FULL STORM: Det har stormet rundt kronprinsesse Mette-Marit de siste ukene, etter at hennes kobling til den overgrepsdømte Jeffrey Epstein ble kjent. Nå sier PR-ekspert Elisabeth Skarsbø Moen at det neppe tjente saken hans at han hadde rike og berømte venner. Foto: NTB Scanpix
FULL STORM: Det har stormet rundt kronprinsesse Mette-Marit de siste ukene, etter at hennes kobling til den overgrepsdømte Jeffrey Epstein ble kjent. Nå sier PR-ekspert Elisabeth Skarsbø Moen at det neppe tjente saken hans at han hadde rike og berømte venner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Epstein-skandalen:

- Ikke en person man kan lure

Overgrepsdømte Jeffrey Epstein veltet seg i mektige venner. Det tjente han ikke noe på, tror ekspert.

Publisert

I starten av desember kunne Dagens Næringsliv avsløre at kronprinsesse Mette-Marit (46) opptil flere ganger har møtt den avdøde og overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epstein mellom 2011 og 2013 - én gang i Norge og flere ganger i USA.

Da de møttes for første gang i 2011, hadde det gått tre år siden den nå avdøde finansmannen hadde erkjent å ha kjøpt seksuelle tjenester av ei mindreårig jente - noe han senere ble dømt og sonet for.

Slottet fremholder at dette var informasjon som kronprinsessen og kongehuset ikke kjente til, og da nyheten om møtene mellom Mette-Marit og Epstein sprakk 2. desember, beklaget kronprinsessen for at hun ikke hadde sjekket opp Epsteins kriminelle historikk.

Kontakten mellom de to opphørte imidlertid i 2013, etter at Mette-Marit skal ha opplevd at Epstein forsøkte å utnytte forbindelsen han hadde med henne overfor andre.

Det uttalte kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, overfor Dagens Næringsliv.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Berømt omgangskrets

At Epstein brukte sine berømte bekjentskaper for å utvide nettverket sitt ytterligere, kan godt være. Han var nemlig kjent for sitt kjendisnettverk, bestående av blant andre USAs tidligere president Bill Clinton (73) og Donald Trump (73).

DØD: Jeffrey Epstein gikk bort i august i år, men skandalen rundt milliardæren og finansmannen har likevel stadig vokst seg større gjennom høsten. Foto: NTB Scanpix
DØD: Jeffrey Epstein gikk bort i august i år, men skandalen rundt milliardæren og finansmannen har likevel stadig vokst seg større gjennom høsten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han har også hatt nær kontakt med britiske prins Andrew (59), som er dronning Elizabeths (93) nest yngste sønn. De siste ukene har prinsen vært i søkelyset for vennskapet med den avdøde milliardæren - da det blant annet hevdes at han hadde sex med en 17-åring i 2001, som skal ha fått betalt av Jeffrey Epstein selv.

Donerte penger

Bill Clinton, som var president i USA i åtte år fra 1993 til 2001, skal også ha vært en av Epsteins mest sentrale kjendisvenner. Også Clintons kone, Hillary Clinton (72), skal ha hatt kontakt med nå avdøde Jeffrey Epstein.

Bill Clinton har imidlertid uttalt at han og Epstein bare kjente hverandre en kort periode, og at dette var i forbindelse med Clinton Foundation.

Epstein skal imidlertid trolig ha lagt mer i forholdet til Clinton. Ifølge Business Insider donerte nemlig finansmannen en god slant penger til Clintons kampanje da han stilte som presidentkandidat. Dette skal han også ha gjort med flere andre.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Magasinet skriver at Epstein opp gjennom åra var en sentral giver til flere politiske kampanjer, blant annet til både Bill Clinton og George Bush senior.

Donasjonene startet i 1990, men skal ha opphørt i 2008, da Epstein innrømmet og ble dømt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. I ettertid av overgrepsdommen skal flere mottakere ha returnert pengene til den avdøde milliardæren, men det er ikke kjent om Clinton er blant dem.

Epstein skal ha donert 184 276 dollar, noe som tilsvarer rundt 1,7 millioner norske kroner - til både demokrater og republikanere, ifølge Business Insider.

MØTTES: Donald Trump sammen med blant andre Melania, prins Andrew og Jeffrey Epstein (bak t.h.) på Trumps Mar-a-Lago Club i Palm Beach i 2000. Foto: Mirrorpix / MEGA/NTB scanpix
MØTTES: Donald Trump sammen med blant andre Melania, prins Andrew og Jeffrey Epstein (bak t.h.) på Trumps Mar-a-Lago Club i Palm Beach i 2000. Foto: Mirrorpix / MEGA/NTB scanpix Vis mer

- En bra fyr

USAs nåværende president, Donald Trump, var også i Epsteins omgangskrets. Da milliardæren ble arrestert for menneskehandel i sommer, kom det imidlertid tydelig frem at de ikke hadde kontakt lenger.

Da uttalte nemlig Kellyanne Conway, Trumps daværende rådgiver, at de to ikke hadde hatt kontakt på flere år, ifølge Associated Press. Tidligere var de imidlertid gode venner, og Trump har snakket varmt om milliardæren.

- Jeg har kjent Jeff i 15 år. Han er en bra fyr. Han er veldig morsom å være med. Det sies til og med at han liker vakre kvinner like mye som meg, og mange av dem er yngre. Det er ingen tvil om at han liker sitt sosiale liv, har Trump sagt, ifølge New York Magazine.

Reiste rundt med Clinton

Særlig har Epsteins relasjon til Bill Clinton vært omtalt i mediene etter finansmannens dødsfall i august. Business Insider skrev i september om hvordan den tidligere amerikanske presidenten hadde benyttet Epsteins privatfly til reiser rundt om i verden.

ÅR 2000: Jeffrey Epstein skal ha hatt kontakt med Clinton-paret gjennom veldedig arbeid. Her er de under president-tiden, i år 2000. Foto: NTB Scanpix
ÅR 2000: Jeffrey Epstein skal ha hatt kontakt med Clinton-paret gjennom veldedig arbeid. Her er de under president-tiden, i år 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det bekreftet Clintons talsperson Angel Ureña i en uttalelse overfor Business Insider. Det skal dreie seg om reiser til Europa, Asia og to reiser til Afrika. Turene han tok med privatflyet til Epstein skal ha vært for stiftelsen Clinton Foundation.

Det er snakk om fire reiser som skal ha skjedd i 2002 og 2003, kom det frem i uttalelsen. Secret Service og representanter fra Clinton Foundation var også med på reisene.

Ureña hevdet også at Clinton ikke har hatt kontakt med Epstein på godt over et tiår, og at ekspresidenten ikke vet noe om de kriminelle handlingene Epstein har stått anklaget for.

Nært forhold til prinsen

Det angivelige vennskapet mellom Epstein og Storbritannias prins Andrew (59) er kanskje den relasjonen i Epsteins elitekrets som har fått mest oppmerksomhet.

I et intervju med BBC i november gikk den skandaleombruste prinsen ut og avviste anklagene om at han gjentatte ganger hadde hatt samleie med Virginia Giuffre da hun var 17 år gammel. Da Giuffre selv gjennomførte et intervju om prinsen på BBC nylig, hevdet hun imidlertid at hun ble tvunget til samleie med prins Andrew mellom 1999 og 2002.

BERØMT FAMILIE: Det har stormet rundt prins Andrew den siste tiden. Her er han med mor dronning Elizabeth og broren prins Charles i juni i år. Foto: NTB Scanpix
BERØMT FAMILIE: Det har stormet rundt prins Andrew den siste tiden. Her er han med mor dronning Elizabeth og broren prins Charles i juni i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det britiske kongehuset har hele veien avvist anklagene. I intervjuet fikk prinsen også spørsmål om vennskapet sitt til den overgrepsdømte Epstein.

- Jeg kommer til å fortsette å utvetydig angre på min dårlige dømmekraft i min relasjon til Epstein, sa prinsen i en uttalelse, etter at han hadde trukket seg fra sine plikter på ubestemt tid i november.

Tilbake til 1990-tallet

Relasjonen deres går tilbake til slutten av 1990-tallet - da de ble introdusert av Epsteins britiske ekskjæreste og tidligere forretningspartner, Ghislaine Maxwell (57).

Ifølge en loggbok publisert av Daily Mirror i 2015, var hertugen av York om bord på Epsteins private jetfly i februar det året de møttes, og avisa skal, ifølge BBC, ha hevdet at destinasjonen på denne turen var milliardærens private lille øy, Little Saint James, på de amerikanske jomfruøyene i Karibia.

Dette er blant stedene hvor flere kvinner har hevdet at de skal ha blitt seksuelt misbrukt av Epstein. Prinsen bekreftet besøket i BBC-intervjuet, men hevdet at han ikke visste hva som angivelig skal ha foregått der.

Epstein var også til stede i prins Andrews 40-årsdag i år 2000.

Kontakt etter anklagene

Da vennskapet med Epstein for alvor begynte å prege nyhetsbildet etter milliardærens død i august, kom Andrew med en offisiell uttalelse om vennskapet.

«Da jeg kjente ham, så jeg ham sjelden, antakelig ikke mer enn en eller to ganger i året. Jeg har bodd på flere av eiendommene hans. Jeg så, hørte eller mistenkte aldri noe av den oppførselen som senere førte til hans arrestasjon og tiltale», het det blant annet i uttalelsen fra Buckingham Palace.

Prinsen holdt kontakten med Epstein i mange år etter at de første anklagene mot milliardæren kom i 2005, og Andrew har bekreftet at han har besøkt Epstein etter at han ble løslatt i 2010.

Jeffrey Epstein skal tidligere også ha hatt nære forbindelser til andre kjente navn som norske Celina Midelfart, Tesla-grunnlegger Elon Musk og Kevin Spacey.

- Attraktivt

Elisabeth Skarsbø Moen, rådgiver i PR-byrået Zynk, sier at det å omgi seg med personer med suksess og makt, alltid har vært attraktivt opp gjennom historien. Hun sier at det forteller omverden noe om hvilken klasse man tilhører.

- Det skaper et inntrykk utad av at du også er en av dem som har suksess og makt, og i tillegg gir det selvsagt tilgang til mer makt, sier Skarsbø Moen.

Hun tror likevel ikke at Epstein har tjent så mye på sitt kjendisnettverk - som for eksempel Mette-Marit og Clinton-ekteparet, og peker på at Epstein ble tiltalt og fengslet på nytt før han ble funnet død på cella i august.

PR-eksperten tror heller ikke at det er mulig å renvaske seg fra det omdømmet Epstein har - uansett hvor mange mektige og berømte venner han måtte ha.

VANSKELIG: PR-rådgiver Elisabeth Skarsbø Moen sier at det er vanskelig å renvaske seg etter så stort omdømmetap som Jeffrey Epstein har gått gjennom - til tross for rike og mektige venner. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG: PR-rådgiver Elisabeth Skarsbø Moen sier at det er vanskelig å renvaske seg etter så stort omdømmetap som Jeffrey Epstein har gått gjennom - til tross for rike og mektige venner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kjendiser har ikke andre meninger om det enn andre mennesker har. De er som alle andre mennesker med empati, meninger og erfaringer. Det som er trist, er hvis noen har lullet seg inn i en virkelighetsforståelse der man tenker at «en så hyggelig mann kan ikke ha gjort det han er dømt for», sier Skarsbø til Se og Hør.

Hun sier videre at det i vårt transparente samfunn er svært vanskelig å gjemme seg - og at et godt omdømme bygges opp over tid.

- Generelt vil jeg si at et godt omdømme bygges over tid og i dialog med de du ønsker skal ha tillit til deg. Dette er mer komplekst i dag enn før. Samfunnet blir stadig mindre autoritært. Også mediene har mistet mye av sin definisjonsmakt. Folk vil gjøre seg opp en mening selv og i dialog med andre som de stoler på.

- Hva tror du om kronprinsesse Mette-Marits rolle i denne saken?

- Hun har sagt at hun ikke undersøkte godt nok. Det tror jeg er sannheten. Ut fra det lille jeg har hatt med henne å gjøre, vil jeg ikke si at hun er en person man kan lure, sier Skarsbø Moen.

Se og Hør har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, som ikke ønsker å kommentere denne saken.

LES OGSÅ: - Det er en ganske rar prosess

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer