Lady Gaga:

- Ikke rør kokain, det er djevelen

Popstjernens liv har vært preget av rus, vold, overgrep og identitetskrise. Nå blir hun muligens Oscar-kandidat.

«GUDINNE»: Mange har tillagt Lady Gaga helgenstatus for sine mange musikalske og filantropiske prosjekter. Hennes eget liv har ikke alltid vært bare enkelt, og i dag bruker hun mange av sine egne erfaringer for å hjelpe andre. Foto: NTB scanpix
«GUDINNE»: Mange har tillagt Lady Gaga helgenstatus for sine mange musikalske og filantropiske prosjekter. Hennes eget liv har ikke alltid vært bare enkelt, og i dag bruker hun mange av sine egne erfaringer for å hjelpe andre. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det lange navnet Stefani Joanne Angelina Germanotta (32) tilhører en av verdens største artister.

Hun har solgt millioner av album på verdensbasis, er kjent som et mote- og homoikon, kan enkelt kalles en norgesvenn og har de siste årene bemerket seg som skuespiller - mest nylig i en film som nå ryktes å få en drøss med Oscar-nominasjoner.

Artistnavnet hennes var det delvis bandet Queen som sto for, med låten «Radio Gaga». Det siste ordet i tittelen ble det siste ordet i det profesjonelle artistnavnet hun i dag er kjent verden over som - Lady Gaga.

HEDRET: Musikerlegenden David Bowie tapte nylig kampen mot kreften - 69 år gammel. Under Grammy Awards hedret Lady Gaga ikonet. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Selv om det er enkelt å la ens inntrykk av artisten være den omdiskuterte kjøttkjolen, skyhøye hæler, generelt spinnville antrekk og pop som vekselvis kan minne om Madonnas, er det mer med denne sensasjonen enn hva øyne kan se. Hun har levd et tøft liv, fylt med rusproblemer, overgrep, vold og en sterk identitetskrise.

Slik ble Lady Gaga en av verdens største artister.

- Ertet, ydmyket og ekskludert

Det var i Yonkers i New York at det som skulle bli en av verdens største artister vokste opp. Hun kom til verden den 28. mars i 1986, og med italienske foreldre sto katolisismen sterkt hjemme.

Religion sto sterkt hele veien, også på den private, katolske jenteskolen hun gikk på. Oppveksten har hun beskrevet som trygg, men jo mer hun viste av sitt sanne jeg, jo vanskeligere ble det for henne.

Som mange av hennes forgjengere, sto musikken sterkt i livet hennes fra tidlig av. Hun hadde lært seg pianoet allerede som fireåring, og ble faktisk akseptert som student ved en av New Yorks mest kjente musikkskoler - Julliard.

Det var likevel ved den katolske jenteskolen hun fant seg selv, og allerede som 14-åring begynte hun å opptre på nattklubber rundt om. Ikke alle fant seg i den kreative fostringen, har moren hennes tidligere fortalt.

- Hun lærte på den harde måten om farene ved å være slem og om viktigheten av å være snill. Hun har kreativ og unik, men det var ikke alltid at alle aksepterte tingene som gjorde henne unik og annerledes. Hun ble derfor ofte ertet, ydmyket og ekskludert. Det var smertefullt å se, skrev Cynthia Germanotta i en kronikk i The Daily Beast.

DEBUTEN: Dette ble looken Gaga ble verdenskjent for. Her er hun fotografert i 2008, like etter gjennombruddet. Foto: AP, NTB scanpix
DEBUTEN: Dette ble looken Gaga ble verdenskjent for. Her er hun fotografert i 2008, like etter gjennombruddet. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Med mobbingen kom angst, depresjoner og den destruktiv atferd, og som ung student ved NYUs Tisch School of Arts jobbet hun blant annet som eksotisk danser for å tjene penger. Tiden ga henne likevel tid til å utvikle sin unike stil, både musikalsk og som performance-artist.

Hun fant fort ut at en høyere utdannelse ikke lå i kortene for henne. Allerede på midten av 2000-tallet begynte hun å lage musikk, den gang under sitt eget navn. Lite visste hun at hun snart skulle bli en av verdens mest ettertraktede og kontroversielle artister.

Lider etter voldtekt

Som 19-åring måtte hun derimot ta en liten pause fra det hele. Hun har hevdet at hun ble utsatt for et seksuelt overgrep, som angivelig har medført flere senskader for artisten. Hun uttalte at den psykiske smerten hun følte på ble omgjort til noe fysisk.

- Når noe traumatisk skjer, kobler hjernen din seg helt ut fordi den ikke klarer å håndtere det. Men den forblir i kroppen din, i vevet ditt, fysisk i deg, uttalte hun til E! Online for noen år siden.

KALDT: I 2012 ventet fans lenge på Lady Gaga i kulda utenfor Telenor Arena. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Sangstjernen røpet også at hun lever med diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

- Jeg lider av PTSD. Jeg har aldri fortalt noen om dette, men støtten fra leger, familien min og venner har reddet livet mitt, har hun ifølge The Guardian uttalt.

«Bad Romance»-sangeren lider for øvrig også av fibromyalgi, som ifølge NHI oppleves som dype, borende eller brennende verk i store muskelgrupper med uforutsigbare smerter. De som er rammet av lidelsen kan også oppleve søvnproblemer, kvalme og hodepine.

Partystempel

Selv med flere helseproblemer både psykisk og fysisk klarte hun på kort tid å karve seg til toppen av hitlister verden over. Den musikalske karrieren begynte i all hovedsak med at hun skrev låter for andre stjerner, deriblant Britney Spears og New Kids on the Block.

Egen platekontrakt fikk hun først i 2005 med Def Jam, men hun ble droppet noen måneder senere. Først i 2007 ble hun oppdaget på ordentlig, da artisten Akon så henne i et av hennes eksotiske danseshow. Hennes første store hit ble «Just Dance», og den kom ut i 2008. Hun har hevdet at låten ble skrevet på ti minutter en dag hun var fyllesyk, ifølge The List.

PARTY: Her er Gaga fotografert på fest sammen med John Travolta i 2017. I årene før dette slet hun med rusproblemer og var stadig på byen. Foto: NTB scanpix
PARTY: Her er Gaga fotografert på fest sammen med John Travolta i 2017. I årene før dette slet hun med rusproblemer og var stadig på byen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Resten er pophistorie. Det første albumet, «The Fame», kom samme år, og la grunnlaget for fem album, flere verdensturneer og millioner av solgte album og singler på verdensbasis. «Bad Romance», «Alejandro», «Born This Way» og «Poker Face» er spilt på radio og utesteder verden over, og er fortsatt i sirkulasjon.

På starten av 2010-tallet ble hun den første kvinnen til å ha hatt fire album på rad på topp på hitlistene. Musikken handlet om å være seg selv og fri seksualitet, og artisten fikk derfor en stor homofil fangruppe med årene. Dette er også en gruppe hun jobber filantropisk for og med.

Med den store og plutselige suksessen kom også rusproblemer og vill festing.

Hun har uttalt at det hun savner mest i livet er å dra på barer rundt om i New York med vennene sine, og hun har ved flere anledninger vært åpen om perioder preget av mye rus. På sine første turneer ble hun fotografert på barer rundt om, gjerne på fest med fans.

SLET: Lady Gaga, her fotografert i 2009, har levd et mangefasettert liv. Foto: NTB scanpix
SLET: Lady Gaga, her fotografert i 2009, har levd et mangefasettert liv. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror at jeg var ensom og at det var noe med dop som fikk meg til å føle at jeg hadde en venn. Jeg tok ikke ting med mennesker. Jeg gjorde det alene i leiligheten min mens jeg skrev musikk, og jeg angrer på hver linje jeg tok. Ikke rør kokain, det er djevelen, har hun uttalt, ifølge BBC.

Det er ikke det eneste hun har slitt med. Som følge av flere skader på turné, begynte hun i en periode å røyke store mengder med marihuana.

- Jeg har vært avhengig, og det har vært tilknyttet angst. Det er en form for selvmedisinering, og jeg røkte vel 15-20 marihuanasigaretter hver dag uten tobakk, sa hun til radiostasjonen Z100.

Kontroversiell

Tross sykdom og en vond fortid, har hun underholdt en hel verden siden debuten for over ti år siden. Hun blir ofte fotografert i dyre og absurde kreasjoner, balanserende på skyhøye hæler.

Hun har også valgt andre tilnærminger, som å komme på prisutdelinger på hest eller i et egg.

Artikkelen fortsetter etter noen minneverdige antrekk:

GULT: Lady Gaga ankom i denne Armani-kreasjonen på løperen i forkant av Grammy-utdelingen i 2010. Foto: NTB scanpix
GULT: Lady Gaga ankom i denne Armani-kreasjonen på løperen i forkant av Grammy-utdelingen i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer
GNISTER: Dette antrekket opptrådte hun med i Toronto i 2009. Foto: AP, NTB scanpix
GNISTER: Dette antrekket opptrådte hun med i Toronto i 2009. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer
STORT: Denne kjolen hadde stjernen på seg i 2010 da hun deltok på Brit Awards i London. Foto: AP, NTB scanpix
STORT: Denne kjolen hadde stjernen på seg i 2010 da hun deltok på Brit Awards i London. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer
HØYDE: Med skyhøye sko og høyere hår var Gaga svært synlig under en pressekonferanse i Singapore i 2011. Foto: NTB scanpix
HØYDE: Med skyhøye sko og høyere hår var Gaga svært synlig under en pressekonferanse i Singapore i 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer
FLASKE: Denne Iris van Herpen-kreasjonen hadde hun på seg da hun promoterte sin egen parfyme i 2012. Foto: NTB scanpix
FLASKE: Denne Iris van Herpen-kreasjonen hadde hun på seg da hun promoterte sin egen parfyme i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mange har kanskje hevet et bryn eller to, mens fanbasen og moteeksperter har jublet. Utallige par med sko, parykker, høye hæler og stilepoker har

Spy på scenen, religiøse symboler i seksuelle kontekster og bloddryppende opptredener kan oppsummere et par av hennes andre kontroverser opp gjennom åra. Det gikk også rykter på nettet om at stjerna er en hermafroditt - som vil si at hun har begge kjønnsorganene.

IKONISK: Kjøttkjolen er det mange som fortsatt har friskt i minnet. Foto: NTB scanpix
IKONISK: Kjøttkjolen er det mange som fortsatt har friskt i minnet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette har hun tilbakevist flere ganger, blant annet i musikkvideoen til «Telephone» der det blir gjort et poeng av at skuespillerne i videoen ikke kan skimte noe penis i den lille trusa hun har på seg. Slike rykter er bare en av tingene stjerna synes er negativt med tilværelsen som en av verdens største artister:

- Ingenting er mer isolerende enn det å være berømt. Jeg synes det er vanskelig, fordi jeg elsker folk så mye og det er vanskelig å omgås med dem på en ekte og ærlig måte. De vil enten ha noe fra meg, eller så ser de meg som noe jeg ikke er, har hun fortalt, ifølge E! News.

KOMMENDE FILM: Lady Gaga spiller mot Bradley Cooper i «A Star is Born». Foto: NTB scanpix
KOMMENDE FILM: Lady Gaga spiller mot Bradley Cooper i «A Star is Born». Foto: NTB scanpix Vis mer

Som en konsekvens har hun de siste åra vært svært privat om sitt eget liv, og har gikk særs få intervjuer.

Kjærlighetslivet har hun eksempelvis holdt tett om, men hun har ifølge People fortalt til fans at hun er sammen med Christian Carino - som er agenten hennes.

Hun har derimot fortalt mer enn nok om «A Star is Born», filmen hun nå spiller hovedrollen i. Sammen med Bradley Cooper genererer filmen i disse dager masse Oscar-buzz.

LES OGSÅ: Har en formue på 7,5 millioner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer