Prins William og hertuginne Kate:

- Ikke annet enn et spill

Hertugparet må stå i nok en storm under deres rundreise i Mellom-Amerika.

I HARDT VÆR: Prins William og hertuginne Kate mottar kritikk i forbindelse med sin karibiske turné. Foto: Chris Jackson/Pool/ REUTERS/NTB
I HARDT VÆR: Prins William og hertuginne Kate mottar kritikk i forbindelse med sin karibiske turné. Foto: Chris Jackson/Pool/ REUTERS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britenes prins William (39) og hertuginne Kate (40) har stått i hardt vær den siste tiden i forbindelse med deres karibiske turné.

Torsdag landet paret på Bahamas etter å ha mottatt refs under turneens forrige stopp, Jamaica. Det melder Daily Mail.

I forbindelse med det kongelige besøket til Mellom-Amerika, kritiserte en gruppe jamaikanere dronning Elizabeth (95) og hennes etterkommere for å «opprettholde slaveriet», skrev Harwich and Manningtree Standard.

Da prins William og hertuginne Kate besøkte Skottland Violence Reduction Unit overrasket hertuginnen. Video: Instagram @dukeandduchessofcambridge Vis mer

Flere borgere protesterte også mot besøket, og over 100 personer gikk sammen og sendte et åpent brev til det britiske kongehuset.

I brevet ble det blant annet oppfordret til at prins William måtte unnskylde seg for kongefamiliens rolle i slavehandelen. Det gjorde han like etter oppstyret.

- Slaveri var avskyelig. Og det skulle aldri ha skjedd, var blant det han sa i en tale, og la videre til:

- Jeg er veldig enig med min far, prinsen av Wales, som sa på Barbados i fjor at slaveriets forferdelige grusomhet for alltid preger vår historie.

Den svenske Hollywood-stjernen lettet på sløret om den kongelige gallamiddagen i «Skavlan». Video: NRK Vis mer

- Viktig å tenke seg godt om

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at kritikken rundt hertugparets besøk ikke er ny.

- Historien er jo grusom, men vi må tro både prins William og prins Charles når de fordømmer og beklager slaveriet, sier Vagle.

Hun mener det likevel er veldig viktig at de kongelige og deres rådgivere alltid tenker godt gjennom på forhånd hvordan ting vil se og høres ut.

- For selv om jeg tror hensikten alltid er god - trenger ikke resultatet å symbolisere det, forklarer Vagle, som uttaler seg på et generelt grunnlag.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag delte prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

Kongehuseksperten synes det er veldig bra at prinsen kommenterer kritikken og beklager.

- Noe annet ville vært veldig rart!

Til tross for prinsens beklagelse, har ikke det satt stopper for kritikken. Flere bilder av hertugparet fra Jamaica-turen har nå fått nettet til å koke, skriver Independent.

HILSER PÅ PUBLIKUM: Paret hilser på barna som hadde kommet for å se dem. Foto: Tim Rooke/Shutterstock/NTB
HILSER PÅ PUBLIKUM: Paret hilser på barna som hadde kommet for å se dem. Foto: Tim Rooke/Shutterstock/NTB Vis mer

Etter at prins William og hertuginne Kate ankom Jamaica, ble prinsen med ut på fotballbanen sammen med Manchester Citys Raheem Sterling, Aston Villas Leon Bailey og andre unge fotballspillere under et besøk til Trenchtown, kjent som fødestedet til reggaemusikk, i Kingston.

På det ene bildet hilser prinsen og hertuginnen på publikumet som hadde samlet seg på den andre siden av et høyt gjerde.

HILSER OGSÅ: Fotballspiller Raheem Sterling hilser på publikum. Foto: Toby Melville/Reuters/NTB
HILSER OGSÅ: Fotballspiller Raheem Sterling hilser på publikum. Foto: Toby Melville/Reuters/NTB Vis mer

Ifølge Independent har flere tatt til Twitter for å dele sine meninger om bildene.

«Hvem trodde dette var et bra bildeoppsett?» skrev en person i en tweet som fikk titusenvis av likerklikk.

Likevel har flere poengtert at også Sterling hilste på menneskene bak gjerdet.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

Et dårlig trekk

Et annet bilde som har skapt reaksjoner er et bilde av det kongelige paret smilende ved siden av en Bob Marley-statue på et museum, og på et annet bilde spiller paret på bongotrommer med reggae-artister .

POSERER MED MARLEY: Prins William og hertuginne Kate poserer med en statue av Bob Marley. Foto: Chris Jackson/Pa Photos/NTB
POSERER MED MARLEY: Prins William og hertuginne Kate poserer med en statue av Bob Marley. Foto: Chris Jackson/Pa Photos/NTB Vis mer

Carolyn Cooper, professor ved University of West Indies, mener bildene var et dårlig trekk av hertugparet.

- Bob Marleys budskap handlet om frigjøring, å synge ned systemer for undertrykkelse og bestride selve forestillingene om kongelige som William og Kate representerer. Så dette trekket betyr at de rett og slett ikke forstår hva arven hans er, og derfor er denne feiringen (av Bob Marley. journ.anm.) ikke annet enn en et spill, sa Cooper til Independent.

SPILLER REAGGE: Hertugparet prøver seg på jamaicanske trommer. Foto: Chris Jackson/Pa Photos/NTB
SPILLER REAGGE: Hertugparet prøver seg på jamaicanske trommer. Foto: Chris Jackson/Pa Photos/NTB Vis mer

På Twitter blir paret også anklaget for kulturell appropriasjon, skriver Independent.

Ifølge SNL er kulturell appropriering når medlemmer av én folkegruppe tar over den kulturelle produksjonen til en annen folkegruppe, for eksempel symboler, klesdrakt, musikk eller ritualer.

Vagle forteller at det er vanlig at de kongelige blir satt til diverse gjøremål uansett hvor de reiser. Da handler det som oftest om aktiviteter som representerer området de besøker.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

- Dette er gjerne på initiativ fra de lokale, og programmet er jo bestemt lenge før det faktisk skjer, sier kongehuseksperten og legger til:

- Om de kongelige plutselig skulle nekte der og da, vil det jo oppfattes som uhøflig mot vertskapet. Men også her må rådgiverne alltid ha tunga rett i munnen å tenke på eventuelle reaksjoner i planleggingsprosessen. Det er ikke alltid det som høres gøy og uskyldig ut på papiret, oppfattes slik av alle.

LES OGSÅ: Fikk tilbake brudekjolen etter 14 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer