Per Fugelli:

- I siste livsfase er det mye bly, mange minuser og mørketid, men det er også lyspunkter

Per Fugelli har vært kreftsyk i åtte år.

«PER DØR»: I kveld gjester Per Fugelli talkshowet Skavlan, der han åpner opp om de mange behandlingene han har fått gjennom de siste åtte åra. I tillegg skriver han på en ny bok, titulert «Per dør». Video: NRK Vis mer

(Seoghør.no): I 2009 fikk professor og lege Per Fugelli (73) for første gang beskjed om at han hadde kreft.

Like før jul i 2015 fikk han dødsdommen.

- Nå handler det om å gjøre siste delen av livet mitt så god som mulig sammen med de jeg er glad i, fortalte Fugelli til «God Morgen Norge» på TV 2 for ett år siden.

Fredag kveld gjester 73-åringen «Skavlan» og her åpner han opp om sykdommen og arbeidet med sin nye bok «Per dør».

Fredrik Skavlan spør Fugelli om hvorfor boka har fått denne tittelen.

- Det er vel ingen som tror på det lenger. Det begynner å likne på en bløff. Her sitter jeg på Skavlan, og ser godt ut. Og skriver «Per dør».

- Jeg har hatt kreft i tykktarmen. Begge lungene, gang på gang på gang. Nå har jeg kreft i lillehjernen, cellegiftregime. Fem store kreftoperasjoner, og er nettopp ferdig med strålebehandling. Så jeg mener jeg har lov til å skrive «Per dør», forklarer han til Skavlan.

  • Se det sterke klippet øverst i saken.

Saken fortsetter under bildet.

DØDSSYK: Professor Per Fugelli har beriket mange mennesker med sine livsfilosofiske tanker. Han er også kjent som en ivrig samfunnsdebattant og har siden tidlig 90-tallet deltatt i en rekke debattprogrammer, både på TV og radio. Foto: NTB Scanpix
DØDSSYK: Professor Per Fugelli har beriket mange mennesker med sine livsfilosofiske tanker. Han er også kjent som en ivrig samfunnsdebattant og har siden tidlig 90-tallet deltatt i en rekke debattprogrammer, både på TV og radio. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil dø med boka

I 2010 utga Fugelli boka «Døden, skal vi danse?» som handler om å leve med døden som følgesvenn.

Siden den gang har situasjonen blitt langt mer alvorlig, og mens «Døden, skal vi danse?» hadde en humoristisk penn, vil «Per dør» ha en litt annen fremtoning, forteller han til Dagbladet.

- Jeg prøver å få fram det jeg tror vil være verdifullt for andre alvorlig syke mennesker. I siste livsfase er det mye bly, mange minuser og mørketid, men det er også lyspunkter. Jeg prøver å få frem at det er en del verdier og kvaliteter også ved livets siste akt.

«Per dør» blir Fugellis siste bok. Han har foreløpig skrevet rundt 200 - 300 sider, men han aldri kommer til å få se sitt eget verk bli gitt ut.

- Vi skal dø sammen, denne boka og jeg. Det er litt av det fine. Jeg skal skrive til «the end,» forklarer han til avisa.

I 2012 fortalte Fugelli, som tidligere denne måneden tildelt Menneskeverds Livsvernpris, at han har lært seg å akseptere tanken på at han skal dø.

- Nå går det mot slutten og det er forbannet naturlig. Jeg er ikke i noen særstilling, så hvorfor lage en diger ståhei. Det er naturlig, det er normalt som faen. Det må du lære deg å mestre og tåle så godt du kan, sa han den gang i NRK-programmet «Trygdekontoret».

HAR MOTTATT FLERE PRISER: I 2013 ble Per Fugelli tildelt Fritt ord-prisen under en seremoni i Operaen i Oslo. Foto: NTB scanpix
HAR MOTTATT FLERE PRISER: I 2013 ble Per Fugelli tildelt Fritt ord-prisen under en seremoni i Operaen i Oslo. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Camilla Läckberg straffer barna