Arch Hades:

Influenser i strupen på Putin

Arch Hades flyktet fra Russland som barn. Nå tror hun landets håp hviler i én manns hender.

FLYKTET: Forfatter Arch Hades flyktet fra Russland som barn. Foto: Skjermdump/ Instagram
FLYKTET: Forfatter Arch Hades flyktet fra Russland som barn. Foto: Skjermdump/ Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiskfødte influenseren, forfatteren og poeten bak pseudonymet Arch Hades (29), flyktet fra hjemlandet som barn da hennes far ble skutt og drept i en bakgate i St.Petersburg.

Faren, som ikke navngis for familiens sikkerhet, var en forretningsmann som ble drept for å ha vært en forkjemper for demokrati og liberalisme, noe Putinregimet hatet, forteller hun til Sky News.

Gjerningspersonene ble aldri tatt.

- Man vil aldri få den rettferdigheten du vil ha. Man vil aldri få svarene du vil ha. Du må bare gå videre. Og man må velge mot, sier hun til nyhetskanalen.

Drapet på faren sendte Hades og familien på flukt fra Russland til Storbritannia.

Den da åtte år gamle Hades var livredd, kunne ikke engelsk og kjente ingen. Dermed var hun nødt til å «håpe på det beste og lene seg på omsorg fra fremmede».

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar går det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skal rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

Frykter for Ukraina

I lys av dagens situasjon i Ukraina, håper influenseren å se Putin i den internasjonale domstolen i Haag, stilt til retten for sine krigsforbrytelser.

Til Sky News beskriver forfatteren bombingen av Ukraina som «avskyelig». Samtidig uttrykker hun frykt for at russerne har blitt «fanget i et bur» og at landet blir stadig mer isolert. Poeten er også redd for at den russiske presidenten vil ta ut «sitt vrede over dem» dersom han taper krigen mot Ukraina. Ikke minst frykter hun for ukrainernes fremtid.

- Jeg er en pasifist, men jeg vet at hvis ukrainerne legger ned sine våpen, vil det ikke lenger finnes et Ukraina.

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Hun mener at Putin ikke kommer til å gi seg før han blir stanset. Dersom den russiske presidenten blir dømt for krigsforbrytelser, kan han sitte resten av livet i fengsel, tror Hades.

Den russiskfødte forfatteren tror flere ville ha oppfordret til dødsstraff. Hades på sin side, ønsker ikke mer død. Hun ønsker bare at Putin skal bli holdt ansvarlig.

Deretter burde presidentens «stjålne rikdom» brukes til å gjenoppbygge delene av Ukraina som er ødelagt av Russland, mener hun.

Tror Navalny er Russlands håp

Til tross for at den russisk-britiske poeten går hardt ut mot Putin, ønsker hun ikke at alle russere skal skjæres over samme kam som presidenten og «hans lakeier».

29-åringen frykter et potensiell anti-russisk tilbakeslag i Storbritannia og hevder at mange russiske soldater ikke er blodtørstige krigere. Hun sier de fleste har verneplikt.

- Jeg kjenner flere mennesker som er arrestert for å ha protestert mot krigen, forteller hun.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

Forfatteren frykter for deres liv: at de skal sulte i hjel eller bli slått til døde.

En Hades er spesielt redd for er i stor fare, er Putins motstander Alexei Navalny. Han ble fenglset i fjor etter å ha overlevd det han mener var Russlands forsøk på å forgifte ham. Hun frykter at Navalnys stemme og liv vil bli utslettet i krigen.

- Håpet for et fredfullt og demokratisk Russland hviler i hans hender, mener Hades.

Hun mener man må begynne å tenke på et Russland etter Putin.

- Han er bare en mann. Han er ikke udødelig. Han vil dø etter hvert. Hva skjer videre?

LES OGSÅ: Kongehuset ut mot kritikk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer