Ola og Noomi Rapace:

I kjelleren etter skilsmissen

Rusmisbruk og selvmordtanker preget den svenske skuespilleren.

STJERNEPAR: Noomi og Ola Rapace tok ut skilsmisse i 2010. Nå snakker Ola ut om den vanskelige tida etter at bruddet var et faktum. Foto: NTB Scanpix
STJERNEPAR: Noomi og Ola Rapace tok ut skilsmisse i 2010. Nå snakker Ola ut om den vanskelige tida etter at bruddet var et faktum. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ti år siden det ble kjent at Noomi og Ola Rapace (48) hadde bestemt seg for å gå hver til sitt, etter ti år som ektefeller. Det svenske superparets forhold, og påfølgende brudd, skaper fortsatt overskrifter den dag i dag, nettopp fordi mange lot seg overraske av at de gikk fra hverandre.

Spesielt reagerte flere på at ekteskapet i retrospekt ble omtalt lite bærekraftig, fordi fokuset på karriere tidvis ble større enn på hverandre. Ola Rapace har tidligere uttalt at de nærmest var «tvunget til å skille seg» på sikt.

EN ALTERNATIV VERDEN: I filmen spiller svenske Noomi Rapace alle de syv søstrene i filmen som er regissert av norske Tommy Wirkola. Video: Netflix Vis mer

Nå åpner den svenske skuespilleren seg nok en gang om bruddet. I podkasten «Helt ärligt» snakker han, som navnet tilsier, helt ærlig om hvordan det gikk inn på ham. 48-åringen forteller blant annet at det på et tidspunkt var så ille at han vurderte å avslutte alt.

Mørke stunder

Det er Aftonbladet som var først ute med å omtale den dystre saken. Podkasten drives av skuespillerens kamerat Sebastian Stakset. De to har kjent hverandre i mange år, og det blir derfor naturlig å snakke om de mørke sidene av livet.

LYKKEN BRAST: Skuespiller Noomi Rapace og daværende ektemann Ola Rapace gjestet «Skavlan» sammen i 2010. Kort tid etter tok paret ut separasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
LYKKEN BRAST: Skuespiller Noomi Rapace og daværende ektemann Ola Rapace gjestet «Skavlan» sammen i 2010. Kort tid etter tok paret ut separasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Ola Rapace får derfor spørsmål om hva det verste som har skjedd ham er. Da forklarer han at bruddet for ti år siden definitivt tar førsteplassen.

- Skilsmissen fra Noomi og den påfølgende perioden, der jeg kjente at jeg ikke hadde noe retning, tilhørighet eller noe som helst … Dette var på samme tid du og jeg surret rundt som verst også, for det var ingenting i meg som strittet imot. Det er jo både barnslig og usant, for man har jo alltid masse ting man kan miste, sier han.

Det er ingen tvil om at Rapace tok bruddet særdeles hardt. Han nevner at selvmordstanker og rusmisbruk var en del av hverdagen.

Skuespilleren tenkte at rusmisbruket, med både narkotika og alkohol, på sikt ville ta livet av ham. Han døde nesten av en overdose på et tidspunkt, og var virkelig ute å kjøre.

Å tenke tilbake på at man, for bare ti år siden, var villig til å dø fra alt og alle, er skremmende. Det innser han i dag. Spesielt tungt er det å anerkjenne at han dro barna sine - dattera Line (21) og sønnen Lev (17) - ned med ham.

- Det er nok det vanskeligste jeg har i livet mitt, det å måtte prate med barna mine om tidene der jeg tvang dem ned i mørket sammen med meg. Til dels kjenner jeg på en sterk anger, men den kan jeg leve med nå fordi jeg er såpass sterk. Da ting var som verst, orket jeg ikke tenke på det, sier han i dag.

STOLTE:Amanda-vinnerne Noomi Rapace og Kristoffer Joner lover å feste Amanda-prisene med en skikkelig fest i Haugesund. Video: Pål Nordseth / Sveinung Ystad Vis mer

Lykkelig på ny

Noomi ble for alvor kjent i både inn- og utland for sin rolle som Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons «Millennium»-trilogi. Dette åpnet også dørene til Hollywood for den svenske skuespillerinnen, som siden har spilt i blant annet «Sherlock Holmes: A Game of Shadows» og «What Happened to Monday?».

Ola har på sin side vært i se i blant annet James Bond-filmen «Skyfall». Han er også godt kjent for sine roller i de mange «Wallander»-filmene, som er basert på bøkene til Henning Mankell.

FORTSATT SINGEL: Noomi Rapace er fortsatt singel. Her er hun fotografert med sønnen Lev i fjor. Foto: NTB scanpix
FORTSATT SINGEL: Noomi Rapace er fortsatt singel. Her er hun fotografert med sønnen Lev i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det tidligere ekteparet jobber fortsatt begge to i bransjen. Privat går det også bra - kanskje særlig for Ola. I fjor kom nyheten om at han hadde funnet kjærligheten på ny.

Ifølge Expressen ga 48-åringen og forloveden Sonja Jawo hverandre sine «ja» i en intim seremoni i kjærlighetsbyen Paris i mai i fjor. Ekteskapet ble bekreftet, men paret var sparsomme med detaljene om den romantiske seremonien.

Rapaces nye kone er søsteren til sangeren Aino Jawo, som utgjør den ene halvdelen av dj-duoen Icona Pop. Ekteparet har holdt en svært lav profil, og det er ikke kjent hvor lenge de har vært sammen.

KJÆRLIGHETEN PÅ NY: Ola Rapace (t.h) giftet seg på nytt i fjor. Her er han fotografert noen år tidligere, i forbindelse med lanseringen av James Bond-filmen «Skyfall». Foto: NTB scanpix
KJÆRLIGHETEN PÅ NY: Ola Rapace (t.h) giftet seg på nytt i fjor. Her er han fotografert noen år tidligere, i forbindelse med lanseringen av James Bond-filmen «Skyfall». Foto: NTB scanpix Vis mer

Noomi Rapace har på sin side forblitt singel.

Til tross for det tunge bruddet, har eksparet bevart et vennskapelig forhold. Det har blitt bekreftet av Noomi Rapace ved en tidligere anledning.

I et intervju med The Telegraph i 2012 åpnet hun opp om karrieren, livet som småbarnsmor og om bruddet med eksmannen.

- Vi er fortsatt nære og jeg elsker ham. Men vi er begge ganske intensive og det kunne bli ganske eksplosivt. Vi kranglet mye og det kjentes dermed riktig å endre på ting. Så vi gjorde det. Begge har det bedre i dag, forklarte Noomi.

LES OGSÅ: Åpner opp om skilsmissen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer