FORELSKET: Gro Hammerseng og Katja Nyberg fant hverandre på håndballbanen. Foto: SCANPIX
FORELSKET: Gro Hammerseng og Katja Nyberg fant hverandre på håndballbanen. Foto: SCANPIXVis mer

Ikke helt som andre kjendispar

- De må jo takle at de har medias søkelys på seg, sier sexolog Kristin Spitznogle.

SEHER.NO: Gro og Katja, Andreas og Christina, Liv-Grete og Raphael. Idretts-Norge kryr av par som har funnet hverandre på idrettsarenaen.

Men hva er egentlig grunnen til det?

- Det er helt naturlig at profesjonelle idrettsutøvere finner hverandre, det er litt det samme fenomenet som når folk finner partneren sin på jobben. Man tilbringer både mye tid der - og har sammenfallende interesser, sier kjendis-sexolog Kristin Spitznogle til Seher.no.

For mange kan det virke som om idrettskjærestene er mer sky, og verner enda bedre om privatlivet sitt, enn hva de fleste andre kjendispar gjør. Spitznogle tror at dette er fordi kjendisstatusen blir sekundær for disse parene.

- Jeg tror de fleste idrettspar først og fremst har fokus på det de driver med, fordi det er så krevende og krever en helt spesiell dedikasjon. Kjendisstatusen blir mer sekundær. Skal du satse på toppidrett, har du ikke tid til å delta på alle premirene og kjendisfestene. Men også de, i likhet med andre kjendiser, må jo takle at de har medias søkelys på seg. De parene jeg kjenner til, synes jeg gjør dette på en helt utmerket måte, sier hun.

Spydkaster Andreas Thorkildsen (26) skapte overskrifter da han viste fingeren til en fotograf som tok bilder av han og hans nye kjæreste, Christina Vukicevic (21) i 2006. Ved flere anledninger har de to klart og tydelig vist at de ikke liker all oppmerksomheten rundt forholdet.

- Ingen av oss er spesielt PR-kåte. Hvis vi skal i avisen har vi lyst til å være der fordi vi er gode til å løpe eller kaste. Jeg har lyst til å bygge mitt eget navn og bli omtalt fordi jeg har prestert bra. Ikke fordi jeg er kjæresten til "han derre spydkasteren", har Christina tidligere forklart til Dagbladet Sport.

Tor Stornes, atferdsforsker og Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger mener at grunnen til dette er at det nettopp er idrettsprestasjonene som står i fokus.

- Eksponeringen er hovedforskjellen. Idrettspar vil naturlig nok være mer opptatte av idrettslige prestasjoner, enn kropp, kjoler og nye kjærester. Idretten som sådan har jo en fellesforståelse av at idrettsutøvere skal være forbilder på grunn av prestasjoner, ikke på grunn av "snusk", sier han til Seher.no.

Kanskje var det derfor at Andreas valgte å feire sammen med sin flotte kjæreste da han tok OL-gull i Beijing i august.

- For meg handler det mye om settingen. Dette her, på en dag som dette, er noe helt annet enn en kvalm hjemme hos-reportasje, sa Thorkildsen da.

Spitznogle tror at de felles interessene for idretten bare er positivt for forholdet.

- Jeg tror en felles interesse rundt trening og idrett, er et kjempepluss for forholdet. Det betyr at begge parter er opptatt av å ha en sunn livsstil og ta vare på seg selv. Da er alt tilrettelagt for et forhold som på alle mulige måter blir sprekere om man hadde vært to sofamennesker, sier hun til Seher.no.

Håndballspillerne Gro Hammerseng (28) og Katja Nyberg (28) fikk stor oppmerksomhet da det i 2005 ble kjent at de to jentene var blitt kjærester. Og selv om Gro alltid har vært åpen rundt forholdet, har også hun fått nok spørsmål rundt sitt privatliv.

- Det er så jævlig uvesentlig om man er sammen med den ene eller den andre. Er vi ikke kommet forbi det der, har hun tidligere uttalt til Det Nye!

Men det er ikke bare utøverne som finner hverandre på idrettsarenaen, noen utøvere faller også for journalistene som intervjuer dem etter konkurransen.

Under håndball-VM i Tunisia i 2005 falt Håvard Tvedten pladask for TV 2-sportens Guro Fostervold. Paret bor nå sammen i Spania, og planlegger bryllup.

Det var i april i år at Tvedten fridde til Gruo, og fikk ja.

Og når Seher spør Guro hvordan det går med kjærligheten nå, svarer hun lurt.

- Kjærligheten blomstrer fortsatt den...

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no

LES OGSÅ: - Ikke problemer med å kle av meg

Se flere idrettspar i vår bildespesial nedenfor:

FORELSKET: TV 2-sportens Guro Fostervold falt for håndballspilleren Håvard Tvedten under VM i Tunisia i 2005. Foto: Se og Hør
HÅNDBALLPAR: Susann Goksør giftet seg med håndballkjekkasen Svein Erik Bjerkrheim i 1998. Foto: Scanpix
NYTT SUPERPAR: Anne Rimmen og Ailo Gaup er Norges nye kjendispar. Her er de sammen under "Skal vi danse" tidligere i høst. Foto: SCANPIX
SKISKYTTERPAR: Linda (tidligere Tjørhom) og Roger Grubben falt for hverandre på skiskytterarenaen. Foto: SCANPIX
POPULÆRE: Andreas Thorkildsen og Christina Vukicevic er et av Norges mest populære kjendispar, men ikke så glad i all oppmerksomheten. Foto: SCANPIX
FORELSKET: Ole Einar Bjørndalen og Natalie Santer fant hverandre på skiskytterarenaen. De giftet seg i Italia i 2006. Foto: SCANPIX
NOEN SØTERE?: Liv Grete Skjelbreid Poiree og Raphael Poiree er hele skiverdenes superpar. Foto: SCANPIX
FALT FOR TRENERE: RBKs Roar Strand falt for sin fysiske trener, Siri Marte Hollekim. Foto: Scanpix
EKTEPAR: Tidligere høydehopper Hanne Haugland er gift med tidligere høydehopper Håkon Särnblom. Foto: SCANPIX
HÅNDBALLEN FØRTE DEM SAMMEN: Landslagsspillerne Camilla Herrem og Steffen Stegavik er kjærester. Foto: Scanpix
FOTBALLKJÆRESTER: - Hun er min første store kjærlighet, har fotballstjernen Tarik Elyounoussi tidligere uttalt om kjæresten Hedda Vedeler Lassen. Foto: Scanpix
KJÆRESTER: "Alle" ville ha en bit av superparet Gro Hammerseng og Katja Nyberg da forholdet ble kjent i 2005. Foto: SCANPIX
SKIPAR: Skiskytterne Frode Andresen og Gunn Margit Andreassen fant hverandre i sporet. Foto: Scanpix
HÅNDBALLPAR: Geir Jomaas og Birgitte Sættem er et av Norges mange idrettspar. Foto: Scanpix
EKTEMANN OG TRENER: Kjersti Tysse har fått god hjelp av sin ektemann og trener Stephan Plätzer. Foto: SCANPIX