Prinsesse Märtha Louise og Maud Angelica Behn:

Hylles av mamma

Maud Angelica Behn fortsetter sitt arbeid for psykisk helse.

STOLT: Maud Angelica Behns bidrag for fokus på psykisk helse roses av mamma prinsesse Märtha Louise. Her sammen i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB
STOLT: Maud Angelica Behns bidrag for fokus på psykisk helse roses av mamma prinsesse Märtha Louise. Her sammen i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

At prinsesse Märtha Louises (49) eldste datter, Maud Angelica Behn (17), har arvet det kunstneriske fra sin avdøde far, er det ingen tvil om. Under bisettelsen i januar viste hun frem en tegning av pappa Ari Behn - som var etablert kunstner og forfatter.

I tillegg til det imponerende kunstverket av faren, har talen 17-åringen holdt for ham skrevet seg inn i historiebøkene.

Det siste året har Maud blitt tildelt en rekke priser, og har blant annet blitt omtalt som et sjeldent bidrag i kampen for å forebygge selvmord, og at det hun uttalte «traff med stor kraft».

I etterkant har Maud uttalt at det var viktig for henne å holde talen, og nylig ble hun hyllet av bestefar, kong Harald (83). At psykisk helse er viktig for 17-åringen beviser hun igjen mandag, som en av kunstnerne bak organisasjonen Líf lagas kunstprosjekt.

«Med kunstprosjektet «TOLV» ønsker Líf laga å vise kombinasjonen av kunst og samfunnsengasjement hos ungdom. Overskuddet av salget fra kunstkassa TOLV går i 2020 derfor til Mental Helse ungdom, etter ønske fra ungdommene som er med og bidrar i Líf laga».

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Maud Angelica Behn er blant kunstnerne som har laget etiketter til et begrenset antall eplemost-flasker, noe hun roses for av mamma prinsesse Märtha Louise.

Under en livesending sammen med organisasjonen mandag åpnet nemlig Maud opp om betydningen bak hennes etikett, og Märtha la igjen flere kommentarer underveis.

KUNSTNER: Maud Angelica har laget denne etiketten til organisasjonen. Foto: Líf laga
KUNSTNER: Maud Angelica har laget denne etiketten til organisasjonen. Foto: Líf laga Vis mer

Blant annet «stolt mamma», men også hvor viktig mental helse er for unge - særlig i denne tiden.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er imponert over 17-åringen.

- Maud Angelica har virkelig blitt en sterk og viktig stemme for psykisk helse, og det er fantastisk å se at hun bruker det vonde hun har opplevd på den måten. Prinsesse Märtha Louise skriver at hun er stolt mamma, og det har hun virkelig all grunn til å være, sier Vagle.

RØRT: Jonas Gahr Støre var imponert over talen til Maud Angelica Behn. Vis mer

- Kommer til å se henne mye

Kongehuseksperten tror også kongeparet er like stolte besteforeldre.

- Kongen snakket om hvor modig Maud var som holdt tale i farens bisettelse i boken «Kongen forteller», og det at hun fortsetter å bruke stemmen sin gjør ham nok bare enda mer imponert og stolt, tror Vagle.

«Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. «At hun greide det» tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid», står det blant annet i boken.

Caroline Vagle synes symbolikken i Mauds etikett er viktig.

- Det sier noe om å ta vare på sin egen «mentale hage». Hun er utrolig dyktig, og jeg er sikker på vi kommer til å se mye mer til den unge kunstneren. De kreative sidene har hun jo både fra sin far - og sin mormor. Dronning Sonja er som kjent selv utøvende kunster, fortsetter hun.

- En ære

Prosjektleder og pressekontakt i Líf laga, Åsmund Gylder, forteller til Se og Hør at det er en ære å ha med Maud Angelica på laget.

- For det første så synes jeg det er en fantastisk gest av henne, at hun er med på å skape fokus rundt dette. Det er en ære å ha med en ung, talentfull kunstner som bruker stemmen sin til noe viktig, sier han, og fortsetter:

PROSJEKTLEDER: Åsmund Gylder synes det er stort å ha med Maud Angelica på prosjektet. Foto: Ümit Sebastian Stenseth
PROSJEKTLEDER: Åsmund Gylder synes det er stort å ha med Maud Angelica på prosjektet. Foto: Ümit Sebastian Stenseth Vis mer

- Vi vet at hun har gått gjennom en vanskelig tid selv, og det at hun bruker det for å styrke andre er ikke annet enn vakkert. Det var nesten for mye å håpe på, men det er vakkert og en sann glede.

Maud Angelica var 16 år da hun mistet faren, og sto ved hans båre under bisettelsen i en fullsatt Oslo domkirke.

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, sa Maud Angelica blant annet i kirken - i talen som flere mener kan ha reddet liv.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

LES OGSÅ: - Vil ikke ha en kjedelig jobb

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer