Ida Fladen har vært kronisk syk i 14 år

- Sykdommen ble lettere å takle etter diagnosen, sier programlederen.

KRONISK SYK: Ida Fladen har i 14 år slitt med svimmelhet og kvalme. Foto: Fameflynet Norway
KRONISK SYK: Ida Fladen har i 14 år slitt med svimmelhet og kvalme. Foto: Fameflynet Norway Vis mer

SEOGHØR.NO: TV-kometen Ida Fladen (28) hadde i fjor stor suksess med NRK-serien «Prosjekt perfekt». Nå har hun gått over til TV 2, der hun skal lede «Sommertid».

Etter at hun skadet seg i et hopp fra en klipp i slutten av april, avslørte Ida at hun led av krystallsyke. Hun fikk diagnosen i fjor, men nå viser det seg at hun har hatt sykdommen i 14 år uten å vite hva som feilte henne.

- Alt går rundt. Jeg føler meg svimmel, kvalm og uvel. Jeg har det kronisk. Før jeg fikk diagnosen, var jeg veldig ofte syk uten å finne ut hva det var. Jeg tror det også var med på å gjøre meg deprimert, sier Ida Fladen til VG.

Men hun synes det hjalp å få vite hva som var galt.

– Det er slitsomt å ha en sykdom du går rundt og lurer på hva er. Hele tiden. Etter at jeg fikk diagnosen, ble sykdommen lettere å takle. Jeg er veldig ofte svimmel. Men jeg har vært det i 14 år, så jeg vet ikke om noe annet. Det er noe jeg har lært meg å leve med.

Ifølge Store Medisinske Leksikon er krystallsyke, en tilstand med anfall av kraftig svimmelhet som kan utløses ved visse bevegelser med hodet, gjerne i det man snur seg eller setter seg opp i sengen.

«Krystallsyke antas å være forårsaket av partikler («stener», «krystaller») i endolymfen i buegangene i balanseorganet i det indre øret. Når hodet beveges, settes disse partiklene i bevegelse og skaper bølgebevegelser inne i buegangene. Tilstanden går som regel over av seg selv, men ikke sjelden kommer den tilbake etter noe tid», står det videre.

Det var det som skjedde da Ida hoppet fra en 10 meter høy klippe og rett ned i Oslofjorden i påsken. Det endte med sprukket trommehinne, og utløste krystallsyken. Like før Gullruten var Ida uheldig på nytt, og måtte avlyse en gjesteopptreden i i talk-showet «Else» på TV 2. Da hadde hun pådratt seg hjernerystelse ute på byen.

- Det var rett og slett en som var uheldig og skallet til meg, så det var ganske udramatisk altså, sa hun til Seoghør.no på Gullruten noen dager seinere.
LES OGSÅ: - Ja, jeg har prøvd Tinder