gjør at videoer raskt går viralt blant de én milliard månedlige brukerne.

Videoer av mennesker som klynger seg sammen og gråter i vindusløse bomberom, eksplosjoner og missiler som farer over ukrainske byer, har tatt over appens vanlige tilbud av mote-, trenings- og dansevideoer, skriver Reuters.

Appen har blitt så innflytelsesrik i denne konflikten at Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy appellerte til «TikTokere» som en gruppe som kunne bidra til å avslutte krigen i en tale rettet mot russiske borgere, som Politico har omtalt.

«FANGET»: Russiske Vladislav Ivanov var «Fanget» i et kinesisk realityshow i tre måneder. Video: Se og Hør/WeTV Vis mer

Utallige russiske influensere har tatt til appen for å dele sine reaksjoner. Niki Proshin, som har over 763 000 TikTok-følgere, sa i en video sist torsdag at «normale mennesker» i Russland ikke støtter krigen.

- Ingen av vennene mine og ingen av personene jeg snakker med støttet dagens begivenheter, sa han med henvisning til invasjonen av Ukraina.

Den russiske tiktokeren begynte å dele oppdateringer om invasjonen allerede da de russiske troppene krysset grensen.

LES OGSÅ: Her er Putins mystiske døtre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer