Iselin Guttormsen:

- Ikke bare guttenes ansvar

Iselin Guttormsen reflekterer rundt den store økningen av kjønnsykdommer.

SEXOLOG: Iselin Guttormsen er sexolog og influenser, og leder podkasten «G-punktet». Foto: Espen Solli / TV 2/NTB
SEXOLOG: Iselin Guttormsen er sexolog og influenser, og leder podkasten «G-punktet». Foto: Espen Solli / TV 2/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en kraftig nedgang under pandemien har antallet tilfeller av klamydia og gonoré steget betydelig igjen. Også Hiv- og syfilistallene økte fra året før.

Det er særlig blant de unge at tallet øker, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Det ble totalt meldt om 29 271 tilfeller av klamydia i 2022. Det er den mest utbredte kjønnssykdommen her til lands.

De nye tallene får sexolog og influenser Iselin Guttormsen (36) til å reagere, og hun stiller spørsmålstegn ved retningen utviklingen i samfunnet tar.

Iselin Guttormsen bryter ut i tårer under ukens episode av «I fyr og flamme», da hun må møte sin største frykt. Video: TV2 / Selene Fjellvang Lie, Rød Løper Vis mer

- Ikke bare guttas ansvar

- Jeg synes det er skremmende og trist, sier Guttormsen til Se og Hør om de ferske FHI-tallene.

Økningen får sexologen til å stille seg kritisk ved seksualundervisningen ungdommer får i dag.

- Jeg ønsker å ha mer fokus på alt det positive og fine som sex kan bringe, men vi må ikke glemme å ha med konsekvensene av å ikke bruke hodet når man har sex. Jeg stiller spørsmålstegn ved hva som skjer på seksualundervisningene på skolen nå.

Flertallet av klamydia-tilfellene, 58 prosent, var kvinner. Den gjenspeiles også i testtallene, som viser at 69 prosent av alle testene skjer blant kvinner.

Guttormsen er skeptisk til om det er slik at det faktisk er kvinner som har flest kjønnsykdommer. Hun trekker fram at kvinner oftere får symptomer.

HENSYN: Iselin Guttormsen og Alexandra Joner måtte ta hensyn til at «I fyr og flamme» var et familieprogram da det ble spilt inn. Video: Rød Løper/TV 2 Play Vis mer

- Vi (kvinner, red.anm.) kjenner det mye tydeligere med for eksempel kløe. Så det kan være at flere kvinner rapporterer inn, for de har jo ikke fått kjønnsykdommer fra løse lufta. Det har vært en kuk inni bildet her. Du blir ikke smittet av et dosete, forklarer influenseren.

Hun mener samtidig at kvinner må ta ansvar for kondombruk.

- Jeg tror også at jentene må være flinke på å ta med prevensjon i vesken når de går ut, det er ikke bare guttas ansvar å sørge for at det ligger en kondom i lommeboken. Ja, vi har p-piller for å unngå graviditet, men det hjelper ikke mot kjønnsykdommer.

One night stand-kultur

Hun legger samtidig til at menn på sin side må bli flinkere til å sjekke seg for kjønnsykdommer, fordi de sjeldnere opplever symptomer og dermed kan ha en kjønnsykdom uten å vite det- og dermed spre smitte.

36-åringen mener også at samfunnet har utviklet seg i en retning hvor det ikke alltid er like enkelt å kontakte tidligere sexpartnere.

FUNKYFAM: Hvilken kjendis passer best med Noah Vasstrand? Funkyfam svarer. Video: Jenny Emilie Aas/Reality Awards Vis mer

- Folk ligger rundt over en lav sko, og man kjenner kanskje ikke de man har ligget med i det hele tatt og husker kanskje ikke navnet. Det er kanskje vanskeligere å huske å spore opp mennesker man har hatt sex med. Jeg tror den one night stand-kulturen og utroskapskulturen bidrar til at det (kjønnsykdommer, red.anm.) sprer seg.

- Det har blitt en one night stand-kultur som går på helsa løs, sier Guttormsen, og understreker samtidig at det er flott at folk koser seg.

Karpe og Sophie Elise

Nylig fikk influenserduoen Sophie Elise Isachsen (28) og Fetisha Williams (29) refs etter å ha beskrevet kondomer som «fette nørd» i den tidligere NRK-podkasten «Sophie og Fetisha».

- Jeg synes det er urettferdig at det er de som får den kjeften, mener sexologen.

36-åringen synes ansvaret skal fordeles på flere, og trekker fram rapduoen Karpes låt «Jeg bruker ikke kondom» som hun mener gjenspeiler dagens samfunn.

- Influensere, arister og musikkbransjen er med på å påvirke ungdommen til at «dette er fett». Det er fett å gi faen, for «hvor farlig kan det være?».

- Ja, hvor farlig kan det være?

- Du kan slite med å bli gravid senere hvis det er noe man ønsker. Noen kjønnsykdommer kjenner man ikke, spesielt hos gutta. Klamydia kan man ha lenge uten at man kjenner det.

FLERE BARN: Iselin Guttormsen har aldri før vært så forelsket som hun er i sin tidligere dansepartner og nå kjæreste Catalin. Selv har hun to barn fra før av, og på spørsmål om barn med sin nye kjæreste, svarer hun dette. Reporter: Jonas Hammer. Video: Celina Morken / Rød Løper Vis mer

Hos kvinner kan klamidya gi bekkeninfeksjon med økt risiko for ekstrauterin graviditet, infertilitet og kroniske underlivssmerter, ifølge FHIs nettsider.

Det er ikke kjent hvor stor risikoen er for disse følgetilstandene etter gjennomgått infeksjon med klamydia, men trolig er risikoen lav.

- Det er for lite kunnskap, folk gir for mye faen, og ungdommene er kanskje litt «too cool for school», og tar ikke konsekvensene av det seriøst.

LES OGSÅ: Bilder fjernet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer