Kim Friele er død

I sorg: - Takk for alt du var

Kim Friele blir hedret av venner og kjente etter at hun gikk bort, 86 år gammel.

GIKK BORT: Tirsdag kom nyheten om at Kim Friele har gått bort, 86 år gammel. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
GIKK BORT: Tirsdag kom nyheten om at Kim Friele har gått bort, 86 år gammel. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente forfatteren og aktivisten Karen-Christine «Kim» Friele har gått bort, 86 år gammel. Det opplyser hennes nærmeste pårørende, Else Hendel, til NTB.

Nå hylles hun av flere kjente profiler fra det skeive miljøet, blant andre Per Sundnes (55).

- Friele har vært en virkelig homopioner. Hun var den første som virkelig sto frem og kjempet en kamp som mange har nytt godt av. Friele var kompromissløs og direkte. Selv om hun fikk bank for en hel generasjon reiste hun seg alltid, sier Per Sundnes til Se og Hør.

BEIN I NESA: Per Sundnes er blant dem som deler gode ord om Kim Friele. Foto: Ryan Kelly / NTB
BEIN I NESA: Per Sundnes er blant dem som deler gode ord om Kim Friele. Foto: Ryan Kelly / NTB Vis mer

Han forteller videre at de to har jobbet sammen ved flere anledninger.

- Jeg husker at hun alltid hadde bein i nesa. At hun nå har gått bort er bare trist, men hun har levd et sterkt liv og nå håper jeg hun får hvile i fred.

- Banebryter

Jan Thomas (54) forteller til Se og Hør at det er en svært trist nyhet at Friele nå har gått bort.

- Jeg må jo bare kaste meg på det alle andre sier, hun var en frihetskjemper, det man kaller en bauta og banebryter som har tilrettelagt for sånne som oss. Hun gjorde sånn at vi har det sånn som i dag.

- Jeg tror hun kan minne oss på alle på at vi ikke må ta friheten vår for gitt, og vi skal huske våre forkjempere, legger han til.

- Jeg håper virkelig hun får den plassen, at vi snakker om henne og at vi bruker henne som et skinnende eksempel på hår, avslutter han.

- IDIOTER: Jan Thomas ble opprørt - og skamfull - da han hørte historien om Edvin som ble slått ned på bussen, angivelig fordi han er homofil. Video: Dorholt / Langsem / Rydning Vis mer

- En bauta

Tore Petterson (42) forteller til Se og Hør at det var forferdelig triste nyheter å våkne til.

- Kim var en bauta! En kraft som forandret livet til oss alle. Hun gjorde Norge til et land andre land kunne se opp til, sier han.

Petterson legger til at hans første møte med homofil kultur i Oslo var et foredrag med nettopp Friele.

VARM PERSON: Hans-Erik Dyvik Husby også kjent som Hank von Helvete gikk bort fredag. Venner minnes artisten. Video: Dagbladet TV. Programleder: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Foredraget startet sånn: «Et folk uten historie, er et folk uten fremtid. Vi må kunne vår historie for å kunne lære av våre feil og bli bedre». Jeg siterer henne ofte på det i konfirmasjonstaler og foredrag. Hun hadde så rett!

- Jeg er stolt og takknemlig over å ha fått muligheten til å ha noen fantastiske samtaler med henne, og glad jeg flere ganger fikk takket henne for det viktige arbeider hun har gjort. Hun skal ikke glemmes, og vi skal fortsette å fortelle vår historie slik hun gjorde.

BAUTA: Tore Petterson beskriver Kim Friele som en bauta. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BAUTA: Tore Petterson beskriver Kim Friele som en bauta. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Personlig venn av kulturministeren

- Norge hadde ikke vært det Norge vi kjenner, uten Kim Friele, og jeg hadde ikke vært meg. Det er umåtelig trist at hun har gått bort. Hun er en av de som har gjort mest for likestillingen i Norge. For at LHBTI-personer kan leve fritt. Hun tok kampen personlig, og det kostet.

Slik reagerer kulturminister Anette Trettebergstuen (40) etter Kim Frieles bortgang, før hun fortsetter å hedre homoforkjemperen.

- Men Kim ga seg aldri. Det nyter vi alle godt av nå. Hun gikk foran på et tidspunkt hvor det var kriminelt å være skeiv, og har med sin personlighet, sin innsats og sin dedikasjon utrettelig kjempet for likestilling, og endret det norske samfunnet.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Trettebergstuen hadde også et personlig forhold til Friele:

- Friele vil for alltid være symbolet på at endring er mulig, en av årsakene til at folk som meg kan leve i frihet, og et forbilde for oss alle. For meg var hun også en personlig venn.

Har betydd aller mest

Tidligere helseminister Bent Høie (H) (50) sier til Se og Hør at Friele var den personen som skulle lede veien for de homofiles rettigheter.

- Jeg vil si at Kim Friele har betydd aller mest for kampen til homofile og lesbiske sine rettigheter. Det er mange som har stått i denne kampen, men det er ingen som har vært så sentrale som henne. Vi står alle på hennes skuldre, sier han.

- NAVNET I GULLSKRIFT: Tidligere helseminister Bent Høie hedrer Kim Friele. Foto: Ali Zare / NTB
- NAVNET I GULLSKRIFT: Tidligere helseminister Bent Høie hedrer Kim Friele. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Høye sier at han betrakter Friele som en tydelig røst som alltid vil bli husket for den viktige kampen hun kjempet.

- Hennes navn vil stå i gullskrift i historiebøkene for den kampen hun kjempet. Det som er unikt, er at hun hadde en veldig tydelig stemme og beholdt den stemmen hele veien. Det er veldig mange generasjoner som har henne som et forbilde.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Et ikon

Inge Alexander Gjestvang, lederen av foreningen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualiseringsmangfold) opplyser til Se og Hør at foreningen fikk dødsbudskapet til Friele i går kveld.

- Det var med stor sorg at vi mottok dødsbudskapet om Kim i går kveld. Hun var en viktig person for miljøet som i stor grad bidro til vår kamp, så det er selvfølgelig trist at en av bautaene i vårt miljø går bort, sier Gjestvang til Se og Hør.

Friele har betydd mye for miljøet, og Gjestvang sier at hun vil bli dypt savnet og husket for sin viktige kamp for miljøet.

- Hun vil bli husket for sin tydelige stemme, for å bidra til avkriminalisering av homofile og for å fjerne homofili som en psykisk diagnose, sier han.

KJÆRESTER? Adrian og Christine i «Sommerhytta» snakker om at de andre tror at de er kjærester. Video: TV 2 Vis mer

Tok kontakt før han gikk ut

Finn Schjøll (73), bedre kjent som «Blomster-Finn», forteller til Se og Hør at hadde et godt bekjentskap til Friele.

- Hun har på en måte alltid holdt en hånd over meg. Jeg snakket med henne personlig før jeg gikk ut offentlig og fortalte at jeg var homofil, forteller han.

Han forteller videre at han ble trist da han fikk nyheten. Samtidig er jeg ekstremt takknemlig.

- Jeg ville aldri blitt sett på som den samme om det ikke hadde vært for henne. Norge ligger i tet når det gjelder homokampen takket være henne.

- Nå må noen andre kjempe videre

Tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland (74), minnes Friele på Instagram:

«Et ikon har forlatt denne verden, men kampen vant du. Hvil i fred. Nå må noen andre kjempe videre», skriver Drevland.

«Kjære Kim Friele, takk for alt du var. Jeg takker deg for at jeg får være den jeg er! Du var og vil alltid være mitt forbilde! Håper jeg har en liten flik av ditt kampmodus i meg, for vi er langt fra i mål men du tok oss så vanvittig mye nærmere! Hvil i fred, vi sees!», skriver Erlend Elias Bragstad (39) i et innlegg på Instagram.

LES OGSÅ: Røper nye detaljer rundt tragedien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer