Fredrik Skavlan:

I retten: - Veldig fortvilet

Onsdag startet rettssaken der en tømrermester saksøker programlederen.

I RETTEN: Fredrik Skavlan møter denne uken i Oslo tingrett. Foto: Eivind Senneset, TV 2
I RETTEN: Fredrik Skavlan møter denne uken i Oslo tingrett. Foto: Eivind Senneset, TV 2 Vis mer
Publisert

I sommer ble det klart at talkshow-vert Fredrik Skavlan (54) måtte møte i retten. Tømrermester Kjetil Eriksen, som hadde gjort renoveringsarbeid på vinduer i boligen til Skavlan, mente sistnevnte ikke har betalt for arbeidet.

Skavlan på sin side mener at arbeidet som er utført av den andre parten ikke var av håndverksmessig standard, og ønsker derfor ikke å betale kostnadene. Partene klarte ikke å bli enige utenfor rettssalen.

Av smittevernhensyn får ikke Se og Hør være til stede i Oslo tingrett, men følger saken fra videolink. Det er satt av tre dager til saken.

KASTET UT: Da Petter Stordalen stilte noen krav til «Skavlan»-redaksjonen, gikk det ikke helt som han hadde tenkt. Lyd: Storm Productions Vis mer

Krever en halv million

Eriksen krever at Skavlan skal betale 550 000 kroner, mens Skavlan i sitt motsøksmål krever kontrakten deres hevet. Skavlan ønsker også å få betalt 341 000 kroner av motparten - beløpet han allerede har betalt for arbeidet.

- Jeg ville helst ikke sitte her selvfølgelig, jeg ville at det skulle gå bra. Det er ikke mange andre agendaer hos meg enn akkurat det. Hadde dere levert det dere skulle i første runde, hadde dette vært helt fint og jeg hadde vært en glad kunde, sier programlederen når han forklarer seg i retten, og legger til:

- Jeg vet ikke hvor mange faggrupper jeg har hatt inne, men jeg har nesten ikke klaget over noen ting. Jeg er veldig fortvilet over dette her.

SKAVLAN: Fredrik Skavlan settes ut når vi stiller spørsmål om det omdiskuterte intervjuet han hadde med Märtha Louise og Durek Verrett. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/TV 2/Rød Løper Vis mer

Boligen det gjelder ble kjøpt av Skavlan og samboeren Maria Bonnevie (46) sommeren 2018. Det er halvparten av en tomannsbolig på Oslos vestkant fra 1928 – til 21,6 millioner kroner.

TV 2 har tidligere skrevet at hele oppussingen hadde en prislapp på mellom åtte og 12 millioner kroner.

Huset er delvis verneverdig, og det måtte gjøres store endringer der.

RENOVERT: Fredrik Skavlan og samboeren Maria Bonnevie kjøpte den ene halvdelen av denne tomannsboligen i 2018, og har totalrenovert innvendig. Foto: Espen Solli/Se og Hør
RENOVERT: Fredrik Skavlan og samboeren Maria Bonnevie kjøpte den ene halvdelen av denne tomannsboligen i 2018, og har totalrenovert innvendig. Foto: Espen Solli/Se og Hør Vis mer

Uenige i definisjon

Tømrermester Kjetil Eriksen hadde som oppdrag å renovere de nesten hundre år gamle vinduene i boligen, og det er altså dette arbeidet - og betalingen av det - som er gjenstand for rettssaken.

Store deler av rettssakens første dag har gått ut på definisjonen av restaurering, og partene har altså ulik oppfatning av hva dette innebærer. Partenes advokater har i sine innledninger redegjort for hvordan de har tolket begrepet, og har gått i detalj på hvor partenes oppfatning spriker.

Også når partene selv forklarer seg er dette tema.

- Når Fredrik Skavlan sin oppfatning av hva vi skal levere ikke er det samme som vår oppfatning av hva vi skal levere, så må vi bli enige om når vi er i mål, forklarte Eriksen.

DRØMMEHJEMMET: Helene Olafsen og Jørgen Nilsen kjøpte drømmeboligen på Malmøya i fjor. Nå viser de frem huset i YouTube-serien «Klarna stikker innom». Video: Klarna Vis mer

Skavlans advokat Ole Johan Prytz lurte på om ikke Eriksen som fagmann var kvalifisert til å vite det selv, hvorpå han svarte:

- Jo, jeg er det, men jeg er ikke kvalifisert godt nok til å si hvor Fredrik i sitt hode eller du som hans representant mener vi er i mål.

Konkluderte med feil

Skavlan forklarte imidlertid sin oppfatning av jobben som skulle gjøres slik:

- Vi forventet å få det jeg mener er restaurerte vinduer, rett og slett vinduer, så langt det er mulig, tilbakeført til opprinnelig stand. Jeg er ikke fagmann på dette, men det er helt klart min forståelse av det begrepet.

STORT ØYEBLIKK: Isabel Raad kjøpte seg sin aller første bolig i TV3-programmet «Boligjakten». Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

Talkshowverten forklarte videre at vinduene ikke lot seg åpne og lukke slik som forventet, det var riper og slurvete malingsjobb. Dette et år etter at jobben ble påbegynt - og langt over tidsanslaget Eriksen hadde gitt på åtte uker.

Tømrermester Eriksen vedgår at de var ansvarlige for flere feil på restaureringsarbeidet, men at de sa seg villige til å rette dette. Skavlan hentet underveis inn en ekstern malermester, som i sin rapport konkluderte med flere feil.

Flere av disse var Eriksen uenig i, og partene forteller at det underveis ble dårlig stemning.

SE INTERVJU: - Jeg er veldig glad i organer, og synes det er veldig fint, så jeg spurte om jeg kunne få med meg blindtarmen hjem. Det sa artisten Aurora Aksnes da hun gjestet «Skavlan». Video: TV 2 Vis mer

- Frustrasjon

Skavlan sendte til slutt et krav om at rettingen av vinduene skulle være klare innen gitt frist, ellers ville han kreve dagsmulkt, som vil si at Eriksen måtte betale for hver dag vinduene ikke var på plass.

- Det tar så uendelig mye lengre tid enn vi har sett for oss, det blir jo en frustrasjon, sier Skavlan.

Det var på dette tidspunktet håndverkeren trakk seg ut av prosjektet, og Skavlan gikk da til anskaffelse av en annen til å ta seg av jobben.

FLYTTET TIL OSLO: Fredrik Skavlan og Maria Bonnevie i 2017. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
FLYTTET TIL OSLO: Fredrik Skavlan og Maria Bonnevie i 2017. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Jeg må ærlig innrømme at det slo meg ikke engang at man må forklare en mann som Eriksen hva som ligger i ordet restaurering, sier den noe oppgitte 54-åringen.

Programleder kan imidlertid fortelle at han nå er strålende fornøyd med vinduene, etter at en annen ferdigstilte arbeidet. Han og Bonnevie flyttet inn i boligen i april i fjor, etter å ha bodd i Stockholm i flere år.

De to møttes første gang da «Engelen»-stjerna gjestet hans daværende program, «Først & Sist», på starten av 2000-tallet.

Skavlan og Bonnevie fikk sitt tredje barn sammen i 2018, altså samme år de kjøpte boligen i Oslo.

Fra før har også Skavlan tre voksne barn.

ÅPNE OPP: Bianca Ingrosso har slitt med bulimi i flere år, og snakket åpent om det på besøk hos «Skavlan» . Video: TV 2 Vis mer

LES OGSÅ: - De får ikke en krone av meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer