Katarina Flatland:

- Ikke alt er et glansbilde til enhver tid

Derfor deler Katarina Flatland åpent om sykdommen.

ÅPENHJERTIG: Programleder Katarina Flatland fikk for seks år siden påvist diabetes 1. Nå åpner hun opp om livet med sykdommen. Foto: Instagram/ Andreas Fadum
ÅPENHJERTIG: Programleder Katarina Flatland fikk for seks år siden påvist diabetes 1. Nå åpner hun opp om livet med sykdommen. Foto: Instagram/ Andreas Fadum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Katarina Flatland (30) er et navn folk flest har et forhold til. Om du så har sett på «Idol», «Jakten på kjærligheten» eller ymse andre TV 2-produksjoner de siste ti åra, har du trolig fått med deg programlederen. I sommer har hun vært å se i «God Sommer Norge», der hun har intervjuet aktuelle mennesker om en rekke temaer.

At hun er datter av «Casino»-legenden Hallvard Flatland (62), gjør henne ikke mindre gjenkjennelig og folkekjær.

I løpet sine år på tv-skjermen har hun også preget norske medier med saker om bryllup, familie og hverdagen generelt, noe som gjør at mange trolig føler at de kjenner henne godt. Den siste tida er det likevel et annet, mer privat og sårt tema hun har valgt å være åpen om.

PROGRAMLEDERE: Katarina Flatland og Petter Pilgaard var blant programlederne i TV 2s sommersatsing «God sommer Norge». Foto: Espen Solli / TV 2
PROGRAMLEDERE: Katarina Flatland og Petter Pilgaard var blant programlederne i TV 2s sommersatsing «God sommer Norge». Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Ærlig om sykdommen

Flatland har nemlig diabetes type 1, noe hun fikk påvist høsten 2013. Det var kanskje likevel mange som ikke hadde fått med seg at programlederen hadde diagnosen, før hun på tampen av helga la ut et svært ærlig og åpent innlegg om det på Instagram.

«Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg synes det er å leve med diabetes. Og spør du meg på en dårlig dag, har jeg mest lyst til å si at diabetesen er helt forbanna dritt», åpner hun det ærlige innlegget med.

View this post on Instagram

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg synes det er å leve med diabetes. Og spør du meg på en dårlig dag, har jeg mest lyst til å si at diabetesen er helt forbanna dritt. At det suger å få servert en kronisk sykdom du skal forholde deg til hver dag, hele døgnet, resten av livet. At jeg blir utilpass av dingsen på magen som viser at jeg er syk. Flau over at jeg må sette sprøyter i tide og utide. Frustrert over at jeg må kaste i meg sjokolade, brus og sukker i de mest upassende situasjoner. Oppgitt over at ikke jeg bare kan være som mange andre, spise hva jeg vil og ikke konstant gjøre et regnestykke i hodet på hvor mye insulin jeg må sette til det ene eplet, den ene kjeksen, brødskiva, ølen eller kakestykket. Dingsen på magen min kan være ufattelig irriterende. Ikke er den fin i bikini eller trange klær. Og ikke er det spesielt behagelig med en liten nål inn i magen som til enhver tid måler blodsukkeret mitt. Også piper den. Fy fader som den piper. I møter, i forelesning, under direktesendinger og om natta. Piper og sier fra at jeg må sette insulin halvveis i søvne, eller få i meg noe sukker fordi jeg har føling. Ofte har jeg lyst til å kaste dingsen i veggen, gi blaffen i hele diabetesen og bare leve uten. Jeg levde 24 år uten diabetes. 24 år med en bukspyttkjertel som fungerte glimrende. Nå er jeg 30 og har et velfungerende organ mindre. Samtidig har jeg blitt bevisst på hvor mye annet som kan ramme oss mennesker. Og da er diabetes langt fra det verste man kan ende opp med. Så når jeg selv må være min egen bukspyttkjertel, blir jeg hvertfall sabla takknemlig for at resten av kroppen fungerer som en kule!

A post shared by Katarina Flatland (@katarinaflatland) on

På det tilhørende bildet, poserer Flatland i en trenings-BH, med magen bar. Man kan tydelig se blodsukkersensoren på magen hennes. Den piper dersom blodsukkeret hennes er for lavt eller høyt, ofte i nokså ubeleilige situasjoner - om vi skal tro henne selv.

«Dingsen på magen min kan være ufattelig irriterende. Ikke er den fin i bikini eller trange klær. Og ikke er det spesielt behagelig med en liten nål inn i magen som til enhver tid måler blodsukkeret mitt. Også piper den. Fy fader som den piper. (...). Ofte har jeg lyst til å kaste dingsen i veggen, gi blaffen i hele diabetesen og bare leve uten.», skriver hun i det åpne innlegget.

- Skifter fra dag til dag

Bildet har fått over elleve tusen likerklikk, og er oversvømt med støttende og hyllende kommentarer. Til Se og Hør forteller Flatland at reaksjonene har vært helt uten sidestykke.

Katarina Flatland og Fredrik Græsvik intervjues i forbindelse med at de leder TV2-programmet "God sommer Norge" sammen. Katarina Flatland forteller om da kjæresten Harald Dobloug fridde til henne, og om bryllupsplanene. Vis mer

- Jeg synes responsen har vært overveldende. Jeg vet at opplevelsen av å leve med en kronisk sykdom er veldig individuell, og ønsker på ingen måte å sette en merkelapp på livet med diabetes. Men jeg tror på det å være ærlig om at ikke alt er et glansbilde til enhver tid, forklarer programlederen.

Hun mener det som har betydd mest har vært det å kunne kjenne på at hun ikke er alene, men en del av et fellesskap. Flatland er ikke helt sikker på hvorfor hun på søndagskvelden bestemte seg for å dele tankene sine med hele Norge, men angrer ikke et sekund.

Flatland får nemlig mange spørsmål fra både bekjente og ukjente om hvordan hun synes tilværelsen med diabetes er, noe 30-åringen til tider synes er vanskelig å sette ord på. Nettopp fordi det skifter fra dag til dag. Noen dager er enkle, andre vanskeligere, sier hun, og omtaler innlegget som en slags oppsummering.

- En av mine største bekymringer da jeg selv fikk diagnosen, var jo nettopp at jeg var redd for å ikke kunne leve som før. Så hvis jeg kan vise andre at med litt ekstra planlegging så kan jeg være med på det meste, er det en rolle jeg gladelig tar på meg.

TV-ØYEBLIKK: Av alt Katarina Flatland har gjort på tv, er det spesielt ett øyeblikk hun aldri glemmer: Da hun intervjuet Aune Sand på tv-programmet «Waschera». Vis mer

Gradvis prosess

Programlederen var 24 år da hun fikk påvist sykdommen. Etter seks år er hun fortsatt ikke utlært på livet med diabetes 1, forklarer hun. Det har heller ikke alltid vært like lett å akseptere, men å lære å godta situasjonen har vært en gradvis prosess, sier Flatland.

- Jeg har en veldig klok mor, som alltid har lært meg å gjøre det beste ut av situasjonen. Så når jeg først har vært uheldig og fått denne sykdommen, får jeg prøve å gjøre det beste ut av det. Og som jeg også skriver i innlegget, så vet jeg at det finnes andre som opplever langt tøffere utfordringer enn det jeg må leve med.

LES OGSÅ: Gjør tidlig comeback for datterens skyld

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer