Influenser må ti år i fengsel

Den iranske Instagram-stjerna Sahar Tabar (19) er dømt til ti års fengsel for å «korrumpere ungdom».

PÅGREPET: Sahar Tabar ble kjent for sitt sjokkerende utseende på Instagram. Nå er hun arrestert av iranske myndigheter. Vis mer
Publisert

Sahar Tabar, eller Fatemeh Khishvand som hun egentlig heter, ble kjent for å publisere sterkt redigerte bilder av seg selv på den populære bilde- og videoplattformen Instagram.

Hun ble i fjor arrestert samtidig som en rekke andre influensere i hjemlandet Iran, og på et tidspunkt hadde hun over 486 000 følgere.

Nå er tenåringen dømt til ti års fengsel, ifølge The Guardian.

Smittet med corona

I fjor ble hun arrestert og siktet for en rekke forhold, inkludert blasfemi, oppfordring til vold og korrupsjon, for å fornærme landets kleskoder, samt for å ha skaffet seg inntekter på ulovlig vis.

Seinere hevdet hun at to av siktelsene hadde blitt frafalt, og at hun håpet på å bli benådet.

Siden arrestasjonen har hun sittet innesperret, og i april meldte en humanitær organisasjon at hun hadde blitt smittet av coronaviruset bak murene.

REDIGERT: Slik (midten) ser Tabar egentlig ut, når hun ikke figurerer som en modifisert utgave av seg selv i sosiale medier. Foto: NTB.
REDIGERT: Slik (midten) ser Tabar egentlig ut, når hun ikke figurerer som en modifisert utgave av seg selv i sosiale medier. Foto: NTB. Vis mer

- Lå i respirator

Menneskerettsorganisasjonen Center for Human Rights in Iran (CHRI) hevdet at hun på et tidspunkt lå i respirator på Sina Sykehus i Teheran.

Ifølge CHRI har dommer Mohammad Mogiseh ved gjentatte tilfeller avvist Khisvands søknad om å løslates mot kausjon, til tross for at andre innsatte har fått midlertidige løslatelser grunnet coronautbruddet.

- Alle de andre som er siktet i denne saken har blitt løslatt, og vår klient er den eneste som ikke har fått innvilget søknaden. Dommeren sa nei, hevder advokat Derafshan.

Tilsto på TV

En iransk allmennkringkaster spilte tilståelsen til Tabar i oktober i fjor, og hun skal i etterkant av dette ha mottatt mye sympati blant befolkningen.

I TV-sendingen skal influenseren ha blitt beskrevet som «et offer med en abnormal personlighet og mental tilstand».

I medisinske journaler skal det ha blitt hevdet at den unge kvinnen har psykiske lidelser, og at hun skal ha vært innom psykiatriske sykehus flere ganger.

Tabars advokater skal ha bedt om å få tenåringen løslatt mot kausjon, og pekt på at hun var svært ung da lovbruddene skal ha foregått. Det har de så langt ikke lyktes med.

LES OGSÅ: - Respektløst og trist

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer