VIL HJELPE ANDRE: - Jeg har valgt å stå oppreist og akseptere min skjebne. For meg kan Prostatakreftforeningen gjøre lite, men jeg vil at andre skal få del i min sykehistorie og erfaringer med prostatakreft, sier den tidligere hoppstjernen. Foto: SCANPIX
VIL HJELPE ANDRE: - Jeg har valgt å stå oppreist og akseptere min skjebne. For meg kan Prostatakreftforeningen gjøre lite, men jeg vil at andre skal få del i min sykehistorie og erfaringer med prostatakreft, sier den tidligere hoppstjernen. Foto: SCANPIX Vis mer

Idrettslegende dødssyk av kreft

- Jeg aksepterer min skjebne, sier Torbjørn Yggeseth, som lider av uhelbredelig prostatakreft.

SEHER.NO: Den tidligere storhopperen Torbjørn Yggeseth (74) lider av prostatakreft, og sitter lenket til rullestolen, med begrenset tid igjen å leve.

- Jeg har valgt å stå oppreist og akseptere min skjebne. For meg kan Prostatakreftforeningen gjøre lite, men jeg vil at andre skal få del i min sykehistorie og erfaringer med prostatakreft, sier Yggeseth til Prostatakreftforeningens medlemsblad, Profo-nytt - ifølge VG, som har fått tillatelse til å gjengi intervjuet. 

Den tidligere SAS-piloten og mektige lederen av hoppkomiteen i det Internasjonale Skiforbundet (FIS), sitter i rullestol, lam fra livet og ned.

- Jeg har nå begrenset levetid, slik min kone fikk, som døde i 2002 av brystkreft. Hun fikk fem måneders frist av legene - og døde omtrent på dagen fem måneder senere, forteller den åpenhjertige 74-åringen.

Da Yggeseth jobbet i SAS ble han prostata-sjekket hvert halvår. Etter at han ble pensjonist ble det ikke lenger noen faste besøk hos legen. Han følte seg frisk og fin og var alltid i god form, og det var derfor heller ikke noen dramatikk som lå bak da han oppsøkte en lege på Bærum sykehus i 2006. Resultatet av konsultasjonen var positiv, alt var bra.

Det ble også målt PSA (prostata-spesifikt antigen), men den var ikke alarmerende høy.

- Legen sa imidlertid at min alder tilsa at jeg burde ta en såkalt utskrapning, der man "dreier opp prostatahullet". Etter litt overveielse fant jeg ut at dette sikkert var fornuftig. Etter to-tre dager ble jeg utskrevet, og alt var i orden - trodde jeg. Det gjorde legen også.

Datoen var 17. mai 2006. Ti måneder senere oppdager han blødninger i urinen. Dermed ble det gjennomført enda en operasjon. Resultatet var nedslående.

- Jeg fikk overraskende høre at jeg hadde en meget hissig form for prostatakreft, sier Yggeseth, som etter fletre behandlingsrunder plutselig fikk voldsomme smerter i bekkenregionen. Legene trodde det var en kreftsvulst i korsryggen, men det viste seg bare å være en byll som presset mot ryggmargen.

Resultatet av operasjonen ble likevel katastrofalt. Da han våknet opp var han lam fra livet og ned.

- Det var særdeles tøft å få vite at jeg aldri ville kunne gå ihgjen. Men det tok ikke lang tid før jeg så de gode tingene i livet, forteller hopplegenden.

Har du et kjendistips? Tips oss her!

LES OGSÅ: Anette Sagen i ny film