- Ikke forberedt på at moren kan dø

Fabian Stang snakker ut om mamma Wenche Foss' varslede bortgang.

GOD FORM: Ifølge Fabian Stang er hans mor, teaterdiva Wenche Foss, i relativt god form, til tross for at hun for noen uker siden erklærte at hun bare hadde tre-fire uker igjen å leve.  Foto: SCANPIX
GOD FORM: Ifølge Fabian Stang er hans mor, teaterdiva Wenche Foss, i relativt god form, til tross for at hun for noen uker siden erklærte at hun bare hadde tre-fire uker igjen å leve. Foto: SCANPIX Vis mer
SEHER.NO:  Det vekket enorm oppsikt da hele Norges teaterdronning, Wenche Foss (93), for to uker siden erklærte at hun bare har uker igjen å leve.

Det var i forbindelse med utdelingen av «Wenche Foss' Ærespris 2010» på Hotel Continental i Oslo, at den folkekjære skuespillerinnen, som debuterte på scenen allerede som 18-åringen, fortalte at hun ikke tror hun har lenge igjen.
 
- Jeg har akseptert at døden er rett rundt hjørnet. Jeg har levd et rikt og spennende liv, men jeg kommer nok ikke til å oppleve nyttårsaften dette året. Legen har fortalt meg om prognosene, og jeg er innforstått med at jeg har tre til fire uker igjen å leve. Det kan jeg ikke se bort ifra. Men det oppleves ikke som dramatisk lengre. Jeg klarer til og med å se det humoristiske i det, sa Foss til VG for to uker siden.

Teaterdivaen har gått dramatisk ned i vekt de siste årene, og sliter med anemi og beinmargssvikt. Derfor trenger hun også regelmessige blodoverføringer for å holde seg i live. Hun har tidligere fortalt at hun både har begynt å planlegge sin egen begravelse, og at hun skal donere bort legemet sitt til Ullevaal sykehus.

Torsdag denne uken møtte Seher.no Foss' sønn, Oslo-ordfører Fabian Stang (55), i anledning hans deltagelse i NRK-programmet «Kjendisbarnevakten», som har premiere 3. januar.

Og ordføreren snakket da ut om morens varslede bortgang.

- Jeg har sagt noe om dette tidligere, og det jeg sa var vel at mor helt sikkert kommer til å dø før nyttår, men jeg er usikker på hvilket år, smiler han, og forteller at det står relativt bra til med teaterlegenden:

- Formen hennes er ganske bra. I går hadde hun gode blodprøver og sånn, men hun er jo avhengig av medisinsk oppfølgning for å si det sånn. Men hun er klar i toppen og mener fortsatt mye.

Selv om Foss i lengre tid har sagt at det går mot slutten, og selv er klar for døden, innrømmer Stang at han ikke er helt forberedt.

- Nei, det tror jeg aldri man blir, uansett hvor mye man snakker om døden. Den er endelig når den kommer, det er det eneste som er sikkert i livet. Jeg tror det er greit å ha et åpent forhold til døden, men jeg er opptatt av at man ikke skal bruke for mye tid på det, så det overskygger gleden ved å leve i dag. Det å leve i dag og glede seg over det er det viktigste, sier han.

Hva kommer du til å savne mest med henne?

- Det er klart at hennes engasjement og hennes profesjonalitet som skuespiller, det har vært helt enormt. Det har liksom blitt litt borte i det siste, men når jeg hører opptak av henne, hvor hun gjør den egentlige jobbe sin, så er det fascinerende å høre og se hvor profesjonell hun var og hvor opptatt hun var av de siste detaljene. Hun leverte alltid 100 prosent, 98 prosent var for lite. Hun har levd et utrolig spennende liv, og den evnen til å levere det perfekte resultat, det har vært fasinerende å følge, sier han.

Foss har hatt en eventyrlig karriere som skuespiller, og er helt klart en av landets største teaterprofiler gjennom tidene. Ifølge Stang, som Foss fikk med den avdøde entreprenøren og fabrikkeieren Thomas Stang, har han imidlertid aldri følt at han har levd i skyggen av sin berømte mor.

- Nei. Det var såpass mye lys på henne fra alle kanter at det ikke var noe skygge noe sted tror jeg. Jeg var mer opptatt av å komme meg ut av det lyset, enn å føle meg i skyggen, humrer han.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ:  - Jeg har tre-fire uker igjen å leve