Prins Joachim

I dag er prinsen konge for en dag

Dronning Margrethes yngste sønn får leve ut den sjeldne drømmen.

NESTEN-KONGE: Prins Joachim er i disse dager fungerende konge i Danmark. Det er ikke helt uten grunn. Her er han fotografert med prinsesse Marie tidligere i 2017. Foto: NTB scanpix
NESTEN-KONGE: Prins Joachim er i disse dager fungerende konge i Danmark. Det er ikke helt uten grunn. Her er han fotografert med prinsesse Marie tidligere i 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Det er ikke alltid like enkelt å holde oversikt over hvem som er hvem i de største kongefamiliene. Arverett og gammel kutyme kan virke forvirrende, spesielt denne torsdagen - hvor danske prins Joachim (48) plutselig er blitt konge for en dag.

Det hele bunner i at kronprins Frederik og dronning Margrethe er utenlands. Dermed er Joachim den neste med arverett i rekka av kongelige i familien, og må ta på seg rollen som landets konge når dem foran ham ikke er til stede.

Han har blant annet møtt den britiske prinsen Harry (33), som denne uken er på offisielt besøk i Danmark. Det er ikke kjent om Harry har med seg kjæresten, Meghan Markle (36).

KONSENTRERTE: På programmet dagen prins Joachim fungerte som konge, sto blant annet et besøk til et veteransenter i København. Foto: NTB scanpix
KONSENTRERTE: På programmet dagen prins Joachim fungerte som konge, sto blant annet et besøk til et veteransenter i København. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gjør som Haakon

- At prins Joachim er riksforstander betyr i praksis at han overtar dronning Margrethes oppgaver som statsoverhode. Rett og slett en dronning-vikar, om man vil. Når storebror Frederik vikarierer for Margrethe, kalles han kronprinsregent. Men ettersom han også er utenlands, er det Joachim som er fungerende statsoverhode i Danmark i dag, sier Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng.

Han forteller at kronprins Haakon her i Norge også ofte har vært kronprinsregent, og dermed landets fungerende konge når kong Harald har vært utenlands.

KONGELIG MØTE: Prins Joachim og prins Harry møttes torsdag i Danmark. Her er de på besøk på en skole. Foto: NTB scanpix
KONGELIG MØTE: Prins Joachim og prins Harry møttes torsdag i Danmark. Her er de på besøk på en skole. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Senest i månedsskiftet august/september var Haakon kronprinsregent og styrte skuta hjemme under Haralds USA-besøk. Haakon holdt både statsråd med Erna & co., og audiens med forsvarsministeren, i tillegg til bedriftsbesøk.

KJEKKAS: Prins Joachim er i Danmark kjent for sine utallige turer på byen, før han etter hvert slo seg til ro. Her fotografert i 2004. Foto: NTB scanpix
KJEKKAS: Prins Joachim er i Danmark kjent for sine utallige turer på byen, før han etter hvert slo seg til ro. Her fotografert i 2004. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skulle vi i dag gjort som danskene, er det Märtha Louise som ville fått oppgaven som statsoverhode. Stavseng er ikke i tvil om hvordan det hadde utspilt seg:

- Den norske prinsessen hadde nok bestått oppgaven med glans.

Skandaleprinser

Prins Harry og prins Joachim har nok mye å snakke om under sitt møte.

Begge har hatt rykte på seg for å være glade i det gode liv og har flere ganger skapt overskrifter med sitt utsvevende natteliv.

Bilder fra starten av 2000-tallet viser unge kongelige som danser på bord, drikker shots og snakker med kompanjonger av motsatt kjønn.

OPPSTYR: Britiske aviser slo opp Harrys kostyme, som sørget for sterke reaksjoner. Han la seg senere flat og beklaget for kostymet. Foto: Reuters
OPPSTYR: Britiske aviser slo opp Harrys kostyme, som sørget for sterke reaksjoner. Han la seg senere flat og beklaget for kostymet. Foto: Reuters Vis mer

Prins Joachim brukte flere år på å feste, sjekke opp ungjenter og råkjøre med barna i baksetet etter bruddet, før han bestemte seg for å slå seg til ro med Marie Cavallier i 2008.

- Nå har han heldigvis roet seg og funnet lykken på ny med sin franske prinsesse Marie, har Se og Hørs kongehusekspert tidligere fortalt.

I 2005 overrasket prins Joachim mange, da han og hans daværende kone, prinsesse Alexandra, som har barna prins Nicolai (17) og prins Felix (15) sammen, annonserte at de skulle skilles etter ni års ekteskap.

Duoen traff hverandre på en fest i Hong Kong sent i 1994, og i mai året etter gikk prinsen ned på kne og fridde på en romantisk ferie til Filippinene. Da paret gikk fra hverandre, tok det ikke lang tid før Alexandra, som i ettertid har mistet prinsessetittelen, hadde funnet lykken med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen.

Harry er heller ikke ukjent for å skape overskrifter. I 2002 snudde han den britiske sladderpressen på hodet da han innrømmet han å ha røykt marihuana. Tre år senere ble det ikke bedre, da han ble fotografert utkledd som en nazist. Dette beklaget han også kort tid etter.

Prins Harry og William er ute i gatene i Memphis i USA, noe som skapte kaos i gatene. Video licensed from Splash News / All Over Press Vis mer

Selv om de to prinsene på hver sin kant ofte har skapt rabalder er ikke Stavseng i tvil om at de kommer til å utføre oppgavene sine med glans.

- Joachim er for mange dansker kjent som partyprinsen, på grunn av at han tidligere har vært glad i en fest eller to og ofte blitt avbildet som en «gladprins» med en øl eller to i hendene. Men i dag har han storfint besøk av prins Harry, så han vil nok utføre sine plikter til terningkast seks, forteller han.

LES OGSÅ: Det var én hake ved prins Harry og Meghans første offentlige opptreden