Victoria's Secret:

I hardt vær etter sjokkerende avsløringer

Avslører mobbing, trakassering og kjønnsdiskriminering etter ny gransking.

SJOKKERENDE AVSLØRINGER: Undertøysgiganten Victoria's Secret er i hardt vær etter nye avsløringer. Foto: NTB Scanpix
SJOKKERENDE AVSLØRINGER: Undertøysgiganten Victoria's Secret er i hardt vær etter nye avsløringer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld publiserte New York Times en gransking av det amerikanske selskapet Victoria's Secret.

Mange kjenner undertøysgiganten for berømte modeller og ville show, men i løpet av årene har selskapet også fått mye kritikk for å fremme et usunt kroppsideal.

I den nye granskningen kommer det nå frem at selskapet preges av en kultur bestående av mobbing, trakassering og misogyni, eller kjønnsdiskriminering.

På toppen av undertøysmerket sitter de to mennene Leslie Wexner (82) og Edward Razek (71), direktør og tidligere øverste leder i L Brands.

Kendall Jenner og Gigi Hadid gikk på catwalken for Victoria Secret, og ble filmet på gaten på vei til etterfesten av pressen. Også klipp fra catwalken der man ser modellene. Vis mer

Ble straffet

Den avslørende granskningen av Victoria's Secret bygger på intervjuer med over 30 nåværende og tidligere ansatte, som blant annet sier at Razek er anmeldt for upassende oppførsel ved flere anledninger. Han skal ha forsøkt å kysse modeller, bedt dem om å sitte på fanget hans og i 2018 skal han ha gått så langt at han berørte en av modellene mellom bena.

Flere kvinner skal ha gjort Wexner oppmerksom på Razeks upassende oppførsel, men skal da ha blitt straffet, ifølge New York Times.

Den amerikanske avisen avslører også at Wexner selv skal ha vært svært upassende overfor kvinner. Avisen peker blant annet på vennskapet han hadde med avdøde Jeffrey Epstein.

Casey Crowe Taylor er blant kvinnene som har gått ut mot selskapet i den aktuelle granskningen. Hun jobbet tidligere med PR for selskapet, og forteller at hun ble vitne til Razeks oppførsel.

- Dette misbruket ble bare ledd bort og akseptert som om det var normalt. De var nesten hjernevasket, og hvis noen forsøkte å si ifra, så ble det bare ignorert. De ble straffet, forteller hun til avisen.

- Dropp trusen

Under forberedelsene i 2018 skal supermodell Bella Hadid (23) ha vært blant kvinnene som ble utsatt for Razeks trakassering.

Flere vitner forteller at han satt på sofaen da Hadid skulle prøve undertøy.

- Dropp trusen, skal han ha sagt, ifølge tre kilder som var til stede.

Tammy Roberts Myers, en talskvinne for L Brands, har på vegne av selskapet gått ut med en uttalelse til The New York Times. I uttalelsen kommer det blant annet frem at undertøysmerket har gjort betydelige fremskritt.

- Vi beklager alle tilfeller hvor vi ikke har nådd vårt mål, og er helt forpliktet til videre forbedring og fullt ansvar.

Mens Wexner ikke ønsker å kommentere saken, hevder Razek på sin side at anklagene mot ham er kategorisk usanne, feiltolket eller tatt ut av sammenheng. Han nekter likevel å kommentere den detaljerte listen med anklager mot ham.

Vis mer

De siste årene har det virkelig gått nedover for det internasjonale undertøysselskapet. De har fortsatt butikker over hele verden, men har fått et nokså frynsete rykte på grunn av hvordan de har håndtert diverse problemer. De er blant annet blitt anklaget for å diskriminere på bakgrunn av kropp, etnisitet og kjønnsidentitet.

I november kunngjorde selskapet at det gedigne moteshowet de har arrangert siden 1995 skulle opphøre å eksistere. Showet har gitt noen av verdens største modeller karrierene sine, men er nå en saga blott. Ifølge Business Insider har ikke seertallene vært noe å rope hurra for heller.

Mens 9,7 millioner så undertøysvisningen i 2013, var det «bare» 3,3 millioner som fikk med seg den siste i 2018.

LES OGSÅ: Avslører usikkerhet rundt egen kropp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer