Toralv Maurstad er død:

Hylles: - Ingen kan måle seg

Det strømmer inn med hilsninger fra kjendisene etter nyheten om Toralv Maurstads bortgang.

DØD: Den folkekjære skuespilleren ble 95 år gammel. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag ble det kjent at den folkekjære skuespilleren Toralv Maurstad har sovnet inn, 95 år gammel. Dødsbudskapet ble bekreftet av familien overfor NTB.

Maurstad debuterte som skuespiller allerede som sjuåring, og har vært et kjent fjes gjennom hele sin lange karriere.

Han har både vært å se på teaterscenen og i film og TV-serier, og er også stemmen bak kjente figurer, deriblant Ludvig i «Flåklypa». I tillegg var han teatersjef i nesten 20 år.

Med en så imponerende karriere stifter man naturligvis også mange bekjentskap, som nå tar til orde for å hylle den avdøde legenden.

- Eventyrlig

Blant de som nå minnes den folkekjære skuespilleren, er Anne Marie Ottersen (77). Hun hadde Maurstad som sin første profesjonelle teatersjef, da hun hadde praksisår på teaterskolen.

- Da var jeg på Oslo Nye Teater og hadde han som sjef. Det var et stykke som het «Elsking jeg kan ikke høre hva du sier når vannet renner», en veldig enkel og fin tittel. Den satte han opp, og der fikk jeg spille med blant annet Kari Simonsen og det var kjempestas. Det var helt eventyrlig, sier hun til Se og Hør.

MINNES MAURSTAD: Anne Marie Ottersen, Mari Maurstad, Beate Eriksen og Toralv Maurstad avbildet i 1999. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
MINNES MAURSTAD: Anne Marie Ottersen, Mari Maurstad, Beate Eriksen og Toralv Maurstad avbildet i 1999. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer

Hun forteller videre at hun føler hun skylder skuespilleren mye, fordi hun fikk jobbe på teateret med ham.

- Sist jeg så ham var i «Sokrates», og det syns jeg var helt, helt fantastisk. Han var teatermenneske inn i margen. Teateret var, om ikke alt, så betydde det veldig mye for ham. Han var en glimrende instruktør, og da jeg så «Sokrates» så var det helt bevegende. Han hadde en personlighet i fremførelsen som var helt unik.

Toralv Maurstad ble intervjuet om hvordan hans kjærlighetsliv har vært, i forbindelse med forestillingen "Kjærlighetsbrev" på Oslo Nye Teater sammen med Kari Simonsen. Vis mer

- Jeg tror han har betydd mye for veldig mange. Han har hatt et langt liv og har vært meget sentral i norsk teater, avslutter hun.

- Glad i Toralv

Skuespiller Lise Fjeldstad er også blant de som nå minnes den avdøde skuespillerlegenden.

GODE VENNER: Skuespillerne Lise Fjeldstad og Toralv Maurstad under markeringen av 100-årsdagen for Wenche Foss` fødsel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GODE VENNER: Skuespillerne Lise Fjeldstad og Toralv Maurstad under markeringen av 100-årsdagen for Wenche Foss` fødsel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Dette kom overraskende på meg. Jeg var veldig glad i Toralv. Vi var uenige om mange ting da han var sjef i Nationaltheatret. Vi sto på hver vår front og det var greit å være uenig med Toralv. Han var veldig var og en veldig real person. Vi ble veldig gode venner igjen. Vi var bestevenner, sier hun til Se og Hør, og legger til:

- Ingen kan måle seg med Toralv. Han satt en målestokk for hva man kunne håpe på og strekke seg etter som skuespiller. Jeg ble veldig lei meg nå.

En kjær venn

Skuespiller og tidligere kulturminister Ellen Horn forteller overfor Se og Hør at hun nettopp fikk vite nyheten.

- Jeg fikk nettopp vite det, og er veldig satt ut av det. Toralv var en kjær venn, kollega og forbilde. Det er et stykke teaterhistorie som er borte.

Horn og Maurstads vennskap går langt tilbake. Hun hadde ham som sin første teatersjef, og forteller at hun har lært «utrolig mye» av ham.

KJÆR VENN: Ellen Horn beskriver Toralv Maurstad som en kjær venn, kollega og et forbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KJÆR VENN: Ellen Horn beskriver Toralv Maurstad som en kjær venn, kollega og et forbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Bortgangen er jo ikke uventet. Han har levd et langt og rikt liv. Det er det som er viktig å tenke på nå, det rike livet han levde, og alt han har tilført norsk teater.

Forlover

Skuespillerkollega Kari Simonsen forteller at hun er i sjokk over nyheten om den gode vennen.

- Jeg er litt i sjokk. Jeg visste jo at han var syk, men det er veldig trist at han er borte, sier hun.

GODE VENNER: Maurstad var forlover da Kari Simonsen giftet seg med ektemannen. Foto: Berit Roald / NTB
GODE VENNER: Maurstad var forlover da Kari Simonsen giftet seg med ektemannen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Han har vært en sentral del av hele mitt teaterliv. Det var også han som fikk meg sammen med min mann, de var bestevenner, og han var forlover da vi giftet oss. Så jeg kan takke ham for mye.

Simonsen minnes Maurstad som en morsom mann, som bidro til mye «tull og gøy».

- Spesielt da vi jobbet sammen på Oslo Nye, da han var sjef. Det var en spesiell og fin tid. Han hadde et rikt og morsomt liv. Han har betydd mye for mitt liv og min karriere.

- Krevende sjef

Skuespillerveteran Sverre Anker Ousdal (78) har jobbet tett med Maurstad over flere år. Da han begynte på Oslo Nye Teater i 1968, var Maurstad teatersjef.

- Han var en veldig krevende sjef, som jeg lærte masse av, sier Ousdal til Se og Hør.

JOBBET TETT: Toralv Maurstad og Sverre Anker Ousdal jobbet tett sammen i flere år. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
JOBBET TETT: Toralv Maurstad og Sverre Anker Ousdal jobbet tett sammen i flere år. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Senere begynte Ousdal å spille på Nationaltheatret, hvor Maurstad etter hvert fulgte etter og ble teatersjef.

- Vi hadde veldig fin kontakt, og spilte film sammen utenom teateret. Han har betydd veldig mye for meg

LES OGSÅ: Per Jansens bisettelse: Kjendisene tok farvel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer