«Mesternes mester»:

I sjokk etter dødsbrann: - Helt forferdelig

Dødelige flammer herjet rundt «Mesternes mester»-deltakerne i Portugal.

TRAGEDIE: Portugal ble rammet av en dødelig skogbrann under «Mesternes mester»-innspillingen i fjor sommer. NRKs base i byen Faro ble spart av flammene, men deltakerne ble likevel sterkt preget av den nasjonale katastrofen. Foto: Rubicon TV/NRK/ NTB scanpix
TRAGEDIE: Portugal ble rammet av en dødelig skogbrann under «Mesternes mester»-innspillingen i fjor sommer. NRKs base i byen Faro ble spart av flammene, men deltakerne ble likevel sterkt preget av den nasjonale katastrofen. Foto: Rubicon TV/NRK/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PORTUGAL (Se og Hør): På bildet ovenfor jager et brannfly over den portugisiske himmelen, i desperat kamp mot et flammehav ute av kontroll.

Samtidig som den voldsomme skogbrannen herjer innlandet, er norske idrettslegender samlet på kysten til glad kappestrid på NRK.

«Mesternes Mester»-gjengens sommereventyr havnet i skyggen av dødsbrannen, som krevde over 60 menneskeliv og skadet hundrevis.

- Dette er den største tragedien i landet på flere år, sa ordføreren i hardt rammede Pedrógão Grande om brannen.

DRAMATISK: Ambulanser og brannmenn kjempet mot flammene og reddet menneskeliv under den voldsomme skogbrannen i nærheten av fjorårets «Mesternes mester»-innspilling. Foto: AFP/ NTB scanpix
DRAMATISK: Ambulanser og brannmenn kjempet mot flammene og reddet menneskeliv under den voldsomme skogbrannen i nærheten av fjorårets «Mesternes mester»-innspilling. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

På flukt fra flammene

Brannen slo ut telefonlinjer og kommunikasjon, og lokalbefolkningen ble uten forvarsel fanget i flammene. Mange mistet livet mens de desperat forsøkte å flykte i bil gjennom infernoet.

De norske sportsprofilene ble oppdatert på utviklingen i landet, og innrømmer at det satte et preg på oppholdet.

PÅ HALV STANG: Deltakervillaen i årets sesong flagget på halv stang (t.v. i bildet), etter brannen som herjet Portugal sist sommer. Foto: Erlend Haugen/ Se og Hør
PÅ HALV STANG: Deltakervillaen i årets sesong flagget på halv stang (t.v. i bildet), etter brannen som herjet Portugal sist sommer. Foto: Erlend Haugen/ Se og Hør Vis mer

Underveis i innspillingen ble det flagget på halv stang på «Mesternes Mester»-eiendommen.

- Det er helt forferdelig det som har skjedd, og tankene mine går til de som er blitt rammet av dette, forteller en rystet Steffen Iversen (41) til Se og Hør.

Steffen Iversen skadet seg stygt under en badelek i Mesternes mester. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- En tragedie

Årets sesong er den 10. i rekken på NRK, og hvert program samler godt over én million seere.

Blant deltakerne denne gang finner vi skøytedronningen og OL-legenden Bjørg Eva Jenssen, som dessverre røk ut først av programmet.

Se og Hør har en lang og hyggelig prat med OL-vinneren fra Lake Placid i 1980, men tobarnsmoren får et alvorlig drag over ansiktet når vi snakker om dødsbrannen.

- Når det er såpass nær er det jo klart man tenker en del på det. Det er rett og slett en tragedie, forteller hun beveget.

- Som et spøkelse over oss

For programleder Dag Erik Pedersen (58) er det de siste årene nærmest blitt en vond vane å føle naturens brutalitet på kroppen.

TV-innspillingene er nemlig blitt forfulgt av tragedier, store naturkatastrofer er kommet tett på både deltakere og crew.

For to år siden brøt det ut en intens skogbrann i byen Menton utenfor Monaco, bare 300 meter unna det utvalgte deltakerhotellet. Den voldsomme røyken sto som en vegg foran dem.

- Vi måtte komme oss unna! Flere ganger kjente vi på usikkerheten, den lå som et spøkelse over oss. Det var en ubehagelig følelse - å ha flammene så tett på, sier den populære programlederen til Se og Hør.

Bråk på TV

For en så stor og omfattende TV-produksjon byr naturlig nok naturkatastrofer på voldsomme praktiske utfordringer. Dag Erik fikk bruk for all sin erfaring og rutine:

- Veier ble plutselig stengt og trafikken kunne bli stående i timevis.

- Det var også fem-seks gamle brannfly i luften til enhver tid som forsøkte å slukke brannen, så det ble en forferdelig dur og støy - noe som gjorde jobben vår svært komplisert. Vi måtte hele tiden finne andre løsninger og locations for øvelsene, forteller programlederen.

STORE ØDELEGGELSER: Flammehavet avbildet ved en elv i Penela, Coimbra i det sentrale Portugal 18. juni 2017. Foto: AFP/ NTB scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Flammehavet avbildet ved en elv i Penela, Coimbra i det sentrale Portugal 18. juni 2017. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Drukningsdød

Også under fjorårets sesong ble innspillingen rammet, denne gangen kom katastrofen sjøveien.

Kun få dager før opptakene skulle starte, traff et vilt uvær Kalamata sør i Hellas - byen der deltakerne skulle bo og oppholde seg de neste ukene.

Kraftig flom og regnvær tok livet av tre personer.

- Det var helt forferdelig. Biler hadde blitt tatt av vannmassene og det var tydelige tegn på det voldsomme uværet som hadde herjet. Det er trist å tenke på alle som ble rammet, fortalte Dag Erik til Se og Hør den gang, før han som vanlig loset innspillingen trygt i havn.

LES OGSÅ: - Jeg våknet av et enormt smell mot hodet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer