I dag bisettes Ari Behn

Det ventes et stort oppmøte i Oslo domkirke når folket i dag tar farvel med 47-åringen.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag tar en hel nasjon avskjed med Ari Behn. Selvmordet 1. juledag, og familiens åpenhet rundt det tragiske dødsfallet, har rørt et helt folk.

- Jeg er knust, og er selv alvorlig psykisk syk. Jeg forstår, jeg forstår, jeg forstår, skriver en kvinne i kondolanseprotokollen, mens en annen skriver:

- Vi har alle en sekk å bære. Din ble bare så altfor tung, Ari.

I flere dager har en kondolanseprotokoll vært tilgjengelig ved Oslo domkirke, der bisettelsen finner sted klokka 13 i dag. Mange har benyttet anledningen til å ta farvel med Ari Behn i form av varme ord - om ham og til hans etterlatte.

Musikalske innslag

Det er ventet et stort oppmøte i Oslo domkirke i dag, noe som er årsaken til at familien valgte nettopp domkirken for Aris bisettelse.

OSLO DOMKIRKE: Det er ventet et stort oppbud i og utenfor kirken fredag formiddag. Foto: NTB Scanpix
OSLO DOMKIRKE: Det er ventet et stort oppbud i og utenfor kirken fredag formiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At han har spilt en stor og viktig rolle for mange, både som en del av kongehuset gjennom flere år, som privatperson og som forfatter og kunstner, er det liten tvil om, og familien ønsket derfor å legge til rette for at så mange som overhodet mulig skal få sjansen til å ta farvel med Ari Behn.

Se og Hør vil ha en direktesending fra bisettelsen, gjennom NRK 1, og vil i forkant også ha direktesending utenfor Oslo domkirke.

Familiens talsmann, Geir Håkonsund, har tidligere opplyst til Se og Hør at familie, venner og de som sto han nær vil arrangere Aris bisettelse i tråd med det han selv ønsket. Torsdag kunne Håkonsund videre opplyse om at det vil bli musikalske innslag, salmer og bønn, i tillegg at familiemedlemmer vil lese minneord om Ari.

Stort oppmøte

Bisettelsen vil forrettes av biskopen i Oslo, Kari Veiteberg. Fra regjeringen kommer statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande, samt olje- og energiminister Sylvi Listhaug og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre og tidligere Ap-leder og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg vil være til stede.

I tillegg er det kjent at kronprinsesse Victorias (42) ektemann prins Daniel (46) kommer alene. Victoria og Daniel var nære venner av Ari og Märtha Louise, og det er derfor ikke overraskende at Daniel har tatt seg tid til å være til stede i begravelsen.

- Victoria satte stor pris på Ari Behn. De kom ofte på besøk, og barna deres har hengt mye sammen. Også vår kongefamilie er i sorg, uttalte kongehusekspert Margreta Thorgren ved det svenske kongehuset til NRK.

Domkirkens dører åpnes kl. 12 for alle som ønsker å ta et siste farvel med Ari Behn, mens bisettelsen begynner kl. 13. Det er ikke reserverte plasser for andre enn familien og de nærmeste pårørende i kirken, og Håkonsund har derfor uttalt at de oppfordrer folk til å være ute i god tid om de ønsker å være inne i kirken under bisettelsen.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

«Uerstattelig»

I går ble Ari Behns dødsannonse publisert, hvor det sto følgende:

«Vår alles kjære Ari Mikael Behn, født 30. september 1972, gikk inn i lyset 25. desember 2019».

«Du er høyt elsket av oss alle. For barna er du uerstattelig».

I dag bisettes Ari Behn

Øverst blant de etterlatte står de tre døtrene, deretter ekskona prinsesse Märtha Louise, før foreldrene Marianne Behn og Olav Bjørshol, søsteren Anja Bjørshol og broren Espen Bjørshol med partnere og barn.

Aris mor, Marianne Behn, har tidligere uttalt seg om sønnens bortgang. Det gjorde hun i et innlegg på Facebook, hvor hun skrev følgende på både norsk og engelsk:

- Kjære elskede Mikis min. Det var ikke mørket som tok deg. Det var lyset som kom deg i møte.

LES OGSÅ: - Vi er sterkt preget av Ari Behns død

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer