Samuel Massie

I sorg etter drapet på kameraten

Said Bassam Chataya ble drept i Bergen fredag kveld.

I SORG: Samuel Massies gode kamerat ble knivdrept i Bergen fredag kveld. Foto: Geir Egil Skog
I SORG: Samuel Massies gode kamerat ble knivdrept i Bergen fredag kveld. Foto: Geir Egil Skog Vis mer

Fredag kveld ble en mann i slutten av 20-årene knivdrept under et masseslagsmål like utenfor en bensinstasjon på Danmarks plass i Bergen. Mannen, som nå er identifisert som Said Bassam Chataya (28), ble erklært død på sykehus kort tid etter slagsmålet.

Totalt er tolv mennesker siktet i saken, kunne politiet opplyse om under en pressekonferanse søndag ettermiddag. Drapet har rystet hip-hop-miljøet i Bergen, og blant andre har artisten Kamelen uttrykket sin sorg over tapet av Said.

Chataya var også god venn av Jarle Andhøy (41) og Samuel Massie (26). I 2010 var han med i «Sjøspøyt» på NRK sammen med de to nå landskjente eventyrerne.

- Betydd uendelig for meg

I den norske dokumentarserien skulle Andhøy lære norsk ungdom på en folkehøgskole i Troms om seiling i arktiske farvann.

Begge er nå i sorg etter tapet av kameraten.

Massie gikk på folkehøyskolen sammen med Chataya. De var med i Jarle Andhøys program sammen, og var nære venner. Han er preget av drapet på kameraten.

BERGEN: Blomster er lagt ned ved stedet der en person døde etter knivstikking ved Cirkle K på Danmarksplass i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BERGEN: Blomster er lagt ned ved stedet der en person døde etter knivstikking ved Cirkle K på Danmarksplass i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Han var en gledesspreder og en god støttespiller i min ungdomstid da jeg lette etter fotfeste. Han har betydd mye for meg. At han nå er død er kjempetrist, sier han til VG, og fortsetter:

- Said kunne komme inn i hvilket som helst rom, og i løpet av 20 sekunder, så fant man ut at han var litt av en type. En original. Alltid et stort smil om munnen, alltid i godt humør, forteller Samuel til avisen.

På Instagram har han lagt ut følgende innlegg om kameraten:

«Han har betydd uendelig mye for meg i mitt liv og var en av faktorene for at nettopp jeg kom meg opp på folkehøgskolen som skulle forandre mitt liv. Vi har støttet hverandre siden han flyttet til Bergen, og var en nær venn av hele familien», skriver han blant annet.

Han avslutter med den arabiske frasen «shukraan habibi», som kan oversettes til «takk, min kjære».

- Meningsløst

Jarle Andhøy er også sterkt preget av drapet. Overfor Dagbladet beskriver han det som meningsløst.

- Jeg ble opplyst om Saids dødsfall i går, og oppfatter hendelsen som et trist og meningsløst drap, sier Andhøy til Dagbladet, og fortsetter:

I SORG: Både Jarle Andhøy og Samuel Massie er sterkt preget av drapet i Bergen. Foto: NTB scanpix
I SORG: Både Jarle Andhøy og Samuel Massie er sterkt preget av drapet i Bergen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Said var en glad, likandes musiker i hip hop-gatemiljøet, med glimt i øyet. Han hadde tanker utenfor boksen, og som norsk muslim hadde han en sterk livsdrøm om et fritt Palestina.

Chataya kom opprinnelig fra Syria, men bodde store deler av livet sitt i Bergen.

Han har selv uttalt seg om vennskapet med Massie, da «Berserk» forliste i 2011. Før han fikk klarhet i at det hadde gått bra med Andhøy og Massie, fortalte han følgende om kameraten Samuel overfor Dagbladet:

- Det var jeg som overtalte Samuel til å ta ett år på folkehøyskolen. Etter det året på skolen sammen ble vi som brødre. Han er en gutt det ikke finnes maken til i verden. Åpen, og positiv, og står på hele tida. Det var derfor han ble valgt ut til å være med på «Berserk», sa den nå drepte 28-åringen den gang.

12 siktede

Lørdag kveld ble to nye personer pågrepet for drapet. Det betyr at 12 personer nå er siktet i saken. Bare en av dem er siktet for drap. Hans forsvarer, Jørge Riple, fortalte til Dagbladet søndag at klienten hans har det tungt.

- Han har det tungt. Å få vite at noen du har en relasjon til er omkommet, er en tøff beskjed å få. Han var ikke kjent med det før jeg informerte han, sier Riple til Dagbladet.

Elleve av de tolv siktede har norsk statsborgerskap. Fire er oppvokst i Norge, mens de syv resterende kommer fra Midtøsten og Afrika. De er født mellom 1987 og 2000.

- Ingen av dem er helt ukjent for politiet, sa politiinspektør May-Britt Erstad.

Politiinspektør Tore Salvesen opplyser at dagen i dag hovedsakelig går med til avhør. Den drapssiktede vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen. På spørsmål fra TV 2 bekreftet Salvesen at avdøde og siktede kjenner hverandre fra før.