Petter Northug:

Ikke ruspåvirket: - Stor betydning

Analysen av blodprøven som ble tatt av Petter Northug er klar.

RUSPROBLEM: Petter Northug innrømte under en pressekonferanse fredag 21. august at han har et alvorlig rusproblem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RUSPROBLEM: Petter Northug innrømte under en pressekonferanse fredag 21. august at han har et alvorlig rusproblem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding informerer Øst politidistrikt at de tirsdag ettermiddag mottok analyseresultatet av blodprøven som ble tatt av Petter Northug (34) torsdag 13. august.

Det ble ikke påvist alkohol eller andre rusmidler i blodet.

Politiet frafaller derfor siktelsen som gjelder kjøring i ruspåvirket tilstand. Den foreløpige siktelsen for oppbevaring av narkotika og fartsovertredelse, opprettholdes.

- Lettet

- Petter er selvsagt lettet over den avklaringen. Jeg kan bekrefte at jeg har blitt orientert om at blodprøven var negativ og at siktelsen frafalles. Det betyr ikke annet enn at det Petter fortalte pressen i Trondheim er korrekt, men det er likevel klart at avklaringen har stor betydning for den strafferettslige behandlingen av saken, sier forsvarer Halvard Helle til Dagbladet.

SNAKKER UT: Petter Northugs far snakker ut i et intervju med Se og Hør. Vis mer

Northug har tidligere fortalt at han i uke 33 var på fest natt til onsdag, hvor han inntok rusmidler. Torsdag ble han stoppet av politiet, men sier at han ikke følte seg påvirket, hverken da han kjørte til, eller hjem fra Trysil.

- Hvordan har Northug det i dag?

- Han er lettet over denne avklaringen fra politiets side, selv om det for så vidt er i tråd med det han allerede har sagt i Trondheim, sier Helle.

Avgjørende

Som Dagbladet omtalte i går, er svaret på blodprøven helt avgjørende for hva slags straff langrennslegenden risikerer. Ruskjøringen var i utgangspunktet det mest alvorlige siktelsespunktet.

Spyttprøven av ham var positiv, men slike tester sier ikke noe om hvorvidt verdiene er høye eller lave, og testene kan også gi falske positive svar.

NRK omtalte i forrige uke en forskningsrapport som konkluderte med at 87,1 prosent av dem som får positivt svar på spyttprøven, får negativt svar på blodprøven.

- Alvorlig rusproblem

14. august ble det kjent at politiet hadde gjort funn av kokain i Petter Northugs bolig. Funnet skjedde etter at han ble tatt i en fartskontroll torsdag.

- Jeg kjørte altfor fort, og ble også tatt med på legevakten til blodprøve, skrev Northug i et innlegg på Instagram.

En uke senere møtte Northug pressen.

- Det er noe som sitter langt inne å innrømme. Jeg har et alvorlig rusproblem som inneholder alkohol, narkotika og piller. Jeg har ikke tatt det på alvor, og skjult det for dem rundt meg, sa Northug foran et samlet pressekorps.

Han fortalte at rusproblemene har kommet etter langrennskarrieren, i jakten på spenning.

- Jeg har nådd mitt livs bunnpunkt, og har oppsøkt profesjonell hjelp, sa Northug, som også innrømte å ha kjørt i over 200 kilometer i timen og selv å filmet dette.

DETTE ER SAKEN: Petter Northug kom fra instruktørjobb på Trysil sommerskiskole da han ble stoppet av politiet. Vis mer

Før den tidligere langrennsløperens pressekonferansen var det kjent at han ble målt til 168 km/t da han ble stoppet i 110-sonen på E6.

Han bekreftet også at politiet fant rundt 10 gram kokain hjemme hos ham, og sa at dette var til eget bruk. I tillegg fant politiet en betydelig sum kontanter i bilen, penger han hadde vekslet fra Euro etter en ferietur i Spania, ifølge Northug.

LES OGSÅ: Saksøker Northug: Vil lukke dørene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer