Keiserfamilien i Japan:

- I dag forlater jeg kongefamilien

Prinsesse Ayako (27) valgte kjærligheten foran prinsessetittelen.

NYGIFT: Japanske prinsesse Ayako (27) giftet seg med kjæresten, den 32 år gamle shippingarbeideren Kei Moriya, i Tokyo mandag. Bryllupet markerer også slutten for Ayakos plass i det japanske monarkiet. Her har paret på vei inn til vielsen. Foto: NTB Scanpix
NYGIFT: Japanske prinsesse Ayako (27) giftet seg med kjæresten, den 32 år gamle shippingarbeideren Kei Moriya, i Tokyo mandag. Bryllupet markerer også slutten for Ayakos plass i det japanske monarkiet. Her har paret på vei inn til vielsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvis du trodde at Storbritannia hadde et konservativt kongehus, er du neppe kjent med monarkiet i Japan.

Mandag ble en av landets prinsesser, 27 år gamle Ayako, et levende bevis på at verden har stått - og fortsatt står stille i det urgamle keiserdømmet.

I motsetning til de fleste av verdens kongehus, som har gjennomgått en betydelig modernisering, måtte nemlig Ayako si fra seg prinsessetittelen for å inngå ekteskap med mannen hun ønsket.

Ikke i pose og sekk

- I dag forlater jeg kongefamilien, men min støtte til hans og hennes majestet vedvarer, fortalte Ayako til pressekorpset som hadde møtt opp foran Meiji-helligdommen i Tokyo mandag formiddag, der prinsessen - eller eksprinsessen - giftet seg med den 32 år gamle shippingarbeideren Kei Moriya.

Årsaken til at det japanske kongehuset ikke vil anerkjenne Ayakos giftermål, og dermed måtte be henne om å gi avkall på prinsessetittelen, skyldes valg av ektefelle. Ayakos utkårede har ingen adelig bakgrunn, og er derfor ikke å regne som et «godkjent» ektefelle-alternativ for kvinnelige kongemedlemmer.

Den gammeldagse tankegangen har fått stor oppmerksomhet i verdenspressen etter at Ayako annonserte forlovelsen i sommer. 27-åringen, som er datter av fetteren til den nåværende keiseren, er nemlig ikke det første kongemedlemmet i Japan som ofrer tittelen for kjærligheten.

Også prinsesse Mako (26), keiserens eldste barnebarn, ønsker å forlate de kongelige rekker for å leve sammen med en «alminnelig» borger. Mako, som er forlovet med 25 år gamle Kei Komuro (25), har riktignok støtt på en rekke problemer etter forlovelsen, og har utsatt bryllupet på ubestemt tid.

Saken fortsetter nedenfor.

VALGTE HVERANDRE: Prinsesse Ayako måtte forlate de kongelige rekker for å få gifte seg med den hun ville. Foto: NTB Scanpix
VALGTE HVERANDRE: Prinsesse Ayako måtte forlate de kongelige rekker for å få gifte seg med den hun ville. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utgått protokoll

- I dagens samfunn er det ikke vanlig å måtte gi fra seg sin kongelig tittel. De kongelige får i stor grad gifte seg med hvem de vil, og vi trenger ikke se lenger enn til det norske kongehuset. Kong Harald måtte jo i sin tid vente ni år før han fikk sin Sonja, men han fikk til slutt viljen sin, forteller Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, til Se og Hør.

Mye har likevel blitt myknet opp siden den gang. Bortsett fra i Japan, da.

- Også i konservative Storbritannia har vi jo nylig sett at prins Harry fikk gifte seg med sin store kjærlighet, til tross for at hun har vært gift før. Og etter min mening skulle det bare mangle. Selvsagt skal man få velge hvem man vil dele livet sitt med, sier hun.

For Ayako er uansett prinsesselivet et tilbakelagt kapittel, i alle fall så lenge hun er gift. CNN var blant mediene som var til stede da 27-åringen gikk fra kongelig til borgerlig mandag, og skriver at bryllupsseremonien ble holdt privat. Flere medlemmer av den japanske kongefamilien skal riktignok ha vært til stede.

Saken fortsetter nedenfor.

FESTLIG LAG: Ayako og ektemannen utbringer en skål med kronprins Naruhito under bryllupsmiddagen. Foto: NTB Scanpix
FESTLIG LAG: Ayako og ektemannen utbringer en skål med kronprins Naruhito under bryllupsmiddagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Idyllisk

Bruden var ikledd flere tradisjonelle, fargerike kimonoer på bryllupsdagen, før hun byttet til en mer enkel kreasjon - nærmere brudekjolen vi er vant med her hjemme - seinere på kvelden.

- Hun er så vakker, fortalte brudgommen til pressen etter seremonien - før han fortsatte:

- Jeg skal gjøre alt for henne. Sammen skal bygge en lykkelig familie, fylt med masse glede.

Selv om ekteparet ikke er en del av den japanske kongefamilien, står de på ingen måte på bar bakke. Ifølge CNN får Ayako en utbetaling på nærmere åtte millioner kroner fra den japanske regjeringen når hun forlater keiserdømmet.

Lykkelige omgivelser til tross, japanernes konservative protokoll har reist mange spørsmål om hvorvidt loven burde endres. Isolert sett er det ingen stor skandale at to japanske prinsesser velger å si fra seg titlene sine, men derimot den keiserlige arvefølgen, som stadig blir tynnere.

At det fortsatt bare er menn som får lede keiserdømmet, hjelper ikke på problemet.

LES OGSÅ: Derfor kan en av dem si mer enn den andre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer