Jenny Skavlan:

- Ikke lat som

Jenny Skavlan er hele Norges gjenbruksdronning, og har en tydelig beskjed om brukte julegaver.

KLAR OPPFORDRING: Jenny Skavlan kommer med en klar oppfordring til de som skal handle julegaver. Foto: Morten Eik / Se og Hør
KLAR OPPFORDRING: Jenny Skavlan kommer med en klar oppfordring til de som skal handle julegaver. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For knappe to måneder siden gikk designer og tidligere skuespiller Jenny Skavlan (35) opp på scenen under årets Vixen Awards. Der vant hun prisen for årets moteinfluencer.

Hun er kjent for å være hele Norges gjenbruksdronning, og har gjort seg svært bemerket ved å sy om gamle gardiner til en kjole eller spisebrikker til ei veske. Derfor er det ikke overraskende at hun ofte går for bærekraft - også i jula.

Nå nærmer den store dagen seg med stormskritt, og i den anledning er det mange som stresser rundt på overfylte kjøpesentre for å handle inn de siste gavene.

Skavlan på sin side sverger til gjenbruk og bærekraft. Her er hennes tips for en mer bærekraftig julefeiring.

VANT IGJEN: Jenny Skavlan vinner prisen for årets mote igjen. Vis mer

Handle brukt og lokalt

«Bruk-og-kast»-samfunn har blitt et uttrykk som de siste åra har blitt mer og mer brukt. En av sydronningas viktigste tips er å unngå nettopp det:

- Ikke kjøpe bare for å kjøpe, og let alltid etter varen brukt først, understreker hun, og legger til at vi sammen må fjerne stigma rundt det å gi julegaver som er brukt.

- Jeg tror det er viktig at de som skal motta gaver sier tydelig ifra om at det er helt ok med brukt, så giveren får det insentivet og ikke føler på noe skam rundt å kjøpe brukt. Og ikke lat som at en brukt gave er ny, skriv heller et kort om at dette plagget eller tingen har vandret, eller noe om hvor mye man sparer miljøet når man kjøper brukte gaver.

Hvis man likevel vil kjøpe noe nytt, oppfordrer Skavlan til å kjøpe en vare med god kvalitet, helst lokalt produsert og gjerne fra en mindre aktør som har slitt under pandemien

FULL: I denne ukens episode av «Kåss til Kvelds» er Jenny Skavlan blant gjestene. Der forteller hun om en gang hun drakk litt for mange glass vin før en audition til filmen «Max Manus». Video: NRK Vis mer

Selv om 35-åringen er opptatt av å handle brukt, innrømmer hun at det ikke alltid er like lett for henne heller:

- Jeg prøver så godt jeg kan å leve etter egne prekener, men jeg som alle andre kommer på en gave i siste liten som jeg må nødshoppe dagen før julaften.

- En ting jeg i alle fall styrer unna er masseprodusert drit. Enkelt og greit.

Innført familieregler

Skavlan har siden 2014 vært gift med Thomas Gullestad (41), også kjent som «Finger'n» fra «Klovner i kamp». Sammen har de to døtre, Åse og Eva.

GJENBRUK: Jenny Skavlan hadde oppfordret kjendisene som skulle på P3 Gull til å kle seg miljøvennlig. Det var ikke alle som fulgte det rådet. Video: Rød Løper Vis mer

- Vi har innført noen regler i familien om at det først og fremst er barn som får gaver, og da helst noe de faktisk trenger. Og vi oppfordrer til å kjøpe brukt, fastslår designeren.

Om de voksne også skal kjøpe gaver til hverandre, har de prøvd å gi opplevelser, som for eksempel spa-behandlinger eller en tur på restaurant. Men også her er det feller man kan gå i:

- Hvis man får gavekort så opplever jeg at man fort mister det, eller at det går ut på dato, og DET er bortkastede penger. Så da ville jeg heller laget et kort som sier at vi skal gjøre noe gøy sammen, så betaler man heller der og da, råder Skavlan.

Selv satte hun også svært stor pris på en julegave hun fikk av sin mor et år.

Under Årets best kledde-shooten hadde Jenny Skavlan på seg en fantastisk kreasjon av Kjell Torheim. Vis mer

- Jeg har fått arvegods som betyr masse for meg, for eksempel en glassbolle som moren min hadde arvet av sin mor som hun ikke lengre brukte.

- Ellers er jeg glad i vin. Jeg kan lite om det, men vil gjerne lære, så jeg har blitt veldig glad for ei flaske vin med et kort som beskriver vinen og hva den passer til.

LES OGSÅ: Slik er Skavlan-dynastiet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer