Saudi Arabia:

Influensere skal redde Saudi-Arabia

Det konservative kongedømmet tar i bruk nye metoder for å tiltrekke turister.

INVITERER BLOGGERE: Flere bloggere har vært på en betalt tur til Saudi-Arabia. Blant disse er den Los Angeles-baserte reisebloggeren Aggie Lal. Skjermdump: Instagram.
INVITERER BLOGGERE: Flere bloggere har vært på en betalt tur til Saudi-Arabia. Blant disse er den Los Angeles-baserte reisebloggeren Aggie Lal. Skjermdump: Instagram. Vis mer
Publisert

Som et av de mest verdikonservative landene i verden, assosierer ikke de fleste av oss Saudi-Arabia med noen typisk feriedestinasjon. Kongedømmet innehar de to aller helligste byene i islam, Mekka og Medina, og har derfor i hovedsak vært kjent som et pilegrimsmål for muslimer.

Siden Den arabiske våren i 2011 har myndighetene beveget seg i en mindre konservativ retning, og fått mye oppmerksomhet for oppmykningen av enkelte erkekonservative lover og regler.

Kronprins Mohammed bin Salman har i tillegg gitt et tydelig signal om at landet nå ønsker å ta del i de økonomiske fordelene turismen bringer, og har blant annet anlagt en fornøyelsespark og et luksushotell ved Rødehavet, beregnet på rike utenlandske turister.

Men det stopper ikke der. I likhet med Dubai, får Saudi-Arabia nå hjelp av influensere til å booste sin popularitet som turistmål.

LIL MIQUELA: Instagram-profilen til Lil Miquela virker som en hvilken som helst annen influensers Instagram; daglige oppdateringer med bilder og stories, sponsede innhold og såkalte inspo-bilder. Men en ting skurrer; jenta er ikke ekte. Vis mer

Saudi-finansiert

Blant influenserne som har fått gleden av et betalt opphold i Saudi-Arabia, er den Los Angeles-baserte reisebloggeren Aggie Lal.

Bloggeren poserer gjerne både lettkledd og utfordrende rundt om i eksotiske deler av verden, men denne gangen er det en langt mer påkledd influenser som blant annet viser fram den saudiarabiske ørkenen for sine mer enn 800 000 Instagram-følgere.

Ifølge Bloomberg, som først omtalte saken, er Lal blant dem som har gjennomført et ti dagers opphold i landet. Der har hun blant annet hatt gleden av en kamelsafari og et besøk i oldtidsruiner - helt gratis.

Reisen til det arabiske kongedømmet er gjort i samarbeid med programmet Gateway KSA, hvor Prins Turki Al-Faisal, tidligere etterretningssjef, politiker og ambassadør til USA, er blant programmets partnere.

På sin nettside, oppfordrer Gateway KSA «influensere, beslutningstakere og morgendagens ledere» til å søke seg til et av programmene. Videre skriver de at de ønsker «unge kvinner og menn som evner å se bak dagens medieoverskrifter og tweets, for å se for seg og skape ei framtid basert på åpenhet, samarbeid og innovasjon».

Den tiende sesongen av «Bloggerne» er rett rundt hjørnet, og profilene avslører øyeblikkene de gruer seg til å se. Vis mer

Programmet inviterer også «eksepsjonelle studenter fra eliteuniversiteter» til programmet, hvor det fristes med personlig utviklingsreise og mulighet til å utvikle vennskap og kontakter i landet.

Også den brasilianske bloggeren og journalisten Raíra Venturieri er blant dem som var med på vårens tur, og som har viet lange blogginnlegg til både landets severdigheter og kongedømmets oppmykning av lovene - særlig hva gjelder utviklingen i kampen for kvinners rettigheter.

Sårt tiltrengt

Timingen er neppe tilfeldig.

Tilbake i 2016 opprettet landet et nytt underholdningsdirektorat, og ga støtte til musikk, konserter og ulike former for underholdning. For to år siden kunne kvinner i landet også kjøre bil og dra på fotballkamper for første gang, og kort tid etter annonserte, som tidligere nevnt, kronprins Mohammed bin Salman at det forelå planer om å bygge både en fornøyelsespark og et luksushotell ved Rødehavet, beregnet på rike utenlandske turister. Dette i et land som altså før denne tid ikke hadde hatt en eneste kino.

Men som et av verdens mest konservative, har landet en lang vei å gå for å bedre sitt rykte - særlig i vesten. Blant årsakene til det, er kongedømmets mange henrettelser.

Ifølge Amnesty International ble så mange som 175 personer henrettet i landet mellom august 2014 og juni 2015. Videre hevder organisasjonen at hele 48 prosent av de henrettede siden 1985 har vært utenlandske statsborgere.

Flere personer er også blitt henrettet for forbrytelser som for oss er demokratiske rettigheter, noe som er blitt fordømt av en rekke internasjonale myndigheter, deriblant norske.

DANSER: President Donald Trump deltar på en seremoni under sitt besøk i Saudi-Arabia. Video: CNN Vis mer

Som om ikke landets rykte var dårlig nok fra før, ble det ikke bedre da det ble kjent at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble henrettet av en saudiarabisk dødsskvadron inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober i fjor, for deretter å bli partert.

En rekke etterretningstjenester har konkludert med at saudiske spesialstyrker, mest sannsynlig under direkte ordre fra kronprins Mohammed Bin Salman, står bak drapet.

At landet nå sårt trenger en boost i popularitet, er det derfor liten tvil om.

LES OGSÅ: Anna er Sveriges største influenser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer