- Ikke nødvendigvis sunt å se ut som henne heller

«Formfulle» Tara Lynn får oppmerksomhet verden over.

FORMFULL MODELL: I den siste utgaven av norske Elle, får man se en bildeserie med «formfulle» Tara Lynn. Men selv om hun er fornøyd med å få vist bildene, er redaktør Signy Fardal usikker på om formfulle modeller er sunnere enn tradisjonelle model
FORMFULL MODELL: I den siste utgaven av norske Elle, får man se en bildeserie med «formfulle» Tara Lynn. Men selv om hun er fornøyd med å få vist bildene, er redaktør Signy Fardal usikker på om formfulle modeller er sunnere enn tradisjonelle model Vis mer
SEHER.NO: I mars fikk den franske utgaven av motebladet Elle mye oppmerksomhet, da de valgte å dedikere en hel utgave av bladet til formfulle kvinner og frodige kropper.

Det var den amerikanske «plus size»-modellen Tara Lynn (27), som er en norsk størrelse 46, som prydet forsiden og moteserien inne i bladet.

Denne måneden har også norske Elle valgt å bruke bildeserien med Tara Lynn, og både i lederen i bladet og til Seher.no forteller redaktør Signy Fardal at det er flere grunner til at de har slengt seg på «big is the new black»-bølgen, som har preget moteverdenen de siste årene.

- Først og fremst valgte vi å bruke bildeserien fordi det er fantastiske bilder, flotte klær og en vakker kvinne. Men så handlet det også om å vise noe som er litt annerledes, som jeg forklarer  i lederen i bladet. Det har også den siste tiden vært mye fokus på at formfulle kvinner er i skuddet, og når en sånn bildeserie da er produsert i Elle-systemet, så vi ingen grunner til å ikke bruke det, sier hun til Seher.no.

«Big is the new black»-trenden startet for et par år siden, da The Gossip-vokalist Beth Ditto viste frem sin frodige figur på en rekke motevisninger og magasin-forsider. Og i januar i år kom også det amerikanske trendmagasinet V med en egen utgave dedikert til kvinnelige kroppsstørrelser.

Ifølge Fardal har de fått en rekke positive tilbakemeldinger på moteserien med Tara Lynn, og Elle-redaktøren tror leserne er fornøyd med at de viser at frodige kvinner også kan bære moteklær.

- Vi har fått mange reaksjoner og alle er overstadig positive. Jeg tror mange synes det er befriende å se noe annet enn det vi vanligvis forbinder med modeller, og så er det kanskje lettere for kvinner å kjenne seg igjen i. Men nå skal det sies at Tara Lynn er mer enn en formfull kvinne. Hun er rett og slett ganske god og rund, en stor modell. Men det er ålreit å vise at mote ikke bare kan bæres av de tradisjonelle modellene man forbinder med moteverdenen. Det tror jeg leserne liker, i og med at de færreste av oss har det samme utseendet som de som lever av modellyrket, sier hun.

Moteblader har gjennom årene fått mye kritikk for å fremme usunne og urealistiske kropps- og skjønnhetsidealer, og Fardal synes det er bra at de nå får vist at det ikke alltid er slik.

Men selv om redaktøren er fornøyd med Elle-serien, er hun usikker på om trenden med formfulle modeller vil bli «det neste store» i motebransjen. Hun stiller seg også kritisk til hvorvidt «plus size»-modeller er bedre forbilder enn de tradisjonelle modellene som pryder magasinforsider og catwalkene. 

- Moteverdenen kommer stadig opp med nye looks, og akkurat nå er det dette med former de tar inn over seg. Men jeg tror ikke det vil forandre seg sånn veldig. Moteverdenen foretrekker nok dessverre fortsatt modeller med tynne/slanke kropper. Men så kan man også diskutere om det å være «rund og formfull» egentlig er sunt. Det er ikke nødvendigvis sunt å se ut som Tara Lynn heller. Sånn sett er hun ikke et bedre forbilde enn de tradisjonelle modellene, sier Fardal.


At Elle-redaktøren setter «plus size»-modellen i samme bås som de tradisjonelle modellene, er noe Mona Pettersen i IKS (Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser) finner urovekkende.

Pettersen mener det er veldig positivt at Elle nå har valgt å bruke en formfull modell, men synes det er synd at bladet skal gjøre så stort nummer ut av det.

- Jeg synes jo det er en litt merkelig ting å si da. Det er veldig positivt at de har valgt å bruke en bildeserie med en formfull kvinne, men det som er problemet er at det ofte blir så mye styr rundt det.

- Bladene skal alltid sette fokus på at de har «vært flinke» og brukt en formfull modell, og da blir det ikke naturlig. Effekten blir at man gir inntrykk av at dette ikke er helt vanlig. Og særlig når hun sier at formfulle modeller ikke er bedre forbilder enn tynne modeller - man får en følelse av at det ikke er naturlig. Hadde man bare kunnet lage en normal sak, så hadde det vært bra, men jeg får en følelse av at de sier «se, så flinke vi er, vi bruker en formfull modell», sier Pettersen til Seher.no. 
 
Da franske Elle kjørte bildeserien med Tara Lynn, valgte de også å bruke et bilde av henne på forsiden. Norske Elle valgte imidlertid å kun bruke bildene inne i bladet.

Ifølge Fardal hadde ikke den avgjørelsen noe med utseendet til modellen å gjøre, og redaktøren sier at det ble nøye vurdert om de skulle ha henne på coveret.

- Vi hadde en lang diskusjon på om vi skulle bruke det nakenbildet, som er ved siden av lederen, på coveret, og hadde egentlig veldig lyst. Men tilslutt bestemte vi oss for å ikke gjøre det. Det hadde ikke så mye med at hun er rund å gjøre, som det at norske lesere ikke hadde kjent henne igjen. Kristen Stewart, som er på coveret, er aktuell med den nye «Twilight»-filmen og derfor var det bedre og mer aktuelt å bruke henne rent journalistisk, sier Fardal.

Pettersen på sin side synes det er synd at norske Elle ikke gjorde det samme som den franske utgaven, og tror bladet ville solgt enda bedre med den formfulle modellen på forsiden.

-  Ja, jeg synes når de bruker bildene inne i bladet, så kunne de også brukt et på forsiden. Når franske Elle gjør det, burde norske Elle også kunne gjøre det. Avgjørelsen handler sikkert om salg, men jeg tror det ville solgt like godt, om ikke mer, med henne på forsiden. Det hadde gjort folk nysgjerrige tror jeg, sier hun.

Bli fan av Seher.no på Facebook her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901. 
 
LES OGSÅ: - Kaller dere dette «formfull?