«Anno» 2017:

- I perioder gråt jeg meg i søvn og gråt når jeg våknet

«Anno»-Linn Elise slet med skjult cøliaki i ti år. Hun fullførte flyskole og Luftforsvarets krigsskole på jernvilje.

TØFT: «Anno»-aktuelle Linn Elise Rølvåg slet i mange år med symptomer på cøliaki uten å vite at hun var syk. Hun lot seg ikke knekke, og klarte å oppfylle drømmen om å bli helikopterflyger i Forsvaret. Foto: NRK / Torbjørn Kjosvold, Forsvaret
TØFT: «Anno»-aktuelle Linn Elise Rølvåg slet i mange år med symptomer på cøliaki uten å vite at hun var syk. Hun lot seg ikke knekke, og klarte å oppfylle drømmen om å bli helikopterflyger i Forsvaret. Foto: NRK / Torbjørn Kjosvold, Forsvaret Vis mer

I denne sesongen av «Anno» har Linn Elise Rølvåg (33) vist styrke i alt fra turneringer til fektedueller og arbeid med svenne- og mesterstykker. Denne uka leder hun resten av deltakerne i mesterstykket i kokkelauget, noe som byr på visse utfordringer.

33-åringen fra Sigerfjord i Nordland har nemlig cøliaki, noe som innebærer at hun ikke kan smake på alle rettene fra 1537 som skal tilberedes.

- Jeg blir veldig avhengig av at de andre smaker på enkelte av rettene, så jeg må ha tillit til dem og stole på at det smaker godt, sier hun.

I fortida har cøliakien imidlertid satt Rølvåg på mye verre prøvelser. I dag er hun løytnant og helikopterpilot i 330 skvadronen i Forsvaret, men veien dit var langt fra enkel.

GÅR PÅ DIETT: Forrige uke var Linn Elise Rølvåg og Simen Havig-Gjelseth svenner i kokkelauget. Denne uka leder Rølvåg mesterstykket i lauget, men kan ikke smake på all maten selv. Foto: NRK
GÅR PÅ DIETT: Forrige uke var Linn Elise Rølvåg og Simen Havig-Gjelseth svenner i kokkelauget. Denne uka leder Rølvåg mesterstykket i lauget, men kan ikke smake på all maten selv. Foto: NRK Vis mer

- Var veldig utkjørt
I et periode på minst åtte-ti år, trolig fra tenårene av, gikk Rølvåg med uoppdaget cøliaki. Den kroniske sykdommen gjør at tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt, noe som fører til dårlig opptak av næringsstoffer og ernæringssvikt.

Rølvåg forteller at hun ble tappet for krefter og var mye sliten. I tillegg slet hun med mageproblemer, ettersom kroppen reagerer negativt på gluten når man har cøliaki.

- Jeg var sliten, kroppen min tok ikke opp jern, og jeg hadde diverse annen vitaminmangel. Jeg var bare veldig utkjørt, litt utbrent på en måte. Jeg tenkte ikke over at jeg var dårlig i magen. Jeg var så vant til det, jeg hadde vokst med det. Så jeg ble ikke klar over hvor ille det var før jeg ble frisk og slapp mageproblemene, sier Rølvåg.

I likhet med hos mange andre cøliakere var 33-åringens symptomer diffuse, og det var først rundt 2010-2011 hun bestemte seg for å undersøke plagene sine nærmere.

BLE FRISK: Her er Linn Elise Rølvåg avbildet i 2014, etter at hun var ferdigutdannet som helikopterpilot og hadde fått bukt med cøliaki-plagene. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
BLE FRISK: Her er Linn Elise Rølvåg avbildet i 2014, etter at hun var ferdigutdannet som helikopterpilot og hadde fått bukt med cøliaki-plagene. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret Vis mer

Vendepunktet kom da jobben ble truet av helsetilstanden hennes.

- Det som fikk meg til å reagere og virkelig ta tak i helseproblemene, det var at jeg var så veldig svimmel. Og det er jo veldig farlig når man lever av å fly helikopter. Så jeg måtte finne ut av det før jeg kunne fortsette å jobbe som helikopterpilot, forteller hun.

- Så da fant jeg ut at jeg hadde veldig lave jernlagre. Jeg var egentlig blodfattig. Jeg skjønte at det måtte være noe der. Så da jeg fant ut av det, og endret kostholdet mitt, legger hun til.

CØLIAKI-EKSPERT: Professor Trond Sundby Halstensen.  Foto: Per Gran, Institutt for Oral Biologi, UiO 
CØLIAKI-EKSPERT: Professor Trond Sundby Halstensen. Foto: Per Gran, Institutt for Oral Biologi, UiO  Vis mer

Trond Sundby Halstensen er professor i immunologi ved Institutt for oral biologi, og er kjent for sine studier av cøliaki. Han forklarer hvorfor det kan være vanskelig å oppdage at man har nettopp cøliaki.

- Sykdommens uttrykksform er så forskjellig, så det er vanskelig å komme på at det kan være cøliaki både for legen og pasienten. Man regner med at vi har identifisert 1/3 av dem som har cøliaki i Norge. Siden 1% av befolkningen har cøliaki så har vi 50 000 cøliakere , hvorav cirka 35 000 fortsatt er syke, udiagnostiserte cøliakere, sier han.

Halstensen legger til at cøliaki kan oppdages ved hjelp av blodprøver, ettersom kun cøliakere har økt nivå av IgA-auto-antistoffer mot et spesielt enzym, transglutaminase-2, i blodet.

- Det var som om noen slo på lyset

Linn Elise Rølvåg mener at hun nesten ble en annen person etter at hun fant ut hva som var galt og sluttet å spise glutenholdig mat. Den slitne, grinete personen hun var, forsvant.

- Da jeg fant ut om cøliakien og tok grep deretter, var det som om jeg slo på lyset igjen. Alt var så mye klarere. Jeg husket mye bedre, lærte mye fortere, restituerte mye fortere. Alle kroppslige funksjoner ble mye bedre, men spesielt hodet. Jeg hadde plutselig overskudd og følte meg uthvilt!

- Men jeg har fortsatt dårlig samvittighet overfor dem som måtte møte meg da jeg var syk, hehe, skyter hun inn.

Klarte seg igjennom på jernvilje

Før hun ble symptomfri var Rølvåg imidlertid igjennom en svært tøff periode. Det var først etter studiene hun ble klar over cøliakien, som var på sitt verste da hun gikk på Luftforsvarets flyskole og Luftkrigsskolen på 2000-tallet.

- Det var knallhardt arbeid, det var steintøft. Det var ekstremt høye krav til innsats, prestasjon, disiplin og leveranse. Og det er tungt i seg sjøl, selv når man ikke går på sparebluss. Det var disiplin, jernvilje og pågangsmot som bar meg gjennom det, minnes hun i dag.

VAR SYK: Linn Elise Rølvåh avbildet i 2008, da hun fortsatt slet med cøliakien og var elev ved helikopterskolen på Fort Rucker i USA. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
VAR SYK: Linn Elise Rølvåh avbildet i 2008, da hun fortsatt slet med cøliakien og var elev ved helikopterskolen på Fort Rucker i USA. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret Vis mer

Professor Halstensen bekrefter at det er et glutenfritt kosthold som vil gjøre cøliakere friske.

- Det er en systemsykdom, så når man endrer kostholdet blir den autoimmune betennelsen i tynntarmen gradvis borte. Cøliaki innebærer at man må gå på en livslang glutenfri diett. Som ubehandlet, syk cøliaker er det helt vanlig å ha jernmangel, vitaminmangel og å føle seg tappet for energi, sier han.

Gråt seg i søvn

Den «Anno»-aktuelle løytnanten påpeker at hun den gang ikke trodde hun var dårlig, bare at hun var sliten, stressa og hadde mye å gjøre. Selv om hun var langt nede innimellom.

- I perioder var jeg så sliten at jeg gråt meg i søvn og gråt igjen når jeg våknet, fordi jeg var så utslitt. Men man må jo bare krumme nakken og stå på videre. Det var en tøff periode før jeg fant ut hvorfor det var som det var, sier hun.

Likevel klarte Rølvåg altså å gjennomføre fem lange år med krevende utdanning i Forsvaret. Hun fant styrke i drømmen om å en dag bli flyger.

- Jeg klarte å overbevise meg selv om at det kom til å bli bedre. At det var tøft nå, men at det ville gå over i framtida. Jeg hadde heldigvis en drøm som jeg jobba i mot, det var det som drev meg hver dag og løftet meg gjennom det, sier hun i dag.

NATURTERAPI: Linn Elise Rølvåg har brukt utendørsaktiviteter som en ladestasjon både mens hun var syk og i ettertid. Dette bildet er fra Mefjorden på Nord-Senja. Foto: Bent Vidar Eilertsen / Senja Lodge
NATURTERAPI: Linn Elise Rølvåg har brukt utendørsaktiviteter som en ladestasjon både mens hun var syk og i ettertid. Dette bildet er fra Mefjorden på Nord-Senja. Foto: Bent Vidar Eilertsen / Senja Lodge Vis mer

Mens hun studerte i Forsvaret anså hun ikke det å ligge i senga som et alternativ, selv ikke de dagene hun var utslitt på grunn av cøliakien.

- Da må man grave ganske dypt for å finne energi. De verste dagene fokuserte jeg bare på å komme meg opp av senga, få i meg frokost, komme meg på skolen og prøve mitt beste for å ikke ødelegge dagen for de andre - fordi man er så trøtt og sliten og grinete selv.

Viktige hjelpemidler

Imidlertid understreker helikopterpiloten at man ikke kan gå på jernvilje alene. Linn Elise hentet også energi fra mer eller mindre ekstreme fritidsaktiviteter - og samvær med venner.

- Det gir et mentalt overskudd, en mental energi. Turer i fjellet, å stå på ski, klatring, paragliding. Noen vil kalle det ekstremsport, jeg kaller det «ekstremt artig!». Ikke slik ment at alle skal ut og bedrive bratt friluftsliv, man kan gjerne hente overskudd på helt andre arenaer, sier Rølvåg.

I FRILUFT: Linn Elise Rølvåg finner energi i aktiviteter der hun kan være fri og bare være seg selv. Foto: Privat
I FRILUFT: Linn Elise Rølvåg finner energi i aktiviteter der hun kan være fri og bare være seg selv. Foto: Privat Vis mer

Det å ha folk rundt seg som bryr seg, har også vært avgjørende for løytnanten.

- Og det å bli anerkjent og sett av andre selv om man har dårlige dager, det er en viktig ladestasjon. Gjennom min cøliaki-historie er det jo menneskene rundt meg som har hjulpet meg. Det er folk som har støttet meg, kolleger som har brydd seg, sier hun.

- Ville ikke vært foruten erfaringene

Linn Elise Rølvåg legger til at den perioden hun slet mest med cøliakien har lært henne å aldri gi opp, og at det bor mye mer i en selv enn man tror.

I dag er hun friskere enn noen gang og lever av drømmejobben sin.

- Jeg ville ikke vært foruten erfaringene, det har jeg vokst mye på, på både godt og vondt. Og litt flaks må man ha: Hadde jeg fått påvist cøliaki før jeg søkte Forsvaret, så hadde jeg nok ikke vært helikopterflyger i Luftforsvaret i dag, da det ikke ville passert på sesjon. Så alt i alt har jeg vært veldig heldig, fastslår Rølvåg.

KOSTBAR «LEKEGRIND»: Årets «Anno»-deltakere har fått gleden av å leve livet i en 1537-utgave av Trondheim som er bygget i Erkebispegården ved siden av Nidarosdomen. Video: NRK / Strix Vis mer

Professor Halstensen understreker at det er en fordel å bli klar over sykdommen og diagnostisert hvis man er cøliaker.

- Ubehandlet vil den kroniske inflammasjonen øke sannsynligheten for kreft i tykktarmen. Ubehandlede cøliakere er også særlig utsatt for å utvikle en sjelden form for lymfekreft i tarmen. Forhøyet kreftrisiko gjelder jo de som ikke vet om at de har sykdommen. Og jo lengere man går med ubehandlet cøliaki, desto større blir risikoen for å utvikle kreft. Men kreftrisikoen er ikke spesielt høy, den er uansett mye lavere enn hvis man røyker, sier han.

LES OGSÅ: - Responsen har gjort det verdt det å stå frem