- I år dropper jeg julegaver

Influenseren har gitt hele familien et tydelig budskap.

JULEGAVER: 32-åringen kommer ikke til å gi julegaver til noen voksne i familien i 2023, og ber om å ikke få noen heller. Foto: @ginemargrethe / Instagram
JULEGAVER: 32-åringen kommer ikke til å gi julegaver til noen voksne i familien i 2023, og ber om å ikke få noen heller. Foto: @ginemargrethe / Instagram Vis mer
Publisert

- Jeg har gått ut til familien min med ett budskap: I år skal vi ikke gi julegaver til hverandre. Jeg kommer ikke til å gi noen, og jeg ber om å ikke få noen heller.

Det sier moteinfluenser og podkastprofil Gine Margrethe Larsen Qvale (32) bestemt i en nylig episode av «Hei, det er meg!», som hun har sammen med venninnen Christina Victoria Hostad (32).

Som et fast innslag har duoen i hver episode et segment de kaller «hot on the pod». Det innebærer at de for hver uke har med seg minst et bra tips hver til lytterne sine. Det kan være alt fra billig vaskemiddel på en gitt butikk, til en bra serie på Netflix og smarte triks for å få barna til å spise mer grønnsaker.

«Mean girls» er endelig tilbake, men denne gangen er det en tvist. Nå er suksess-konseptet gjort om til en musikal. Video: Entertaintment Tonight. Vis mer

Men i siste episode hadde altså Gine Margrethe en litt annerledes «hot on the pod» - til makker Christinas store begeistring.

I stedet for materialistiske julegaver til alle voksne i familien, har hun altså i år helt andre planer. Det blir ikke noen harde, dyre julegaver under juletreet i 2023, derimot har hun bestemt at de heller skal gi en konvolutt til hverandre.

I konvolutten skal det stå at mottakeren av «gaven» selv kan få velge seg ut sin hjertesak av veldedighet, og så skal de få gi en valgfri sum til det de ønsker selv.

32-åringen understreker at barna skal få «vanlige julegaver» som før.

Tone Damli har hatt med en rekke kjendiser på råning i podkasten «Råning med Tone», men noen gjester har gjort henne mer nervøs enn andre. Reporter: Thea Hope. Video: Nora Skavhaug Vis mer

- Et eksempel er at det i min konvolutt skal stå: «Kjære Gine Margrethe, denne julen er din gave fra meg et bidrag til Redd Barna. Med vennlig hilsen pappa». Julegaven blir altså en oversikt over hvilke organisasjoner som er støttet innad i familien. Beløpene trenger ingen å få vite.

- Men jeg håper jo at de vil gi mer enn 20 kroner, da, humrer hun.

Vil glede de som trenger det mest

Vi har tatt kontakt med 32-åringen for å høre når hun bestemte seg for å gå for akkurat denne varianten. Hun sier at når verdensbildet ser ut som det gjør akkurat nå, så får man en bismak ved det meste:

- Nå vet vi at vi går inn i den dyreste vinteren her «nordpå», hvor mange familier vil få en vanskelig og tøff jul. Det er mange som ikke har råd til julegaver, eller den høye renta for den saks skyld. Da er det en forferdelig følelse å kjenne på at noen har brukt tid og penger på å kjøpe noe til meg når jeg vet at barn der ute kan få den gleden i stedet.

«Alle elsker David»-profilen Hedvig Sophie Glestad ville lage podkast med «intime detaljer». Det syntes ikke ekskjæreste og manager David Eriksen var noe god idé. Video: Rød Løper/TV 2 Play Vis mer

Gine Margrethe understreker at hennes ønske for jula i år er å glede de som trenger det mest. For henne er barn den største hjertesaken - de fortjener all varme, glede og trygghet i verden.

- Hvordan ble ideen tatt imot av resten av familien?

- Jeg tror nok de første tenkte at dette var litt «nytt», men det var samstemt enighet rundt bordet da jeg la det fram.

Gine Margrethe har for øvrig gitt til veldedige organisasjoner siden hun flyttet hjemmefra, men sier at det var først da hun fikk barn selv at hun virkelig kjente på den vonde nerven.

Hun sier at hvis hun klarer å bidra til et lite smil her og der, så er det bedre enn noen som helst julegave med sitt egen navn på.

TOK OPPTAK: I podkasten «Åpen journal» fikk lytterne høre Katarina Flatland føde. Lyd fra: Podimo Vis mer

- Jeg synes at julen, og livet generelt, burde ha mer fokus på å gi, uten forbehold om å få. Man skal gi av kjærlighet og glede til andre, og her trenger ikke jeg å stå i fokus, sier hun og legger til:

- Men jeg ønsker meg en juleklem, da!

Kjøpe brukte julegaver

Julegaver er helt åpenbart både et omdiskutert og smått betent tema år etter år. Hvor mange skal man gi julegaver til? Hvor mye skal gavene koste? Skal man avtale en sum eller bare kjøpe for det man føler for?

Sykollektivet Fæbriks Jenny Skavlan, Ingvild Vik Lysne og Mari Nordén har tidligere slått et slag for å gi bort brukte julegaver, og mener at det er både opplagt og naturlig. Og også ekstra betydningsfullt.

INFLUENSER: Katarina Flatland er både programleder, podkaster og lege, men blogging lot hun ligge på hylla. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

- Det er vinn-vinn over hele linjen, egentlig. Du både sparer miljøet og kan få kjøpt mer unike ting. Og så kan du ofte få kjøpt finere gaver fordi det er rimeligere å kjøpe brukt enn å kjøpe nytt, sa Ingrid Vik Lysne i fjor.

Hele trekløveren var enige i at det også kan bli morsommere og mer personlige gaver av det. Både fordi man ofte må legge ned litt ekstra innsats for å kjøpe noe brukt, og fordi man kan tilføre det lille ekstra etterpå – som å justere et plagg for å få det til å passe til deg selv eller den du gir det til.

Brutte løfter

KK-journalist Benedicte Wessel-Holst har tidligere uttrykt sin frustrasjon over hvor mange som gir brutte løfter til hverandre til jul.

Vi har vel alle enten fått eller gitt klippekort på middager, «drømmedag med kjæresten» eller ryddehjelp i boden til jul? Og tanken er definitivt god, men som Benedicte så fint beskrev:

«Disse gavene er en helt spesiell type gave - nettopp fordi de på sitt beste kan være nettopp den beste gaven som finnes, mens de på sitt verste faktisk er mer til besvær og irritasjon, på et nivå en konfekteske eller bok aldri klarer å utløse.

Caroline Nitter var reporter for Se og Hør Reality Awards på Universal og fikk en pikant gave av Erik Sæter, som hun valgte å gi videre til Kevin Lauren. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

For la oss være ærlige her: tanken teller, men noe må faktisk også gjennomføres for å kunne oppfylle premisset for en gave. Hvis ikke er det rett og slett ikke en gave, men et løftebrudd, og det er noe de færreste av oss har på ønskelista».

Denne saken ble først publisert på KK.no

LES OGSÅ: - Et naturtalent

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer