«Fra bølle til bestevenn»

I strupen på hundeprogram

Den svært populære NRK-serien «Fra bølle til bestevenn» får kritikk fra hundeforening, melder NRK.

VEKKER REAKSJONER: Newfoundlandshunden Anton har blitt rikskjendis, men ikke alle er like begeistret for «Fra bølle til bestevenn». Foto: Tormod Leet / Monster / NRK
VEKKER REAKSJONER: Newfoundlandshunden Anton har blitt rikskjendis, men ikke alle er like begeistret for «Fra bølle til bestevenn». Foto: Tormod Leet / Monster / NRK Vis mer
Publisert

Hundeprogrammet «Fra bølle til bestevenn» har på kort tid blitt en enorm publikumssuksess. Etter premieren 3. januar har opptil 1,1 millioner fulgt hundetrener Maren Teien Rørvik og seks «bøllete» hunder som skal lære å oppføre seg, ifølge NRK.

Newfoundlandshunden Anton fra Stjørdal har til og med gjort en gjesteopptreden på talkshowet «Lindmo».

Men reaksjonene har ikke vært udelt positive. Ifølge NRK stiller Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr (NAS) seg kritisk til treningsmetoder som blir brukt i programmet.

Kritiserer straff

NRK skriver at organisasjonen har kontaktet NRK og produksjonsselskapet Monster med et brev som også er postet på deres Facebook-side.

Kritikken retter seg spesifikt mot noen av metodene til hundetrener Maren Teien Rørvik. Hun er biolog og har en master i etologi med spesialisering innen hundeatferd, ifølge NRK.

KJENDISHUNDENE: Kjendisene er som folk flest; de elsker dyrene sine. Her er noen av dem som gjør det lille (!) ekstra for sine firbeinte venner. Video: Rød Løper Vis mer

Gruppen reagerer på det de opplever som en blanding av positiv belønning og straff. De skriver at Rørvik i stor grad gjør en god jobb, men mener to av hundene trenger hjelp fra en atferdkonsulent.

- Det som er problemet er at det i treningen blir puttet inn tilført straff. I intro til serien sies det at det brukes positiv hundetrening, og tilført straff hører ikke hjemme der, sier atferdskonsulent og NAS-leder Kjerstin Vinsjansen Gjertsen til NRK.

OVERDÅDIG: Noen unner hundene sine litt ekstra. Og litt mer. Vis mer

- Hundens velferd i hovedfokus

I sitt tilsvar sier prosjektredaktør Anne Kvadsheim i NRK at produksjonen har satt hundens velferd i høysetet.

- Maren bryter ikke loven og har aldri som hensikt å straffe eller skremme hundene fra å gjøre feil. Hun baserer treningen sin på positiv belønning der hunden skal motiveres til å gjøre rett, sier hun ifølge NRK.

Rørvik sier selv at hun aldri oppfordrer til å rykke i hundebånd, eller rope til hunden. Hun sier det finnes unntakstilfeller hvor det er nødvendig å korrigere sterkt uønsket atferd, men mener hundene i programmet har respondert positivt på dette.

- Jeg kjenner meg trygg på at vi har funnet løsninger som gjør at både hund og eier kan få det bedre. Så får jeg heller leve med at noen bruker korte klipp fra et langt treningsløp til å trekke bastante slutninger, sier hun til NRK.

LES OGSÅ: - Trodde virkelig det ville vare

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer