RØYK UT: Lørdag var det Ida Maria som trakk det korteste strået i «Stjernekamp». Foto: NRK
RØYK UT: Lørdag var det Ida Maria som trakk det korteste strået i «Stjernekamp». Foto: NRKVis mer

«Stjernekamp»:

Ida Maria kom på tredjeplass i årets «Stjernekamp»

- Jeg er kjempestolt.

(Se og Hør): Lørdag kveld var det semifinale av årets «Stjernekamp», hvor Ida Maria Børli Sivertsen (33) måtte se seg slått på målstreken av sine sangkonkurrenter Didrik Solli-Tangen (30) og Adam Douglas (35).

Det var sjangrene disco og joik artistene fikk bryne seg på lørdag kveld, hvor de ble guidet inn i joikens univers av Johan Anders Bær fra Karasjok. Ifølge NRK er han blant de fremste til å ta joiken til nye former og sjangre.

Men selv om joike-kongen var fornøyd med Ida Maria sin innsats, måtte likevel Ida Maria takke for seg denne gang.

- Jeg er kjempestolt, jeg har fått en fantastisk mulighet til å vise hva jeg gjør. Tusen takk for alle som har stemt på meg. Jeg har hatt en drømmereise, rett og slett, uttalte Ida Maria.

Også Dagbladets anmelder var fornøyd med Ida Maria innsats i kveld.

- Det er jo også vanskelig for en utenforstående å vurdere om de tekniske aspektene sitter, så da må man gå på magefølelse og den opplevelsen man sitter igjen med etter endt fremføring. Og Ida Maria ga deg en følelse av noe altoppslukende og genuint rørende, skrev Dagbladets anmelder.

Saken fortsetter under bildet:

DISCO: Ida Maria imponerte også dommerne under sjangeren disco hvor hun sang «I Will Survive» av Glaria Gaynor. Foto: NRK
DISCO: Ida Maria imponerte også dommerne under sjangeren disco hvor hun sang «I Will Survive» av Glaria Gaynor. Foto: NRK Vis mer

Han hadde heller ingenting å si på fremførelsen av disco-sjangeren.

- Den røffe tilnærmingen funker bra her også, selv om det innebærer at heftige dansetrinn og glatt discovibb må ta bakdøra. Energinivået er upåklagelig.

Kritisert
Joik har aldri før vært med som en sjanger i NRK-programmet tidligere, og den siste uka har det haglet med kommentarer etter at ukas sjangre ble kjent.

Dette kom nemlig i kjølvannet av debatten om kulturell appropriasjon, etter at finansminister Siv Jensen kledde seg ut som Pocahontas.

Til Dagbladet kunne NRK opplyse om at de er klar over at noen er kritiske til joik som en sjanger i programmet, men fortalte at NRK Sápmi har heiet på det fra første stund, og at det var helt avgjørende for valget av joik som sjanger.

- Vi er selvfølgelig klar over at dette er et betent spørsmål i enkelte samiske miljøer og at det har vært reaksjoner. Men inntrykket er at det store flertallet i miljøet er stolte og glade over at joik nå skal presenteres i Stjernekamp, uttalte Unni Ødegård, prosjektredaktør i NRK i et intervju med Dagbladet tidligere denne uken.

- Hun ser ut som en gal kvinne

Det er imidlertid ikke kun joik i «Stjernekamp» som har fått oppmerksomhet den siste tiden.

Under den femte sendingen av årets «Stjernekamp» var det nemlig opera som var sjangeren artistene måtte bryne seg på, og etter at Benedicte Adrian framførte sin tolkning av «Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen», med terningkast tre fra Dagbladets anmelder, har videoen gått viralt på nett.

- Om jeg skal være helt ærlig, så tror jeg at jeg likte henne bedre under hiphop-kvelden. Hun ser virkelig ut som en gal, gal kvinne der hun borrer blikket i deg og hytter med kniven, mente Dagbladets anmelder den kvelden.

Men tross den harde kritikken forlot Adrian «Stjernekamp» med hodet hevet.

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg har vært med så langt. Jeg har hengt i en tynn tråd. Jeg vil heller gå ut på en høy tone enn å gå ut skikkelig lusent. Jeg føler jeg har fått vist hva jeg har i meg. Det har vært fantastisk, og jeg kommer til å fortsette med å synge, uttalte hun

Dette sang artistene i Stjernekamp lørdag kveld:

Disco:

Ida Maria:« I Will Survive» av Glaria Gaynor

Didrik Solli-Tangen: «September» av Earth, Wind & Fire

Adam Douglas: Don't Stop 'Til You Get Enough av Michael Jackson

Joik:

Ida Maria: Gula Gula av Mari Boine

Didrik Solli-Tangen: Daniels joik av Jon Henrik Fjällgren

Adam Douglas: Laila Stian av Johan Anders Bær

TÅRER: «Stjernekamp»-artistene skal denne uka synge opera, noe Nicoline Berg synes er ekstra skummelt. - Jeg gruer meg helt jævlig, sier hun. Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: Lisa Børud takker Gud og farfar for suksessen