John Brungot:

I parterapi etter sønnens kreftsykdom: - Viktig

Midt oppi sønnens sykdomsperiode, innså John Brungot og kona at de måtte finne tid til å snakke sammen.

GIFT: Komiker John Brungot (43) og kona Marte Hovig har med jevne mellomrom vært innom parterapi, både før og etter sønnens sykdomsperiode. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør.
GIFT: Komiker John Brungot (43) og kona Marte Hovig har med jevne mellomrom vært innom parterapi, både før og etter sønnens sykdomsperiode. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om skuespiller og komiker John Brungot (43) til dels lever av å være morsom, har han ikke alltid hatt det like lett privat.

Det var i 2013 at 43-åringen og kona fikk beskjed om at sønnen, Bo August, var rammet av leukemi (blodkreft), bare to og et halvt år gammel. Bo August måtte gjennom en omfattende behandling, og ble heldigvis kreftfri.

Lykkelig slutt til tross, det er ingen tvil om at frykten for å miste et barn oppleves traumatiserende. I podkasten «Må på behandling - Med Morten Ramm» forteller komikeren om den tøffe perioden, og hvordan han og kona - Marte Hovig - måtte jobbe med forholdet etterpå.

Parterapi

- Vi har gått gjennom en slags posttraumatisk stress-behandling, og vært innom både psykolog og parterapeut. Dette for å lære oss å takle motbørene, forteller Brungot i podkasten.

Videre forteller 43-åringen at selve parterapien på mange måter ble et «deilig pust», der ekteparet kunne fokusere på seg selv og deres forhold - og ikke bare det vonde rundt sønnen.

TUNG TID: Midt oppi sønnens sykdom, innså John Brungot og kona Marte Hovig at de også måtte finne tid til hverandre. Her fra en premiere i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TUNG TID: Midt oppi sønnens sykdom, innså John Brungot og kona Marte Hovig at de også måtte finne tid til hverandre. Her fra en premiere i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Det er viktig å sette forholdet i fokus - hvis ikke orker man ikke mer, påpeker han overfor komikerkollega Ramm.

Brungots sønn gikk gjennom en behandling som strakte seg over to og et halvt år, og er i dag helt frisk og rask, ifølge Brungot selv. I dag engasjerer komikeren seg i Barnekreftforeningen, og gir ofte det norske helsepersonellet ros for jobben de gjør.

- Forholdet får prøvd seg

Overfor Se og Hør forteller trebarnspappaen at han er glad for at han og kona oppsøkte hjelp i en tidlig fase.

- Vi var kjapt ute, nettopp fordi vi trengte hjelp til å rydde opp i sjokket. Man trenger et felles vokabular for å forstå hva som skjer i kroppen, når en opplever noe så traumatisk, forteller Brungot.

Selv tror 43-åringen det er smart å forstå hva den andre parten føler i en slik situasjon, og bryte ned følelser sammen. Ellers kan en fort miste retning, påpeker han.

- Forholdet får prøvd seg. Jeg har tro på å gå i parterapi for å skape en felles forståelse, noe vi også har gjort i ettertid med jevne mellomrom. Det er også forebyggende - litt som å trene en muskel, forklarer han.

«Hemmelig» fødsel

Alt gikk heldigvis bra til slutt for lille Bo, og nå er han blitt storebror til to.

Parets tredje barn, en jente, kom til verden i fjor. Familieforøkelsen kom som en overraskelse på offentligheten, ettersom paret ikke gikk ut med nyheten underveis i svangerskapet.

Ekteparet møttes på en konsert i 2007, like etter at Hovig hadde flyttet til Oslo.

- Vi ble «satt opp» via en felles venninne, Jeg og Marte hadde møttes et par ganger før, men det kan ikke jeg huske, røpet 43-åringen i radioprogrammet «Nitimen» på NRK tidligere i januar.

I programmet beskriver han også den første tiden med sønnens sykdom, som «vektløs». Han husker blant annet et spesielt øyeblikk etter sjokkbeskjeden.

- Jeg og Marte sitter på venteværelse og venter på noen svar, han (sønnen, journ.anm.) hadde vært i narkose og sånn. Så husker jeg det kom inn sykepleier, og da sa vi: «Det er to ting vi har behov for. Det ene er at vi trenger noen profesjonelle å snakke med, og det andre er: Hvor kan vi få jogget, trent eller bare blåst ut litt».

Brungot er for tiden aktuell i NRKs «Allerud VGS», og har i en årrekke underholdt hele landet både gjennom tv-skjermen, men også på teaterscenen.

LES OGSÅ: Tilbake på jobb etter den tøffe tiden

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer