Jorun Stiansen:

- Ikke ennå tilgitt meg selv

I 2005 ble Norges tredje «Idol»-vinner kåret. Men i de tolv årene som fulgte var hun knapt å se i rampelyset.

ÅPNER OPP: Jorun Stiansen forteller om livet etter at hun først entret rampelyset. Foto: Tor Lindseth /Se og Hør
ÅPNER OPP: Jorun Stiansen forteller om livet etter at hun først entret rampelyset. Foto: Tor Lindseth /Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Året 2005 herjet «Idol»-feberen i Norge. Gjennom tre sesonger hadde nordmenn klistret seg til tv-skjermen for å finne ut av hvem som skulle bli landets nye popstjerne.

20. mai sto finalen, og Jorun Stiansen (37) og Tone Damli (33) duellerte mot hverandre på scenen. Da alle stemmene var talt opp, var det klart at 55 prosent var gått i Stiansens favør. Norge hadde fått et nytt idol.

Stiansen turnerte med sirkuset en tid senere, og opptrådte i manesjen mens blitsregnet herjet. Sakte, men sikkert, gikk imidlertid sceneteppet ned, og plutselig var det gått flere år siden man hadde sett eller hørt til den unge sangstjernen fra Vennesla.

EN VINNER I AVMARSJ: Jorun Stiansen kort tid før hun ble kåret til 2005s «Idol». Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
EN VINNER I AVMARSJ: Jorun Stiansen kort tid før hun ble kåret til 2005s «Idol». Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Nedtur etter «Idol»

Først i 2017 dukket hun opp i tv-ruten, og iført paljetter og dansesko kunne Stiansen erklære at nå var hun klar for å entre rampelyset igjen. Etter fjerdeplassen i «Skal vi danse» har hun igjen tatt sin plass i offentligheten.

Siden hun trakk seg fra rampelyset var det gått over åtte år uten kameralinsene rettet mot seg, og det var nok flere i det vidstrakte land som tok seg i å tenke «hvor har Jorun vært?».

Det er ikke første gangen hun snakker om nedturen etter «Idol».

Men i et lengre Instagram-innlegg forklarer hun hva som skjedde etter at konfettien la seg den varme fredagskvelden i mai.

«Jeg har alltid vært en person med masse følelser og ulike tanker. Perfeksjonismen og målbevisstheten min og den sterke følelsen av å alltid måtte ha kontroll viste seg tidlig fra barneskolen av. Den natten, etter at min «Idol»-audition i 2005 ble vist på tv, ble hele min tilværelse totalforandret. Det var en stor drøm som endelig gikk i oppfyllelse», mimrer hun.

Men som vi jo så ofte har hørt om medaljer, så har de en bakside.

«Fra å være helt anonym til å neste dag våkne opp og være allemannseie var helt surrealistisk, og kom så brått på meg og brakte med seg så mange overveldende følelser og tanker jeg ikke tillot meg selv å få tid til å prosessere skikkelig», skriver hun videre.

Stiansen ønsker ikke å utdype innlegget, men har gitt Se og Hør tillatelse til å gjengi det.

RUNDLURT: Wanda Mashadi blir helt satt ut når Jorun Stiansen lurer henne til å tro hvem som er Joruns biologiske far... Lyd/video: P4. Vis mer

Mistet kontrollen

Hun forklarer at de konfliktfylte følelsene vellet opp i henne uten erfaring og verktøy til å takle utfordringene som meldte seg.

«Jeg mistet kontrollen, som igjen utviklet seg til en enorm angstfølelse og det gikk veldig utover psyken min, og stemmen min. Og alle disse tankene jeg tidlig gikk og bar på turte jeg ikke å fortelle eller å snakke om til noen. Jeg var så redd for å virke svak. Ikke verdig. Ikke god nok. Ikke takknemlig».

Stiansen var bare 21 år gammel da TV 2 produserte stjerner i beste sendetid i 2005. Selv om hun trakk seg tilbake, så hang de vonde følelsene igjen i kroppen. Fortsatt har de ikke sluppet helt taket.

TESTES: Andreas «TIX» Haukeland fikk tidlig prøvd seg i jobben som «Idol»-dommer. Vis mer

Stiansen skriver at hun rett og slett ikke klarte å akseptere at kroppen ikke ville henge med på drømmen hennes slik hun så gjerne ønsket. En drøm hun hadde hatt siden hun var fire år gammel.

«Jeg burde ha taklet det» har jeg i mange år sagt til meg selv. «Jeg BURDE jo ha taklet det». Men sannheten er at der og da gjorde jeg ikke det. Og for det har jeg nok ikke enda tilgitt meg selv helt», skriver hun.

Håper på «Stjernekamp»-boost

Stiansen bor i dag ikke langt unna hjembyen, i sørlandsidyllen Grimstad. Her bor hun sammen med kjæresten Egil Furre i det som en gang var en brannstasjon.

På Instagram deler hun positive og oppløftende glimt fra hverdagen.

Men på innsiden er det ikke alltid like harmonisk.

Nå håper hun at deltakelsen i «Stjernekamp», som blir høstens spennende prosjekt, bidrar til at sanggleden fra før «Idol» melder seg.

«Selv om jeg har kommet utrolig langt mentalt idag og er stolt av all den mentale jobbingen jeg har gjort jobber jeg fortsatt med akkurat den biten i meg. Jeg håper derfor at min deltakelse i «Stjernekamp» kan være med på å utvikle perspektivet mitt enda mer, lære meg enda mer om meg selv og hjelpe meg til å utvikle sinnet mitt ytterligere. Jeg er lei at frykten min og angsten skal fortsette å holde meg tilbake fra en arena jeg elsker å være på», skriver hun.

ARTISTCOMEBACK: Jorun Stiansen blir å se i høstens sesong av «Stjernekamp», sammen med Heidi Ruud Ellingsen, Carina Dahl, Anna-Lisa Kumoji, Alexandra Rotan, Bjørn Tomren, Kevin Mbugua, Fredrik Domaas, Marius Roth Christensen og Chand Torsvik. Foto: Berit Roald / NTB
ARTISTCOMEBACK: Jorun Stiansen blir å se i høstens sesong av «Stjernekamp», sammen med Heidi Ruud Ellingsen, Carina Dahl, Anna-Lisa Kumoji, Alexandra Rotan, Bjørn Tomren, Kevin Mbugua, Fredrik Domaas, Marius Roth Christensen og Chand Torsvik. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

«Det er også så viktig for meg å få frem budskapet mitt om at det finnes to ting - håp og hjelp. Så hvem vet, kanskje jeg i løpet av høsten kan slå meg selv på skulderen og tenke «jeg tilgir deg, Jorun 20 år. Jeg tilgir deg». For DÉT hadde «pine mæ» vært noe det», avslutter hun innlegget.

BRÅ VENDING: Det ble dramatisk da en av deltakerne i «American Idol» skulle motta dommerenes tilbakemeldinger. Video: Rød Løper/ABC Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg har valgt å vise kun en liten del av meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer