GLAD I EN FEST: - Jeg drikker ikke hjemme, jeg er en sosial fyllik, sier Bjørn Sundquist til VG. Dette bildet er tatt i forbindelse med en teaterforestilling i 2014. Foto: Espen Solli / Se og Hør
GLAD I EN FEST: - Jeg drikker ikke hjemme, jeg er en sosial fyllik, sier Bjørn Sundquist til VG. Dette bildet er tatt i forbindelse med en teaterforestilling i 2014. Foto: Espen Solli / Se og HørVis mer

- I enkelte perioder har jeg drukket for mye

Skuespilleren innrømmer at alkoholen i perioder har vært en stor del av livet hans. Men «satans drukkenbolt», nei dét vil han ha seg frabedt.

SEOGHØR.NO: Den folkekjære skuespilleren Bjørn Sundquist (67) har gjort seg bemerket som en rappkjefta og hardhausa mann, og som den nordlendingen han er har han aldri hatt noe imot en skikkelig fest. I VG HELG-spalten «LIV & LYST | Hva livet har lært meg» snakker 67-åringen om sitt forhold til alkohol:

- Jeg har ikke spyttet i glasset gjennom tidene, men jeg har heller aldri vært alkoholiker. Det tenker jeg er en som er totalt avhengig av å drikke for å få dagen til å gå, og sånn er ikke jeg. I enkelte perioder har jeg drukket for mye. Det har vært som en flukt fra gale valg, når alt har vært et slit. Spesielt da jeg var fast ansatt og fikk den ene hovedrollen etter den andre. Jeg jobbet fra tidlig om morgen til sent på kvelden.

Han fortsetter:

- Det gikk konstant, og jeg mistet motoren, på et vis. Jeg drikker ikke hjemme, jeg er en sosial fyllik. Jeg liker å feste, gå på byen, slå med armene, spandere, hoie litt og si frekke ting, av og til provosere. Det synes jeg er artig. Jeg liker ikke å bli stupe full, jeg misliker meg selv når jeg blir sånn. De som tror at jeg er en sånn satans drukkenbolt, tar feil. Hadde jeg vært det, hadde ikke folk ville ansette meg.

DEN GANG DA: Skuespiller Bjørn Sundquist fotografert i 1987. Foto: Esben Riddervold / Aftenposten
DEN GANG DA: Skuespiller Bjørn Sundquist fotografert i 1987. Foto: Esben Riddervold / Aftenposten Vis mer

Fikk hjertesvikt

Sundquist, kjent fra filmer som «Jernanger» (2009), «Her er Harold» (2014) og «En ganske snill mann» (2010), har tidligere vært åpen om sitt forhold til alkoholen, og han fikk selv erfare at mye jobb og høyt alkoholforbruk ikke er sunt for helsen.

- Jeg holdt det gående i årevis og drakk en del for å flykte unna. Jeg var helt utslitt, men ga meg aldri. Det var på'n igjen hver dag, sa han til magasinet MANN i fjor.

Da han i en periode sjonglerte hverdagen mellom 11 jobber, sa kroppen stopp. Hardkjøret førte til at Bjørn fikk hjertesvikt.

- Jeg trodde jo at jeg skulle dø. Etterpå så jeg døden overalt. Jeg så Guds sendebud i alt og alle.

Sundquist har vært tilknyttet Det Norske Teatret og Nationaltheatret i en årrekke, men er i dag frilansskuespiller.

LES OGSÅ: Bjørn Sundquist nekter å pensjonere seg