Madeleine McCann-saken:

- Ikke vanskelig å finne ut

21-åringen hevder hun er den savnede jenta. Norske krimeksperter mener det er en smal sak å finne ut av.

SAVNET: Madeleine McCann fra England har vært savnet siden 2007. Foto: Metropolitan Police / AFP / NTB
SAVNET: Madeleine McCann fra England har vært savnet siden 2007. Foto: Metropolitan Police / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Denne uken har en polsk 21-åring gått viralt, etter å ha delt flere videoer og bilder for sine godt over 800 000 følgere på Instagram.

21-åringen, med navn Julia Wandelt, hevder at hun kan være Madeleine McCann.

Britiske McCann forsvant fra sin egen seng da hun var på ferie med familien i Portugal i 2007, og har siden vært sporløst forsvunnet. Hun var tre år på tidspunktet.

I en av videoene Wandelt har delt viser hun til det hun mener er likhetstrekk mellom henne, McCann og McCanns foreldre.

Påstandene har skapt flere overskrifter - også i Norge, og det har vært mange som har spekulert i hvorvidt dette kan stemme eller ei.

EN GÅTE: 21 år gamle Julia Wandelt går viralt i sosiale medier ved å hevde at hun er den forsvunnede Madeleine McCann. Reporter: Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV / Instagram / NTB Vis mer

Overfor Dagbladet mener den pensjonerte politietterforskeren Finn Abrahamsen at politiet har interesse av å komme til bunns i en sak som denne.

- I slike tilfeller, avhengig av pårørende til den savnede jenta, er det ikke vanskelig å finne ut om de er i slekt. På samme måte som i farskapssaker kreves det bare en DNA-test for å legge den ballen død, sier Abrahamsen til avisen.

Tidligere leder av ID-gruppen i Kripos viser til Interpols AN-register, en DNA-database over savnede, antatt døde personer. Han forteller at britisk politi har noe tilsvarende.

Den polske 21-åringen hevder selv på sosiale medier at McCanns foreldre, Kate og Gerry McCann har samtykket til å ta en DNA-test, skriver Dagbladet.

Dette er ikke bekreftet av andre kilder, og foreldrene har selv ikke kommentert saken hittil.

TV 2 har fått følgende uttalelse fra den offisielle «Find Madeleine»-nettsiden, hvor foreldrene er direktører:

- McCann-familien vil ikke gjøre noen intervjuer med mindre Metropolitan Police ber om det, uttaler kampanjekoordinator Megan Spencer.

SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Nå lanserer Netflix en ny dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

Jørn Lier Horst er tidligere etterforskningsleder i politiet. I dag er han krimforfatter. Horst uttrykker overfor Dagbladet at han har liten tro på at oppklaringen av saken er hos Wandelt.

- DNA-profilen til Madeleine sitter politiet på, så man trenger ikke kontakte foreldrene på nytt for å foreta analyser eller skaffe materiale, uttaler han.

Tidligere denne uken skrev News at politiet i London, som fremdeles har en åpen etterforskning rundt saken, enn så lenge ikke har kommentert 21-åringens uttalelser.

En talsperson for London-politiet har fortalt til nettstedet at de ikke har noe å si om Wandelt-saken, men at de fortsatt etterforsker McCann.

SAVNET: Spanske Olivia på seks år og Anna på ett år ble siste sett med faren sin på øya Tenerife 27. april. Nå er eldstedattera funnet død. Video: AP / Politiet Vis mer

Siden treåringen forsvant i 2007 har det vært flere spekulasjoner og teorier om hva som kan ha skjedd med henne, men saken er ikke blitt oppklart.

I 2020 ble en tysk mann mistenkt for å stå bak Madeleine McCanns forsvinning. Mannen satt da fengslet for en tidligere dom, og er fortsatt fengslet i dag.

LES OGSÅ: Nye bevis mot mistenkt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer