SOM ET FANG: Barnebokforfatter Gro Dahle sier at Anne-Cath. Vestly var som et litterært fang hun vokste opp på.  Foto: SCANPIX
SOM ET FANG: Barnebokforfatter Gro Dahle sier at Anne-Cath. Vestly var som et litterært fang hun vokste opp på. Foto: SCANPIXVis mer

Hylles av barnebok-kolleger

- Hun var alles tante, sier forfatter Gro Dahle.

SEHER.NO: Natt til mandag gikk den folkekjære barnebokforfatteren Anne-Cath. Vestly bort. Hun ble 88 år gammel. 

Vestly led av Anne-Cath Vestly var rammet av Alzheimers, og hennes nærmeste har sett henne forsvinne mer og mer de siste årene.

Du kan skriv en siste hilsen til Anne Cath. Vestly her!

- Hun har vært syk i noen år med Alzheimer men hun hadde et stygt fall for tre uker siden og fikk brudd på et bekkenben. Etter det så skjedde det en alvorlig dreining i utviklingen og den siste uken har hun nok vært i nærheten av et slags komatilfelle. Søndag ble det ekstra ille og det endte med at hun sovnet rolig inn, forteller sønnen Jo Vestly til TV 2 Nyhetskanalen.

Les og se bilder fra Anne-Cath. Vestly  fantastiske liv og virke her!

Som forfatter og radiostemme har Vestly betydd enormt for flere generasjoner barn og unge, som har vokst opp med bøker og historier om Mormor og de åtte ungene, Aurora, Guro, Ole Aleksander Filibom-bom-bom og Knerten og Lillebror.

Og nå hylles forfatteren av sine barnebok-kolleger.

- Hun var et litterært fang som jeg er oppvokst på, en litterær hånd å holde i, sier forfatter Gro Dahle til Seher.no.

Ifølge Dahle har Vestly betydd enormt mye for henne.

- Far leste alle bøkene for meg, og de var veldig veldig viktige. Stemmen hennes ble på en måte en del av familien min, og det hun gjorde var ganske magisk. Hun har også betydd masse for det norske folk, for det er så mange generasjoner som er oppvokst med henne. Stemmen hennes nådde til alle barn i hele landet. Hun har vært alles tante, sier hun.

Også krigsreporter og barnebokforfatter Henrik Hovland hyller sin avdøde forfatterkollega.

- Hun har betydd veldig mye, og har preget flere generasjoner. Bøkene hennes hadde nok større politisk betydning enn litterær. I ettertid er det antagelig vanskelig å forstå hvor revolusjonerende det hun skrev virket, sier han til Seher.no, og legger til at hun også betydde mye for han som barn.

- Som barn var jeg svært opptatt av Ole Aleksander Filibom-bom-bom og hørte på radioen hver dag. Hun var en del av oppveksten min og oppveksten til mange generasjoner.

I intervju med NRK.no, forteller suksessforfatter Erlend Loe at han tror det er flere grunner til at Vestly er så høyt elsket.

- Hun var så lun og varm, morsom og enkel. Jeg tror det har med karakterene å gjøre, de er gode og tydelige. Det er så mye kjærlighet i bøkene hennes og så lite konflikt, sier han til NRK.

Ifølge Anne-Cath. Vestlys sønn, Jo Vestly, har det vært en svært trist dag for familien, og tapet av en mor, bestemor og kjær venn har vært hardt.

Den folkekjære forfatteren har slitt med Alzheimer i flere år, men det var et stygt fall for noen uker siden som gjorde tilstanden hennes verre og som tilslutt førte til at hun måtte gi tapt for sykdommen.

Til TV2 Nyhetskanalen sier Jo Vestly at han tror hans mor vil bli husket for mye, og da særlig hennes evne til innlevelse.

- Evnen til å identifisere seg med mennesker i forskjellige situasjoner. Jeg tror at hennes evne til innlevelse, den er det som gjør at hun har truffet så godt.Det er ikke de forskjellige historiene som er det viktigste, men møtet med mennesker på et allmenngyldig plan, sier han til TV 2.

Les mer og se flere bilder fra Anne-Cath. Vestlys liv her!

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no

LES OGSÅ: - Anne-Cath. Vestly har gått bort

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.