Christina Haack:

I hardt vær etter paddegift-røyking

- Kan for mange oppleves som skremmende, sier norsk lege.

PADDEGIFT: Tv-profil Christina Haack forteller åpent om opplevelsen med å røyke paddegift. Det har skapt reaksjoner. Foto: Richard Shotwell / Invision / TT / NTB
PADDEGIFT: Tv-profil Christina Haack forteller åpent om opplevelsen med å røyke paddegift. Det har skapt reaksjoner. Foto: Richard Shotwell / Invision / TT / NTB Vis mer
Publisert

Realitystjernen Christina Haack (38), kjent fra serier som «Flip or Flop» og «Christina on the Coast», befinner seg nå i hardt vær.

For ni måneder siden kom nyheten om at hun skulle skilles fra programleder Ant Anstead (42). Paret giftet seg i 2018, bare måneder etter at hun hadde fullført skilsmissen fra tv-personlighet Tarek El Moussa (39).

Fra forholdene har hun barna Taylor (10) og Brayden El Moussa (5), samt Hudson London Anstead (1).

I disse dager nyter hun sommerferien med den nye kjæresten, Joshua Hall, i Mexico. Oppdateringer fra ferien har hun delt flittig på sosiale medier.

«Takk til mannen min som startet mitt 38. år med en lunefull drømmeferie. Mer i vente, baby», skrev hun til et innlegg.

Flere følgere var raskt ute i kommentarfeltet og reagerte på at hun hadde funnet en ny mann etter bruddet. Det er imidlertid ikke det eneste de reagerer på, ifølge People.

ENSOM: Venke Knutson gjestet «Lindmo», og der fortalte hun blant annet om at hun ble ensom etter skilsmissen. Video: NRK Vis mer

Røyker paddegift

I et innlegg skriver nemlig realitystjernen at hun nylig prøvde å røyke paddegift - en behandling hun roser opp i skyene.

«Å røyke Bufo-paddegift er en livsendrende opplevelse, og forskjellig for alle. Det kan ikke oppsummeres i et innlegg», skriver hun, og legger til at opplevelsen gjorde at «egoet hennes ble revet fra henne», i en sårt tiltrengt «ego-død» (begrepet forklares lenger ned i saken journ.anm.).

Den nye kjæresten og paddegift-røykingen kom, ifølge Haack selv, omtrent samtidig.

«Jeg møtte ikke Josh da jeg var i fluktmodus. Jeg hadde tatt en pause fra sosiale medier, ansatt en spirituell coach og røyka Bufo-padde», skrev hun i et innlegg forrige uke.

Hun hevder at dette «restartet hjernen hennes» og fjernet årevis med angst på bare 15 minutter.

Skiller ut giftig stoff

Padder har en kjertel på ryggen som skiller ut et stoff som kan være giftig. Giften kan blant annet være farlig for hunder, ifølge Agria. I nyere tid har det å røyke paddegift blitt brukt som et psykoaktivt stoff, i likhet med fleinsopp.

Paddegift er foreløpig et illegalt stoff, og Bufo-padda, også kjent som Coloradopadde, er sjelden. Giften har blitt brukt av sjamaner i Mexico i hundrevis av år, men har nå altså blitt mer populært blant amerikanere.

Kinsley Wolanski fortsetter å overraske følgerne sine på Instagram. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Blant andre Hunter Biden (51) har tidligere åpnet seg om egen opplevelse med paddegift, i selvbiografien «Beautiful Things». Der hevdet han at opplevelsen gjorde at han holdt seg unna crack (en form for kokain journ.anm.) i over ett år etterpå.

Som nevnt har flere stilt spørsmål rundt behandlingen Haack har fått. I kommentarfeltet har det rent inn over 17 000 kommentarer, samt over 200 000 likerklikk. En rekke følgere spør i kommentarfeltet hva paddegift er, mens andre ber henne holde seg unna.

- Ikke nok forskning

Peder Holman, lege ved avdeling for rettsmedisinske fag på Oslo universitetssykehus, forteller til Se og Hør at det generelt forskes mye på potensialet til ulike psykedeliske stoffer, for å behandle psykiske lidelser. Det er imidlertid ikke blitt gjort mye god forskning i moderne tid.

- Det forskes for tiden på medisinsk bruk av enkelte psykedelika og relaterte stoffer, blant annet psilocybin, virkestoffet i fleinsopp, og MDMA, for å behandle psykisk lidelse. Det er foreløpig ikke veldig mye forskning, men det lille som er gjort hittil, tyder på at behandlingen er trygg når den utføres i en kontrollert setting, sier han.

Han legger også til at det må mer forskning til for å kartlegge hvor trygg og effektiv behandlingen er på en stor skala.

Slim fra padda Incilius alvarius inneholder blant annet de psykedeliske stoffene 5-MeO-DMT og bufotenin. Terapautisk bruk av paddeslim er det som nevnt lite god forskning på, ifølge Holman.

- Brukere har rapportert at livet har blitt bedre etter bruk av paddeslim, men fra et vitenskapelig perspektiv er ikke brukernes anekdoter nok til å trekke konklusjoner om hvor konsekvent og stor den terapeutiske effekten egentlig er, sier han.

GIFTIG: Padder skiller ut et stoff som kan være giftig. Giften er populær å røyke, blant annet i håp om å dempe depresjon og angst.Foto: FLPA / REX / NTB
GIFTIG: Padder skiller ut et stoff som kan være giftig. Giften er populær å røyke, blant annet i håp om å dempe depresjon og angst.Foto: FLPA / REX / NTB Vis mer

Negative virkninger

Holman forklarer videre at hovedvirkestoffet, 5-MeO-DMT, ikke er kjent for å være spesielt farlig, og ikke skadelig for kroppens organer. Det er dermed ikke en akutt fare for å dø. Litt bivirkninger er det likevel.

- I motsetning til de fleste vanlige rusmidler, er det ikke avhengighetsskapende. Men det er vanlig å bli kvalm og kaste opp, og det kan være farlig hvis man er veldig beruset og ligger på ryggen. Da kan man kveles av oppkastet eller få lungebetennelse.

Han forteller at stoffene kan gi skremmende og desorienterende rusopplevelser, såkalte «bad trips».

«FANGET»: Russiske Vladislav Ivanov var «Fanget» i et kinesisk realityshow i tre måneder. Video: Se og Hør/WeTV Vis mer

- I spørreundersøkelser av personer som har opplevd bad trips, har mange svart at de ikke fikk varige mén, og at de til syvende og sist var glad for at de hadde opplevelsene, selv om det var krevende mens det pågikk. Så det er ikke godt å si, sier han, og legger til:

- Men for sårbare personer, særlig de med mer alvorlige psykiske lidelser som schizofreni og bipolar lidelse, kan nok psykedelika forverre den psykiske helsetilstanden.

- Kan i verste fall dø

Psykedeliske stoffer har en tendens til å gi forvrengte sanseopplevelser, forteller Holman videre, og legger til:

- Det er veldig vanlig at man opplever det man populært kaller «ego-død». Det vil si at følelsen av hvem man selv er kan bli veldig diffus, eller forsvinne midlertidig. Paddegift er kanskje kjent som det stoffet som mest konsekvent gir den opplevelsen - at du glemmer litt hvem du selv er.

ANKLAGES: «The Real Housewives of Beverly Hills»-profilen Denise Richards anklages for å ha ligget med venninnen, Brandi Glanville. Video: Hayu hos TV 2 Sumo / Rød Løper Vis mer

Paddeslim, eller bufotoksin, er som nevnt ikke avhengighetsskapende - i motsetning til veldig mange andre rusmidler. Holman påpeker riktignok at det er viktig å ikke blande det med flere stoffer, som for eksempel det psykedeliske rusmiddelet ayahuasca.

- I tradisjonelle Sør-Amerikanske ritualer har disse to stoffene ikke blitt brukt sammen. Dette er viktig å vite om, for det er en god grunn til at man ikke skal kombinere dem. Man kan få kramper og overoppheting, og i verste fall dø. Ikke kombiner ayahuasca og paddeslim, avslutter han.

LES OGSÅ: Sjokkerer med bisarr våpenkunst

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer