Tonje Frigstad:

- Ikke etisk forsvarlig

Influenseren er i hardt vær etter et reklameinnlegg på Instagram.

FÅR REFS: Tonje Frigstad får kritikk fra dyrevelferdsorganisasjonen NOAH. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
FÅR REFS: Tonje Frigstad får kritikk fra dyrevelferdsorganisasjonen NOAH. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med over 70 000 følgere på Instagram, er TV-profil og influenser Tonje Frigstad (22) trolig vant til å være under følgernes lupe.

Nå er det 22-åringens siste annonseinnlegg for klesbutikken Kouture som får flere til å se rødt.

På onsdag publiserte sørlandsjenta en bildekarusell på Instagram, markert annonse for klesbutikken. På to av bildene ser vi TV-profilen ikledd en vinterjakke med vaskebjørnpels på hetta.

Flere har tatt til kommentarfeltet for å fortelle 22-åringen hva de mener om tematikken.

Får reaksjoner

«Ekte pels?», spør en følger, etterfulgt av en gråteemoji.

Også leder i dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, reagerer på Frigstads annonsesamarbeid.

- VELDIG GØY: Mads Hansen møtte på finalefesten for TV 2-programmet «Forræder» fredag 11. november. Reporter: Bjørn Ekker/Dagbladet Vis mer

- Det er trist at folk reklamerer for pels, om de er influensere eller ikke. Det er klart at når man er det og har mange følgere, så må man tenke ekstra på hvilke konsekvenser produktene som reklameres for har, mener Martinsen.

- Og det her har konsekvens med lidelse for dyr.

Hun forklarer at dyr som vaskebjørn vanligvis fanges med fotsaks.

- Det er ingen mulighet til å finne ut hvordan det dyret er fanget, så selv om fotsaks er ulovlig i Norge, så importeres det pels her også fra ulovlige feller som selvfølgelig er veldig smertefulle.

Hun legger til at også lovlige feller er smertefullt for dyrene.

- Så det er aldri noen god grunn for å bruke pels, mener Martinsen.

- En veldig lidelsesfull praksis

Martinsen kan fortelle at organisasjonen ser lite av annonser for pels for tiden.

- At man regelrett reklamerer for ekte pels, det er det få som gjør. De fleste har skjønt at dette ikke er etisk forsvarlig, forklarer hun, og utdyper:

RASER: Youtuber Phonchanok Srisunaklua fikk sterk kritikk etter at hun la ut denne videoen på sin Youtube-kanal. Video: Viralpress Vis mer

- Vi føler at veldig mange nå vet det som skal til for å unngå produkter med pels, og at utfordringen er mer det at man kjøper pels fordi det ikke ser ut som ekte pels. Det har vært et problem lenge.

- Så det er viktig å lese hva klærne inneholder, og inneholder de pels, så lar man være å kjøpe dem. For det er alltid dyreplageri, uansett om det kommer fra dyr i trange bur, eller i feller.

Hun kan fortelle at organisasjonen jobber for et forbud mot pelsimport, både fra oppdrett og fra fangst.

- Det er totalt unødig og en veldig lidelsesfull praksis.

Avslutningsvis mener Martinsen at det er bra at folk reagerer når kjente mennesker bruker pels, og at det er viktig at man sier ifra på en høflig måte.

EN GOD AVGJØRELSE: Kronprins Haakon utalelser om avgjørelsen rundt prinsesse Märta Louise rolle. 8. november ble det kjent at hun skal slutte å representere kongehuset. Video: Jonathan Gaathaug Nielsen. Vis mer

- Så håper jeg virkelig at man da revurderer pelsbruken sin.

- Da vi jobbet for et forbud som vi fikk til, så var en av kampanjene «Kjendiser mot pels».

I kampanjen medvirket flere stjerner som tidligere har brukt pels.

- Så det er aldri for seint bare fordi man har brukt pels i offentligheten, så er det aldri for seint å snu og begynne å stå på dyrenes side i stedet.

- Litt dobbeltmoralsk av meg

Frigstad har blitt forelagt kritikken, og til Se og Hør kan hun fortelle at hun forstår hvorfor det kommer kritikk.

- Jeg tenker at det er veldig naturlig, jeg hadde sett for meg at folk kom til å reagere litt. Jeg har vært litt usikker selv. Jeg er ikke for pels. Men før jeg fikk denne jakka, så forhørte jeg meg mye med Kouture som selger dem. Det er restpels, og det er sjekket grundig opp i dette før de begynte å selge jakkene.

TÅREVÅTT: «Forræder»-deltaker Tonje Frigstad tar til tårene når hun får nyheten om at hun ligger tynt an når en deltaker skal stemmes ut. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Restpels kommer fra dyr som allerede er døde. Det betyr med andre ord at dyret ikke har blitt drept med den hensikt å produsere pelsprodukter.

- NOAH snakker om at dyrene lider under pelsproduksjon. Hva tenker du om det?

- Det er helt sant som de sier. Så det er litt dobbeltmoralsk av meg å være enig i det og likevel legge ut bilde av ei jakke som har pels på. Så jeg vil egentlig bare legge meg helt flat. Jeg er enig i at det ikke er bra å reklamere for pels - men dette er restpels, og ikke fra et merke som vi vet at driver med dyreplageri.

Frigstad er bevisst ansvaret hun har som en person med innflytelseskraft, men mener også at folk kan ta sine egne valg.

- Som influenser har jeg alltid ansvar, for jeg vet at det er folk som følger meg og som legger merke til hva jeg gjør. Men folk må kunne ta valg selv, og folk vil alltid reagere uansett hva man gjør. Så jeg tenker at jeg velger å gå med en vinterjakke med pels, og så kan folk ta sitt valg om de vil gjøre det samme eller ikke.

- Dyrevelferd må kommer først

Se og Hør har også snakket med Natalie Henriksen, som er eier av Kouture. Hun forklarer at de følger EUs regelverk.

ROMANSERYKTER: Tonje Frigstad og Sander «Randulle» Dale svarer på romanseryktene etter «Forræder». Reporter: Celina Morken. Video: Jenny Emilie Aas. Vis mer

- Vi har ett produkt i butikkene med pels, og jeg kan bekrefte at når du importerer varer med pels til Norge så er det veldig strenge retningslinjer rundt dette. Vi har fått beskjed fra fabrikken om at både råvarer, dyrevelferd og arbeidsvilkår følger EU-standard. De må ha sertifikater på at de jobber innenfor EU sine regler.

- Har denne jakka restpels?

- Den Tonje har på seg har vaskebjørn på hettekanten. Vaskebjørn er et skadedyr i Asia - nå er ikke jeg eksperten her, men det vil si at for at bestanden skal holdes nede må de jakte og drepe et visst antall. Istedenfor at de da kaster dyret, så blir det brukt - til blant annet pelskanter på jakker.

- Hva tenker du om kritikken fra NOAH?

- Vi er absolutt enige i at dyrevelferd må komme først. Dette er det eneste produktet vi har med pels på, og vi oppfatter at dette er pels som blir jobbet med på en forsvarlig måte. Vi er absolutt opptatt av dyrevelferd i Kouture - restpels betyr at dyret allerede er dødt, forklarer Henriksen.

LES OGSÅ: - Absolutt og total splittelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer